14:13:22 27.04.2024
Stiri

Maia Sandu NU îl va felicita pe Putin. Ce spune despre drona-KAMIKAZE ce ar fi distrus un elicopter la Tiraspol, riscul unui ATAC asupra depozitului cu ARMAMENT de la Cobasna și cum vor evolua relațiile cu Rusia și noul-vechi președinte

Actualitate 18.03.2024 13:32 Vizualizări1643 Autor: Ziarul National
Maia Sandu NU îl va felicita pe Putin. Ce spune despre drona-KAMIKAZE ce ar fi distrus un elicopter la Tiraspol, riscul unui ATAC asupra depozitului cu ARMAMENT de la Cobasna și cum vor evolua relațiile cu Rusia și noul-vechi președinte Newsweek


Președinta Maia Sandu este convinsă că presupusul atac cu dronă-kamikaze asupra unei unități militare de la Tiraspol, la fel ca și aruncarea unor substanțe inflamabile în curtea Ambasadei Rusiei în timpul desfășurării alegerilor prezidențiale rusești reprezentă niște provocări, pentru a alimenta frica și a tensiona situația în R. Moldova. De asemenea, Maia Sandu anunță că nu-l va felicita pe Vladimir Putin cu ocazia obținerii celui de-al cincilea mandat de președinte și nu se va întâlni cu el în niciun caz, atât timp cât regimul său „ucide oameni nevinovați”. Șefa statului a făcut aceste declarații astăzi, în cadrul unei conferințe de presă-maraton de trei ore, susținute cu ocazia finalizării consultărilor cu mai multe grupuri de cetățeni și organizații, în legătură cu organizarea referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

„În urma celor două incidente, instituțiile statului au venit cu comunicate. Din informațiile pe care le am acum, ambele cazuri seamănă cu acțiuni de provocare, pentru ca să alimenteze frica și pentru a tensiona situația. Vom vedea ce informații vor veni ulterior, dacă se vor confirma aceste aprecieri”, a declarat președinta Maia Sandu astăzi, la Palatul Republicii.

Citește și: ACTUALIZARE, VIDEO // Guvernul de la Chișinău INFIRMĂ așa-zisul atac cu dronă din stânga Nistrului: ,,O tentativă de a provoca panica și frică în regiune". O dronă-kamikaze ar fi ATACAT o unitate militară din Tiraspol, a scris presa transnistreană

De asemenea, Maia Sandu a condamnat decizia Federației Ruse de a deschide secții de votare în stânga Nistrului, în pofida faptului că Guvernul de la Chișinău și-a exprimat dezacordul: „Decizia Federației Ruse de a organiza alegeri în regiunea transnistreană, împotriva deciziei comunicate de Guvernul R. Moldova, este o nouă acțiune care sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. Este o nouă acțiune care denotă lipsă de respect față de statul R. Moldova, față de cetățenii R. Moldova. Acțiunile de răspuns vor fi anunțate de Guvern”.

Referindu-se la alegerile prezidențiale din Rusia și „victoria zdrobitoare” obținută de Vladimir Putin, președinta Sandu a spus că R. Moldova nu va recunoaște rezultatele scrutinului desfășurat sub teroarea regimului actualului lider de la Kremlin.

„Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte, atunci când oponenții adevărați sunt înlăturați din cursă, unii sunt chiar puși la închisoare, alții sunt alungați din țară… atunci când represiunile sunt atât de mari, încât oamenilor le este frică să vorbească, să spună ce gândesc... Atunci când din presa liberă nu mai rămâne nimic, asta nu este democrație și asta, mai ales, nu este ceea ce vrem să construim noi în R. Moldova”, a adăugat șefa statului.

În același context, Maia Sandu a subliniat că R. Moldova își dorește relații bune cu orice stat, inclusiv Federația Rusă, dar acest lucru nu e posibil atât timp cât regimul de la Kremlin ucide oameni în Ucraina.

„Ne dorim ca Rusia să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. Să nu se mai amestece în treburile noastre interne, la fel cum noi nu ne amestecăm în treburile lor. Nu putem avea relații cu un regim care ucide oameni. Dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se vor schimba, în cazul în care nu va mai fi acest regim la putere. Noi vrem să fim respectați. Federația Rusă a arătat pe față că mizează pe grupări criminale. Kremlinul nu mai este satisfăcut de partidele proruse din R. Moldova și a hotărât să mizeze pe grupări criminale, în efortul de a destabiliza R. Moldova”, a completat Maia Sandu, cu referire la apropierea lui Ilan Șor și a bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, de Kremlin.

În cadrul aceleiași conferințe, Maia Sandu s-a referit și la riscul unui posibil atac asupra depozitelor de armament de la Cobasna.

„Odată cu începerea acestui război nenorocit, prioritatea noastră de bază a fost să păstrăm liniște și pacea în toată republica, inclusiv în Transnistria. Pentru moment nu există asemenea riscuri (ca depozitele să fie luate la țintă de dronele lansate de ruși sau ucraineni - n.r.). Dar, în general, sigur că e periculos că avem acel depozit acolo. Până la începerea războiului, personal am insistat ca această chestiune să fie rezolvată, ca acele muniții să fie distruse. Federația Rusă nu a răspuns pozitiv, a tergiversat subiectul. Prezența acestui depozit e o problemă, dar nu o problemă iminență. Nu trebuie să ne facem griji în viitorul apropiat”, a punctat Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md