06:46:27 17.04.2024
Stiri

Sindicaliştii pledează pentru dezvoltarea mecanismelor de prevenire a accidentelor de muncă

Social 01.05.2015 10:31 Vizualizări1319 Autor: Ziarul National
Sindicaliştii pledează pentru dezvoltarea mecanismelor de prevenire a accidentelor de muncă


Sindicaliştii şi salariaţii – membri de sindicat din R. Moldova s-au întrunit marți, 28 aprilie, într-o şedinţă specială consacrată Zilei Mondiale pentru Securitate şi Sănătate la Locul de Muncă, în cadrul căreia s-a făcut și o slujbă de pomenire a victimelor accidentelor de muncă.

În acest an, evenimentul a fost marcat sub genericul „Să formăm o cultură de prevenire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM)”. Sindicaliștii pledează pentru dezvoltarea mecanismelor de prevenire a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, îmbunătățirea condițiilor de muncă la întreprinderile din țară, crearea Comitetelor pentru SSM la întreprinderi, respectarea normelor internaționale și naționale de către angajatori în domeniul dat, implementarea Sistemelor de gestionare a SSM de nivel naţional.

Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a subliniat că indicii maladiilor profesionale sunt mici din cauza sistemelor învechite de diagnosticare a lor. „Suntem convinși că acest fenomen ia amploare la noi în țară din cauza finanțării insuficiente la dotarea laboratoarelor sanitare cu aparataj modern, dar și a insuficienței de acte normative care ar permite evidențierea, cercetarea operativă și aplicarea programelor de remediere a stării sănătății lucrătorilor”, a accentuat liderul sindical.

El a remarcat că de mult timp, guvernul nu abordează şi nu examinează la şedinţele sale problemele ce țin de asigurarea SSM, de crearea locurilor de muncă cu condiții sigure și sănătoase. „Din cauza unui sistem de asigurări sociale de stat, moștenit din secolul trecut, patronii nu sunt cointeresați economic și nu sunt impuși de Guvern să asigure condiții decente de muncă, să asigure sănătatea și integritatea corporală celor care produc bunurile materiale”, a declarat Budza. Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, a menționat că din anul 2007 până în prezent se observă o tendință de stabilizare și o descreștere ușoară a numărului accidentelor de muncă. „Totuși, situația curentă ne îngrijorează, deoarece patronii uită de normele SSM și pun în pericol viețile angajaților. De aceea, noi colaborăm strâns cu Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, care ne ajută să depistăm cazurile de încălcare a legislației în muncă”, a specificat Stăvilă.

În acest an 5 familii din țară, ale căror rude au decedat în urma accidentelor la locul de muncă, au primit un ajutor material din partea CNSM, în valoare de 3000 lei fiecare. Anual, în R. Moldova sunt traumatizați în urma accidentelor de muncă aproximativ 500 de salariați, dintre care, își pierd viața în jur de 40 de lucrători. Indicii maladiilor profesionale se află din an în an în descreștere. Dacă în anul 2012 au fost înregistrate 12 cazuri de boli profesionale, iar în 2013 – șase, pe parcursul anului 2014, în R. Moldova nu au fost înregistrate boli profesionale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md