06:19:45 06.10.2022
Stiri

Aflarea lui Stoianoglo în funcție ar fi însemnat ȘTERGEREA URMELOR? „El se ținea, nu știu de ce, foarte strâns de acest fotoliu. Obsesiv se ținea de Veaceslav Platon, de dreptatea acțiunilor sale… Nu e curat ceva în acest caz”

Actualitate 18.10.2021 11:13 Vizualizări3031 Autor: Ziarul National
Aflarea lui Stoianoglo în funcție ar fi însemnat ȘTERGEREA URMELOR? „El se ținea, nu știu de ce, foarte strâns de acest fotoliu. Obsesiv se ținea de Veaceslav Platon, de dreptatea acțiunilor sale… Nu e curat ceva în acest caz”


Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar fi procedat corect să-și prezinte demisia după ce Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat alegerile parlamentare anticipate și s-a angajat să reformeze din temelii justiția. Faptul că s-a ținut și se ține cu dinții de fotoliul de procuror general demonstrează că are alte scopuri. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Întrebat dacă fiecare ceas, fiecare zi de aflare a lui Stoianoglo la conducerea Procuraturii Generale înseamnă ștergerea unor urme, Nicolae Negru a remarcat îndârjirea procurorului general de a rămâne în funcție.

„Păi se vedea, și am spus-o și mai înainte, el se ținea, nu știu de ce, foarte strâns de acest fotoliu, deși dacă, de exemplu, eu aș fi fost în locul lui sau altcineva care este interesat ca lucrurile să meargă… Uneori există anumite incompatibilități dintre persoane și nu se mișcă trenul înainte și atunci cineva trebuie să facă un pas la o parte. Și în cazul de față nu poate să facă Maia Sandu acest pas, au existat conflicte evidente în public între procuror și președintă și atunci eu sunt sigur că în Occident un procuror sau oricine alt politician zicea: „Mă dau la o parte, nu avem această conlucrare cu președintele, nu pot să stau în calea acestor reforme”. Dl Stoianoglo, dimpotrivă, el făcea politică și această ieșire în conferința de presă a fost pur politică, chiar a trișat puțin, informația era din 2019, abia câștiga atunci concursul”, a declarat Negru într-o intervenție pentru „Europa Liberă”.

Sursa citată a subliniat că diplomații acreditați în R. Moldova nu au comis o infracțiune când au discutat cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

„Ce subversiv a văzut în faptul că șeful Delegației Uniunii Europene sau Ambasadorul american, sau cineva acolo discută cu politicienii sau discută cu Viorel Morari? Așa fac ambasadorii, ei trebuie să se informeze despre ce se întâmplă pe scena politică. Și nu doar cu Morari au vorbit. Activitatea ambasadorilor nu se reduce numai la ceea ce se vede pe deasupra - taie panglici sau se duc la emisiuni. Prin urmare, procurorul general suspendat acum nu a procedat corect, a vrut să insinueze sau să arunce în societate această idee că împotriva lui se duce o campanie de mult și ceea ce face acum Maia Sandu sau nemulțumirile Maiei Sandu fac parte dintr-o campanie împotriva lui”.

Negru susține că nu țin nici afirmațiile potrivit cărora dânsul ar cerceta unele ilegalități comise de actuala guvernare și din acest motiv se dorește înlăturarea sa.

„Bine, dacă el a avut ceva, cine îl împiedică să spună acum? Mie îmi pare iarăși că e un argument ridicol, că „mi s-a închis gura”. Nu, nimeni nu-ți închide gura, ai avocații tăi, poți scrie - și am văzut că poate scrie -, dacă el scria textele acestea, dar dl Stoianoglo - cum să zic? - obsesiv se ținea de Veaceslav Platon, de dreptatea acțiunilor sale. Faptul că Platon totuși a fugit indirect îl incriminează pe procurorul general, înseamnă că ceva s-a ascuns, pe urmă erau dosare împotriva lui Platon. Cum poți să-l eliberezi, cum poți să-i dai drumul să fugă?! Nu e curat ceva în acest caz”, a punctat Nicolae Negru.

Pentru a nu plana aceste suspiciuni, Stoianoglo ar fi avut de câștigat dacă se retrăgea din funcție.

„E un lucru obișnuit acesta, așa e normal să se facă, nu te cramponezi, nu devii piedică, te dai la o parte, interesul public cere, te dai la o parte. Și o să câștigi, ai de câștigat din asta, lumea o să observe ce ai făcut și o să zică: Uite, acesta a pus interesul public mai sus decât propriul interes, înseamnă că e un om bun, hai să-l atragem”, a conchis Nicolae Negru.

De partea cealaltă, Alexandr Stoianoglo, infirmă că ar fi avut interes ca Veaceslav Platon să fie eliberat.

„De atâta timp sunt învinuit că l-am eliberat pe Palton, dar de ce nimeni nu spune despre decizia în privința dumnealui și ședința care a fost arătată în toată țara? Sunt sigur că domnul a fost implicat în alte chestii. Dar de ce până la numirea mea în 2020 dosarele nu au fost examinate? În 2016, Platon a fost adus în țară de Plahotniuc, cu avionul personal, din banii proprii. Care a fost interesul lui Plahotniuc să îl aducă silit în țară din banii proprii? Unicul scop este înlăturarea mea din funcția de procuror general și asta s-a realizat cu succes”, a declarat vineri Stoianoglo.

Procurorul general suspendat a adăugat că și-a dorit o conlucrare cu Maia Sandu.

„Încurc actualei conduceri, deoarece toți alți demnitari de stat au depus cereri de demisie, iar eu am fost promovat în baza concursului organizat de conducerea actuală. Am spus că nu plec, pentru că am format o echipă în Procuratură.

Când a devenit Maia Sandu președinte, am avut marea speranță că vom face o echipă comună în lupta contra corupției, dar cu regret, ea până acum nu poate să uite că concursul pe care ea l-a organizat și promovat l-am câștigat eu. Nu am avut niciodată conflicte cu doamna. Apoi a fost mereu presiune asupra Procuraturii. În cadrul Consiliului Suprem de Securitate permanent au fost puse întrebări despre dosare penale, cu care CSS nu are nicio tangență, de asta nu răspund nici eu. Eu nu investighez dosare. Dacă măcar un procuror spune că eu am dat indicații, eu sunt gata să răspund”, a declarat Stoianoglo, înainte de a afla că va rămâne pentru 30 de zile în arest la domiciliu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

26.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce nu renunță Put...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md