VIDEO // Moldovenii NU vor îngheța la iarnă, dacă Rusia va TĂIA gazele. Mesajul TRANȘANT transmis de Klaus Iohannis: „Nu vom abandona R. Moldova, vom avea planuri concrete pentru toate scenariile”
Cetățenii R. Moldova nu vor îngheța la iarnă, în cazul în care Federația Rusă va decide să sisteze aprovizionarea cu gaze a republicii noastre. Asigurări în acest sens au fost date astăzi, la București, de către președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu.
Președintele României recunoaște că ne așteaptă pe toți o iarnă foarte complicată, dar spune că vom reuși să depășim această criză. Astfel, șeful statului român a dat asigurări că nu vor îngheța românii la iarnă, în contextul în care Uniunea Europeană a decis să se facă economii de 15% la consumul de gaze, dar nu vor îngheța nici cetățenii R. Moldova.
„Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condițiile în care gazul livrat de Rusia devine tot mai puțin, gazul pe piața internațională devine tot mai scump. Totuși, abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă. Noi trebuie să căutăm surse alternative de gaz, să investim în resurse regenerabile, dar în același timp este înțelept să economisim acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap. Nu trebuie să ne imaginăm că dorim ca cineva să stea pe frig. Nu putem să ne imaginăm că cineva își dorește să nu existe gaz pentru industrie. Toate lucrurile trebuie să funcționeze”, a declarat Iohannis.
Președintele Iohannis a menționat că, în pofida faptului că se va reduce consumul de gaze cu 15%, România va avea o economie sustenabilă. „Aici nu vorbim de o reducere a consumului cu 15% față de ce avem acum, dar o reducere de 15% față de media ultimilor ani. Calculele noastre arată că așa ceva este posibil, fără să obligăm pe cineva să stea pe frig și fără a închide sectoarele industriei românești. În același timp, suntem conștienți de situația extrem de dificilă în care se găsește R. Moldova. Astăzi la Guvern se vor purta discuții pe această temă. Se va discuta și mâine, și poimâine, până găsim soluția cea mai bună.
În discuția cu doamna președinte, am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, diferite scenarii. Să avem planuri concrete pregătite pentru toate scenariile care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert: nu vom abandona R. Moldova și vom găsi soluții pentru oricare din variantele care pot apărea. Pentru variantele bune este simplu, pentru variantele foarte grele e foarte complicat. Dar repet, nu vom abandona R. Moldova”, a punctat Klaus Iohannis.
Șeful de la Palatul Cotroceni susține că știe foarte bine că populația R. Moldova este extrem de afectată de scumpirea resurselor energetice, adăugând că lucrurile pot fi ținute sub control.
„R. Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populația resimte deja șocurile masive provocate de creșterea prețurilor la gazele naturale și energia electrică. Am trecut în revistă evoluțiile pe acest subiect și opțiunile de sprijin în plan bilateral. Am discutat despre rolul și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura securității energetice a R. Moldova. Pe lângă conectarea R. Moldova la rețeaua europeană de energie electrică în martie curent, interconectarea rețelelor de energie electrică din R. Moldova și România are o relevanță strategică evidentă. Astfel, am convenit să facem pași concreți în această direcție.
Urmărim ca R. Moldova să depășească cât mai rapid crizele cu care se confruntă și să transpună în practică în mod eficient reformele ambițioase asumate de autoritățile de la Chișinău. În ceea ce privește asistența financiară de 100 de milioane de euro, mă bucur să constat că implementarea Acordului a fost deja demarată prin patru mari proiecte care vizează achiziția de autobuze școlare, investiții în infrastructura de apă și canalizare, în domeniul mass-media și, respectiv, în dotarea laboratoarelor școlare. Acestea sunt proiecte cu impact direct pentru cetățenii R. Moldova. Reiterez sprijinul deplin al României în demersurile ample de reformă democratică, de modernizare și integrare europeană întreprinse de autorități”, a conchis Klaus Iohannis.
În cadrul aceleiași conferințe, președinta Sandu a apreciat rolul României care, alături de Germania și Franța, au fondat Platforma de Sprijin pentru Moldova, dar a subliniat că e nevoie de a acționa urgent pentru a păstra stabilitatea R. Moldova. În acest sens, R. Moldova este gata să cumpere gaze din România, unde tariful este de două ori mai mic.
„Situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să căutăm soluții alternative pentru a păstra stabilitatea republicii și a trece cu bine de iarnă. R. Moldova are nevoie de soluții pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România și este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială în republică. Suntem o țară mică, vulnerabilizată de război, iar cetățenii noștri plătesc cel mai mare preț raportat la venit pentru energie din toată Europa. Pentru gaz plătim deja un preț dublu față de cel pe care îl plătesc consumatorii din România”, a comparat președinta R. Moldova.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski