15:19:31 20.05.2024
Stiri

Procurorii sunt „furați” de zeci de mii de lei la concediere

Social 16.08.2013 16:23 Vizualizări2761 Autor: Stela Mihailovici


Procurorii sunt „furați” de zeci de mii de lei la concediere
În ultimii ani, mai mulți procurori au atacat în judecată Procuratura Generală (PG) pentru că nu le-a fost achitată integral indemnizația de concediere stabilită conform legislației.

Oamenii au rămas fără zeci de mii de lei după ce contabilitatea PG le-a reținut ilegal din sumă impozitul pe venit, contribuţiile de asigurări sociale şi primele de asigurare medicală.

Contabilii Procuraturii Generale se justifică și afirmă că legislația este imperfectă și poate fi interpretată greșit, deși art. 20 din Codul fiscal al R. Moldova stipulează clar că  „indemnizaţiile de concediere sunt surse de venit neimpozabile”.

De asemenea, în art. 72 al Legii cu privire la Procuratură se spune că „procurorii beneficiază de asistenţă medicală gratuită din contul bugetului de stat”, adică nu plătesc polița de asistență medicală obligatorie.

La 17 iulie curent, Curtea de Apel i-a dat câștig de cauză fostului angajat al Procuraturii sectorului Râșcani, Arcadie Crainic, care a fost lipsit ilegal de peste 16 mii de lei. Bărbatul a fost demis din funcția de procuror în martie 2011 și trebuia să primească o indemnizație de 73 800 de lei. Pe contul său bancar au fost transferate doar 57 135 de lei. PG a motivat că din sumă a fost reținut impozitul pe venit, contribuţiile de asigurări sociale şi primele de asigurare medicală.

Un alt fost procuror, Valeriu Botnari, a câștigat anul trecut procesul împotriva PG care l-a lipsit ilegal de 33 de mii de lei. Botnari a activat până în februarie 2010 în calitate de procuror adjunct al Procuraturii Generale. La concediere i-a fost calculată o indemnizație de 170 545 de lei, însă contabilii i-au reținut din sumă peste 33 de mii de lei. În plus, banii i-au fost transferați cu o întârziere de un an și jumătate, deși, potrivit legislației, trebuiau să fie achitați în ziua concedierii.

În prezent, în instanțele de judecată sunt pe rol mai multe astfel de dosare pornite în baza plângerilor foștilor procurori împotriva  Procuraturii Generale.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, contabilul-șef al PG, Tudor Savca, a recunoscut că anterior au existat  probleme la achitarea indemnizațiilor de concediere a procurorilor, dar pasează vina la Guvern. „Mai înainte erau astfel de cazuri, deoarece urmam instrucțiunile Ministerului Finanțelor, dar de la 1 ianuarie 2013 nu mai avem probleme. Acum nu impozităm indemnizațiile și le achităm în 3-4 zile de la concediere”, a declarat Tudor Savca.

Precizăm că, potrivit Legii cu privire la Procuratură, la concediere procurorii „primesc o indemnizație unică egală cu produsul înmulţirii salariului lor mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de procuror”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md