Putin: Principala GREŞEALĂ a Rusiei a fost încrederea prea mare în Occident
Președintele Vladimir Putin crede că țara sa a avut de suferit de pe urma relaţiei cu Occidentul, iar asta și din cauza clasei politice post-sovietice, care a fost mult prea naivă şi credulă.
Declarația a fost făcută la o întâlnire anuală a liderului rus, la Soci, cu analiști de politică externă din Rusia și din întreaga lume, relatează Bloomberg.
SUA exportă democrația așa cum URSS exporta revoluția socialistă
Vizibil furios, Vladimir Putin a declarat că „din păcate, partenerii noştri din Vest, după ce şi-au împărţit moştenirea geo-politică a URSS-ului şi s-au declarat singuri învingătorii Războiului Rece, s-au crezut posesorii adevărurilor absolute”.
„Au început să intervină deschis în problemele interne ale ţărilor şi să exporte democraţia așa cum (...) liderii sovietici au încercat să exporte revoluţia socialistă lumii întregi”.
Identificând Washingtonul drept principalul promotor al acestui curent, Vladimir Putin a afirmat că tocmai din acest motiv relaţiile dintre cele două super-puteri au ajuns într-o „stare lamentabilă”, făcând referire la campania anti-Rusia „fără precedent” din Statele Unite.
Trump trebuie respectat ca președinte, nu pentru deciziile sale
Cu toate acestea, liderul de la Kremlin nu l-a criticat personal pe omologul său american Donald Trump. „A fost ales de poporul american și măcar pentru asta trebuie respectat, chiar dacă nu suntem de acord cu poziția sa”, a afirmat Vladimir Putin .
Unul dintre punctele divergente îl reprezintă, potrivit liderului rus, ultimului set de sancţiuni economice, pe care Trump le-a semnat, după ce au avut votul pozitiv al Congresului, prin care se urmărește scoaterea Rusiei de pe piaţa de energie din Europa. Astfel, a afirmat Vladimir Putin, țările UE sunt obligate să cumpere gaz lichefiat din Statele Unite, la preţuri mult mai mari şi în condiţiile în care volumul oferit nu este încă suficient.
Acesta a atras atenţia asupra încercărilor de a bloca proiectele de construcţie a gazoductelor. În ciuda faptului că asemenea diversificări logistice sunt „eficiente din punct de vedere economic, în interesul Europei şi servesc la sporirea gradului de securitate”.
Conform preşedintelui rus, interdependenţa economică globală nu a devenit un garant al conflictelor politice dintre ţări - din contră, natura acestor dispute a devenit mult mai complicată, „acestea au devenit multi-nivelare şi non-lineare”.
„Asemenea politici bazate pe aroganţă şi egoism nu vor aduce nici respect, nici măreţie. În mod natural, o respingere şi rezistenţă vor apărea ca răspuns la asemenea politici”, a completat liderul de la Kremlin.
Liderul de la Kremlin a criticat apoi administraţiile anterioare de la Casa Albă, descriind cum acestea au trădat Rusia în anii 1990 atunci când Moscova le-a oferit un acces fără precedent la unităţile nucleare secrete.
Acesta a afirmat că Statele Unite au încălcat în mod constant tratatele pentru controlul armelor nucleare şi chimice, subliniind faptul că Rusia a respectat mereu aceste acorduri doar pentru a le vedea încălcate de către Washington.
Reuters a descris discursul şi răspunsurile liderului de la Kremlin drept „o lecţie de istorie desprinsă din paginile Războiului Rece”.
Statele Unite au încercat să agite mişcările separatiste din sudul Rusiei în anii 1990, a afirmat Putin, lucru pe care a sugerat că-l cunoaşte direct, din perioada în care s-a aflat la conducerea FSB-ului.
Acesta a criticat deciziile SUA de a invada Irakul, de a bombarda Iugoslavia şi mai ales decizia de modernizare a arsenalului nuclear, fapt ce riscă să afecteze balanţa nucleară strategică.
Rusia îşi va dezvolta propriile sisteme de armament, a promis acesta, dacă va fi forţat şi dacă Statele Unite se vor retrage din tratatele de control al arsenalelor nucleare. Răspunsul Rusiei va fi imediat, a avertizat acesta.
„Din partea noastră, răspunsul va fi imediat, şi vă avertizez, simetric”, a afirmat Putin.
Sursa: adevarul.ro
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”