13:35:37 30.09.2020
 
Stiri

SURPRIZA cu care ar putea ieși Plahotniuc pentru depășirea CRIZEI politice. Un Guvern care să fie VOTAT și de deputații Blocului „ACUM”

Politică 25.05.2019 13:23 Vizualizări6408 Autor: Ziarul National
SURPRIZA cu care ar putea ieși Plahotniuc pentru depășirea CRIZEI politice. Un Guvern care să fie VOTAT și de deputații Blocului „ACUM”


Partidul Democrat (PD) a fost izolat de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Blocul „ACUM”, iar această situație ar fi convenabilă formațiunii lui Vlad Plahotniuc. Totuși, nu este exclus că, „pe ultima sută de metri”, PD va ieși din umbră și ar putea propune o soluție surpriză pentru depășirea crizei politice în care s-a pomenit R. Moldova după alegerile parlamentare.

„PD va ieși din umbră, din ascunziș. Va ieși cu o anumită soluție, că așa obișnuia să se comporte Plahotniuc. Va face lucrul acesta de data aceasta sau nu, iarăși să așteptăm, să vedem. Această surpriză o așteaptă toată lumea – crearea unei majorități parlamentare și formarea unui Guvern... Unica soluție care mai rămâne e soluția anului 2016”, a declarat editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totuși, acesta spune că nu e vorba, neapărat, să fie cooptați deputați din alte fracțiuni. „De pildă, să iasă și să spună că PD vrea să formeze un Guvern minoritar – tehnocrat sau netehnocrat – și îndeamnă deputații din celelalte fracțiuni să sprijine sau chiar celelalte fracțiuni să sprijine acest Guvern minoritar. Exact cum fac și cei de la „ACUM”. Doar că avem avertismentul Bruxelles-ului că nu va fi recunoscut sau nu va fi legitim un Guvern care va fi constituit din persoane participante la frauda bancară sau dacă această guvernare sau acest Guvern va fi constituit pe căi - să zicem așa - insuficient de transparente. Prin urmare, soluția anului 2016 nu poate fi aplicată. Aici ar trebui să vedem ingeniozitatea lui Plahotniuc. Dacă el va putea oferi ceva nou, ceva care să corespundă standardelor democratice și cerințelor pe care le-a formulat UE. Va reuși el, nu va reuși – asta va fi surpriza”, crede Negru.

Întrebat dacă această incertitudine politică va fi depășită prin contribuția lui Dodon, editorialistul nostru spune că Plahotniuc e cel care poate face asta.

„Dodon de-acum și-a atins limitele. Dodon, desigur, trebuie să propună candidatura viitorului prim-ministru, dar cu certitudine această candidatură trebuie să vină acum de la PD, nu de la altcineva. Nu este exclus să fie spicherul să fie de la socialiști, fiindcă un anumit compromis trebuie făcut. Ar fi ca un cadou, ca o consolare că, iată, nu au ajuns la guvernare, în schimb au un președinte de Parlament și poate niște miniștri. Dar s-ar putea ca miniștrii să nu aparțină partidelor politice. Să fie, cum li se mai spune, tehnocrați, din afara partidelor, independenți. Eu cred că în asemenea condiții s-ar putea obține necesarul de 51 de voturi pentru învestirea acestui Guvern”, afirmă editorialistul.

Nicolae Negru a mai adăugat că ar fi cazul ca și „ACUM” să voteze un asemenea Guvern și să nu rămână izolat.

„Nu, eu nu las să se înțeleagă că deputații Blocului „ACUM” vor fi izolați, eu vreau să spun că ar fi cazul ca și ei să voteze un Guvern care să nu fie ca și cum al nimănui, care să fie un Guvern, să zicem așa, de salvare sau de coeziune națională. Va fi un Guvern de tranziție, dar un Guvern ca o punte care permite depășirea acestei situații de impas, acestei situații de criză profundă. Dacă nu se găsește o cale netradițională, dacă nu se întreprind niște acțiuni neconvenționale, atunci intrăm într-o campanie electorală anticipată, care iarăși nu duce nicăieri. Mâine-poimâine ne putem pomeni în aceeași situație. Așa cum a spus și congresmanul american , Markwayne Mullin, această incertitudine poate dura un an întreg și va avea consecințe foarte serioase pentru economia și pentru securitatea R. Moldova. E timpul ca politicienii noștri să dea dovadă de responsabilitate. Asta li se cere. E o situație relativ nouă în politica din R. Moldova și e nevoie de abordări la fel de noi, de concesii, de compromisuri, de ingeniozitate politică, la urma urmei”, a mai adăugat Nicolae Negru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md