06:47:42 22.10.2021
Stiri

Eliberarea unionismului

Opinii 22.05.2015 08:00 Vizualizări2965 Autor: Petru Bogatu
Eliberarea unionismului


Prezentul continuu

Deși relatările despre manifestația din 16 mai au făcut înconjurul globului, semnificațiile ei esențiale au scăpat presei. Or, evenimentul anunță o nouă stare de fapt care nu a fost realizată încă nici de clasa politică autohtonă, nici de observatorii străini.

Marea surpriză

Nu exagerez cu nicio iotă când spun că mitingul unionist a produs o mare surpriză amestecată generos cu o senzație de stupoare. Mulțimea reunită în Piața Marii Adunări Naționale i-a impresionat și pe adepții Unirii, și pe inamicii ei. Nimeni nu s-a așteptat că fără bani, fără experiență, fără sprijin politic, fără o forță riguros organizată pot fi adunate între 20 și 30 de mii de persoane la o acțiune unionistă.

S-a scris despre impactul expulzării lui George Simion asupra prezenței mulțimii sâmbătă în centrul Chișinăului. S-a speculat pe seama numărului de participanți, dar și asupra procentului de unioniști. S-au purtat discuții despre atitudinea pe care ar urma s-o ia clasa politică de la București și Chișinău față de noua situație. Agenția americană Stratfor a analizat efectele posibile ale acestei, dar și ale altor demonstrații asupra stabilității interne și externe din Republica Moldova.

Două lucruri însă absolut indispensabile pentru înțelegerea fenomenului au fost trecute cu vederea. Să le luăm pe rând.

De la un curent de gândire, la o mișcare populară

Primul. Mitingul numeros și marșul viguros din 16 mai 2015 au ridicat curentul de gândire și simțire românească din Republica Moldova la rangul de amplă mișcare de revendicare a reunirii cu România.

Unionismul s-a transformat dintr-o expresie a opiniei publice într-o formă a democrației de masă. Dintr-un subiect de dezbateri și motiv de proteste disparate s-a convertit într-o acțiune populară magistrală.

Fuseseră și până acum demonstrații unioniste, nu-i vorbă. Acestea nu erau însă numeroase. PPCD, sub Iu. Roșca, nu organiza niciodată manifestații pentru unirea cu România. Au fost acțiuni antiguvernamentale, dar asta era cu totul altceva.

Sfârșitul înregimentării partinice

Și al doilea. Acțiunea de la 16 mai a arătat că unionismul românesc din Republica Moldova s-a descotorosit de tutela formațiunilor politice. Acesta fusese monopolizat încă din primii ani de după proclamarea independenței de anumite partide, pierzând astfel calitatea de factor mobilizator și devenind, în consecință, un măr al discordiei, un pretext pentru reglări de conturi între diverse facțiuni politice.

Cred că înregimentarea partinică a unionismului n-a fost întâmplătoare, fiind indusă din umbră de serviciile secrete ruse pentru a fragmenta și a dezbina forțele democratice și proeuropene de la Chișinău. Pentru a perverti și, în cele din urmă, pentru a discredita conștiința națională românească.

Și manevra în mare parte le-a reușit. Unionismul a fost împins la periferia scenei politice și coborât la nivelul unei fronde sectare.

După autodemascarea lui Iu. Roșca și prăbușirea PPCD-ului, alte partide, din păcate, cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună, au căutat să-și adjudece controlul deplin asupra curentului unionist, dăunând enorm cauzei românești din Basarabia. Și nici nu-i de mirare. Identificarea cu niște grupări politice mici, fără un bazin electoral solid, transformă unionismul în percepția publică într-un fenomen marginal, descurajând aderenții lui reali sau potențiali.

Meritul platformei „Acțiunea 2012”, al mișcării „Tinerii Moldovei”, al altor organizații nonguvernamentale este că au ajutat unionismul să iasă de sub poala partidelor, emancipându-l, dându-i aripi să urce la înălțimile unei idei naționale care plutește în aer. Acum o poate respira în voie oricine.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Catița 22.05.2015 08:58

Domnule Bogatu, In citatul de mai jos va referti la PNL si la doamna Vitalia ? === CITAT -După autodemascarea lui Iu. Roșca și prăbușirea PPCD-ului, alte partide, din păcate, cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună, au căutat să-și adjudece controlul deplin asupra curentului unionist, dăunând enorm cauzei românești din Basarabia. Și nici nu-i de mirare. Identificarea cu niște grupări politice mici, fără un bazin electoral solid, transformă unionismul în percepția publică într-un fenomen marginal, descurajând aderenții lui reali sau potențiali.

Miticu Mitica 24.05.2015 12:54

In anul 2015 dupa nasterea lui Isus, folosirea termenului `unionist` este desprinsa din trecutul mai mult sau mai putin indepartat. Acest termen de tip sovieto-kgbist este menit sa ascunda existenta pe pamantul RM a romanilor. Dar avand in vedere numarul mare recunoscuti si nerecunoscuti ai romanilor, nu face din acesta expresie si organizatii ale romanilor decat o forma clandestina, iar acest lucru ii confera o putere speciala, un mod de lucru secret, ceva misterios si adauga un interes deosebit asupra lor. Astazi 500.000 de moldoveni au pasaport romanesc. Alte cateva sute de mii isi doresc pasaportul romanesc, iar multi dintre ei si-au depus cererile. Pe langa acestia alte sute de mii declara ca vorbesc limba romana, deci ca sunt romanofoni si romanofili. Daca adaugam si pe acele minoritati nationale care isi doresc sa mearga in UE cifra se ingroasa, mai ales ca printre ei se numara si cei care nu mai au rabdare si vor sa ajunga in UE cat mai repede. Adica cei care nu ii intereseaza sa fie romani ci doar pasaportul indiferent daca trebuie sa treaca prin unire deoarece ei oricum nu vor ramane in Romania Mare, ci isi vor lua pasaportul si talpasita in occident. Asadar, hai sa nu le mai dam ocazia sa fie un grup secret si sa sporim interesul asupra lor numindu-i unionisti. Sa numim lucrurile pe nume numindu-i exact ceea ce sunt, adica romani. Mergand spre UE, va trebui sa acceptam regulile minoritatilor UE si sa ii lasam sa se organizeze ca minoritate, asa precum catalanii in Spania, alsacienii in Franta sau maghiarii in Romania. De aici vor ridica voalul misterios pe care il pun guvernantii incompetenti URSSesisti, care trateaza minoritatilor in mod sovietic.

nelly 25.05.2015 11:03

Manifestația din 16 mai a fost bună și noi am fost mulți și frumoși,doar că ne-a lipsit fratele nostru drag George.Ne este dor de el!

Miticu Mitica 25.05.2015 15:15

Oameni buni nu discutam formele in care teritoriul dintre Prut si Nistru a devenit un stat. Din punct de vedere al dreptului international Republica Moldova este un stat cu drepturi depline recunoscut international in frontierele RSSM si de catre Rusia si de catre Romania. Cetatenii acestui stat se numesc moldoveni, iar acest lucru de asemeni a fost recunoscut odata cu recunoasterea statului moldovenesc de si de catre Rusia si de catre Romania dar si de Ucraina. Ca sa clarificam lucrurile, ca si in Romania toti cetatenii se numesc romani. Ei sunt de nationaliti diverse : romani, maghiari, germani, ucrainieni, bulgari s.a. In RM situatia este strict aceeasi toti cetatenii se numesc moldoveni. Ei sunt de nationalitati diverse : romani, rusi, ucrainieni, gagauzi s.a. Recunoscand acest ADEVAR, lucrurile sunt relativ simple si fiecare isi cunoaste locul in societate. toate nationalitatile au drepturi egale sa se exprime si sa traiasca in cultura in care ei se simt mai bine. Intr-adevar, unele persoane confunda cetatenia cu nationalitatea. Adica suntem toti cetateni al unui stat si facem fiecare parte dintr-o natiune distincta. Simplu ca buna ziua. Jirinovschi spune exact lucrurilor pe nume, adica natiune moldoveneasca NU exista. In schimb el omite sa spuna ca printre cetatenii moldoveni nu sunt doar romani. Mai sunt si rusi si ucrainieni si bulgari si gagauzi s.a. dar in special mai sunt si copii din cupluri mixte. In occident ca si in Romania acestia se declara asa cum se simt ei mai bine. Multi se declara bi-nationali si acestia sunt la mare cautare deoarece sunt oameni deprinsi sa vorbeasca mai multe limbi si deprinsi sa se adapteze usor in medii diferite. De exemplu un cetatean roman nascut din mama bulgaroaica si tata ucrainian se declara cetatean roman de nationalitate bulgara si ucrainiana. SIMPLU. In RM copilul unei romance si al unui rus de declara cetatean moldovean de nationalitate roman si rus. Vedeti asa e practica in occident. Acolo unde noi spunem ala nu e NICI NICI occidentali spun ca ala e SHI SHI. Mare diferenta din aceeasi situatie !!! Iar daca inca mai sunt cetateni moldoveni care se considera sau despre care se spune ca sunt NICI NICI, ei bine este din cauza oamenilor politici care incurajeaza aceasta stare, deoarece au impresia ca le fuge electoratul, mai ales a acelora care isi spun `statalisti`. MOLDOVENI noi toti din RM suntem `statalisti` deoarece suntem cetateni ai statului RM...si romanii si rusii si ucrainienii si ceilalti. Asadar aceasta confuzie pe care Jirinovschi a clarificat-o era intretinuta de oamenii politici. Nu exista nationalitate moldoveneasca ! Ci doar cetatenie moldoveneasca. Jirinovschi are dreptate. Nu avem de ce sa ne ofuscam.

Igor 25.05.2015 20:14

Frate, ia du-te tu și explică-i frumos lui Şevciuk, așa cum numai tu ești în stare s-o faci, că R. Moldova este „stat cu drepturi depline recunoscut internațional...de către Rusia” și că și în Transnistria „toate naționalitățile au drepturi egale”, nu numai rușii. Sau mai bine n-o face, că e păcat de tinerețile tale!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md