Nicolae Negru, despre TRILATERALA Iohannis-Sholz-Sandu: „Primul SEMNAL e pentru cetățenii R. Moldova - că nu vom fi lăsați să ne sfâșie „ursul”. Lui Putin nu i s-a transmis decât semnalul unui DISPREȚ, ca unui criminal de război”
Reuniunea trilaterală de la București, cu participarea președintelui României, Klaus Iohannis, cancelarului Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, și președintei R. Moldova, Maia Sandu, reprezintă o premieră în politica celor trei state, cu o oarecare încărcătură simbolică, istorică, dacă ne amintim de pactul Molotov-Ribbentrop, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Totodată, prin această reuniune au fost transmise mai multe semnale, în primul rând pentru cetățenii R. Moldova.
„Este o premieră în politica acestor trei state, cu o oarecare încărcătură simbolică, istorică, dacă ne amintim de pactul Molotov-Ribbentrop. Deși nu s-a pus problema înlăturării consecințelor acelui pact odios, situația de azi, existența a două state românești, îi poartă amprenta și e grăitor faptul că la întâlnire au fost discutate măsuri care să ajute R. Moldova să supraviețuiască, să-și păstreze independența și să împiedice acțiunile revanșarde ale Rusiei, aflată din nou în febra „extinderii”, ca pe timpul lui Stalin. Germania, de data aceasta, se află de partea bună a istoriei, rolul ei, ca cel mai puternic stat european din punct de vedere economic, e hotărâtor în stăvilirea și înfrângerea armatei ruse în Ucraina”, a declarat Negru.
Găzduind această trilaterală, președintele Klaus Iohannis a urmărit rezolvarea unor probleme concrete legate de securitatea, de procesul integrării europene, de criza energetică ce nu s-a încheiat încă, de încercările Rusiei de a destabiliza R. Moldova: „Nu cred, dar nici nu exclud că Președinția română a urmărit efecte secundare, publicitare, anticipând caracterul simbolic al unei asemenea întâlniri. Nu e cazul să-l exagerăm nici noi, remarcăm și constatăm doar cât de întortocheate sunt căile istoriei”.
Potrivit lui Negru, anterior Germania era pe aceeași lungime de undă cu Rusia în privința reglementării transnistrene, dar după 24 februarie 2022 lucrurile s-au schimbat.
„Într-adevăr, înainte de război, Germania a fost prizoniera iluziei că o relație economică strânsă cu Europa va „civiliza” Rusia, o va determina să-și respecte vecinii, să-și tempereze reflexele și poftele imperiale. Această iluzie s-a manifestat un timp și în procesul reglementării transnistrene. După 24 februarie 2022, a venit trezirea la realitate și trebuie să recunoaștem că Olaf Scholz a acționat cu destulă hotărâre pentru a scăpa de dependența energetică de Rusia”, a adăugat sursa citată.
Nicolae Negru a mai spus că, prin această trilaterală, au fost transmise mesaje puternice cetățenilor R. Moldova.
„Primul semnal e pentru cetățenii R. Moldova - că nu vom fi lăsați să ne sfâșie „ursul”. Lui Putin nu i s-a transmis nimic, decât semnalul unui dispreț, ca unui criminal de război, așteptat de Tribunalul de la Haga.
Aparte, aș mai menționa în legătură cu acest eveniment rolul Maiei Sandu, a autorității ei crescânde, a imaginii luminoase în mediul politic european, occidental și, probabil, nu e întâmplător faptul că de la alegerea sa în funcția de președinte rămâne în continuare politicianul cel mai de încredere în R. Moldova”, a conchis editorialistul Ziarului NAȚIONAL.
O primărie din raionul Orhei a rămas fără mașină după ce fiul minor al primarului a urcat la volan fără a deține permis de conducere
ACTUALIZARE // Performanță ISTORICĂ pentru R. Moldova la Jocurile Paralimpice. Judocanul Ion Basoc a cucerit medalia de ARGINT, iar Oleg Crețul - bronzul. Cei doi vor primi MILIOANE de lei din partea Guvernului
Argint, bronz și mențiune de onoare pentru R. Moldova la Olimpiada Internațională de Informatică