16:14:29 11.05.2025
Stiri

Curtea Constituțională a SUSPENDAT acțiunea legii privind trecerea SIS de la Președinție în subordinea Parlamentului

Actualitate 07.12.2020 16:40 Vizualizări2822
Curtea Constituțională a SUSPENDAT acțiunea legii privind trecerea SIS de la Președinție în subordinea Parlamentului

Curtea Constituțională a decis astăzi suspendarea Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020, care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.

„În esență, prin Legea menționată, Parlamentul a exclus din competența președintelui R. Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea SIS este supusă controlului parlamentar. Decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării nr. 195a/2020 depusă la Curte de către deputatul Sergiu Litvinenco”, se arată într-un comunicat de presă plasat pe pagina CC.

Citește și: VIDEO, UPDATE // Ședința RELUATĂ cu noi ALTERCAȚII! SIS-ul a fost trecut în subordinea Parlamentului. SCHIMBĂRI în componența Biroului permanent al Legislativului. „A fost un DEZMĂȚ”

Amintim că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a sesizat vineri, 4 decembrie, Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care SIS a fost scos din coordonarea președintelui R. Moldova, aprobată de către deputații socialiști și ai Partidului „Șor”. Potrivit lui, „coaliția Dodon-Șor a încălcat, la adoptarea legii, mai multe prevederi ale Constituției R. Moldova atât pe fond, cât și pe procedură”.

Legislatorul a enumerat încălcările care ar fi fost admise:

1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că președintele R. Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin ce ce a făcut noua coaliție, aceste prevederi constituționale sunt golite de conținut.

2) Articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor propriu-zis. Oamenii au votat un președinte cu anumite atribuții, respectiv președintele trebuie să aibă posibilitatea de a-și exercita mandatul oferit conform competențelor conținute în legislație la momentul alegerilor.

3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult autotomia regulamentară și b) principiul stabilității juridice și previzibilității legislației, întrucât aceleași articole se modifică deja a treia oară timp de patru ani.

Legea privind transferarea SIS din coordonarea Președinției în cea a Parlamentului a fost votată timp de câteva minute în două lecturi, fără discuții pe marginea inițiativei.








Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte