00:10:10 16.07.2019
 
Stiri

Procurorii au DECONSPIRAT un grup infracțional implicat în comercializarea drogurilor, cu folosirea tehnologiilor de comunicații moderne și plăților electronice

Anticorupție 10.08.2018 18:20 Vizualizări1407 Autor: Ziarul National

Membrii unui grup infracțional, inclusiv organizatorul acestuia, care au inventat și pus în aplicare o schemă infracțională privind introducerea prin contrabandă a drogurilor pe teritoriul R. Moldova, comercializarea drogurilor, precum și spălarea banilor rezultați din activitatea criminală au fost arestați de procurori. Reținerea a avut loc după ce gruparea respectivă a fost documentată șase luni.

Grupul, care introducea droguri în R. Moldova prin poștă și rute internaționale de pasageri, a fost creat în 2017 de către o persoană de 30 de ani. Ulterior, liderul grupării și alți membri camuflau drogurile în spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub borduri, pietre și alte locații, iar prin intermediul unei aplicații speciale era fixat locul exact de ascundere a drogurilor și transmis prin canalul securizat liderului grupării.

Concomitent, liderul grupării organiza perfectarea cardurilor bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii rezultați din vânzarea drogurilor. Astfel, urmărind scopul comercializării drogurilor fără un contact fizic cu cumpărătorul, liderul grupării a creat un „telegram canal”, unde plasa informații despre comercializarea drogurilor, iar în canalul securizat erau admiși doar utilizatori de încredere, persoanele terțe neavând acces pe acest canal.

Doritorii de a procura droguri erau acceptați de către conducătorul grupării în „chat”-ul indicat. Ulterior, ultimul prin intermediul canalului de comunicație securizat, îi instruia referitor la modalitatea de procurare a drogurilor. Astfel, potențialul cumpărător primea de la liderul grupării rechizitele unui cont bancar sau conturile portmoneelor electronice, unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul de droguri expedia prin aplicația „telegram” organizatorului poza bonului fiscal.

După aceasta cumpărătorul primea de la organizator „link”, la accesarea căruia cumpărătorul identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu aveau contact fizic, iar mesajele acestora erau șterse.

Astfel, s-a stabilit că, în perioada 2017-iulie 2018, gruparea criminală documentată a spălat bani în sumă de peste 9 mln. lei din vânzarea drogurilor, utilizând circa 9 conturi bancare și 160 de portmonee electronice. În rezultatul percheziției efectuate la domiciliul liderului grupării criminale au fost ridicate mai multe carduri bancare pe numele diferitor persoane, peste 600 de mii de lei, aproximativ 1 000 de euro, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, aparat de numărat banii, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md