06:16:06 13.08.2022
Stiri

De ce DA este, de fapt, NU

Opinii 13.05.2015 15:31 Vizualizări3225 Autor: Petru Bogatu
De ce DA este, de fapt, NU


Prezentul continuu

Moto: Nu poţi fi cum vrei tu, nu poţi fi şi da, şi nu (cântec creştin)

În editorialul „DA virgulă NU” de vinerea trecută arătam că Platforma „Dreptate şi Adevăr” (DA) are destule dedesubturi şi unghere întunecoase care, la o analiză pertinentă, se dovedesc a fi altceva decât par la prima vedere. Ultimele evoluţii nu fac decât să mă întărească în această opinie.

De ce DA spune NU unioniştilor

DA spune NU acţiunii programate pentru ziua de 16 mai 2015 în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Această manifestaţie, ce urmează să se desfăşoare sub sloganul „Aducem Dreptatea prin Unire!”, este organizată, precum se ştie, de Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” pentru a consemna 203 ani de la primul rapt al Basarabiei.

Unul din canalele TV, pe a cărui osatură s-a fondat DA, le aplică o lovitură sub centură unioniştilor. Sunt atacate mitingul şi marşul din 16 mai, inducându-se ideea că acestea, prin radicalismul lor, ar diminua sau ar adumbri efectele protestului de la 3 mai.

Mai mult decât atât. Se insinuează cum că unioniştii ar fi plătiţi, chipurile, de Vlad Plahotniuc. Că ei sunt o apă şi un pământ cu filoruşii care ar fi, de asemenea, chipurile, remuneraţi din umbră de acelaşi oligarh. Că „Tinerii Moldovei” s-ar număra printre mişcările de diferite şi chiar opuse culori politice, care sunt manipulate din umbră de actuala putere pe principiul „dezbină şi guvernează”.

Vorbe grele. Însă, după cum le este feleşagul, partizanii Platformei „DA” din cutia televizorului nu se ostenesc să aducă şi nişte argumente mai de Doamne ajută. Din contra. Se comportă ca nişte hipnotizatori sau scamatori de cerc: scuipă în pahar şi te îndeamnă să bei, susţinând că acolo ar fi suc de papaya.

Educatoarea virgină

Astfel, „Tinerii Moldovei”, una dintre cele mai sincere, spontane şi curate mişcări populare de la noi, este acuzată că ar fi o creatură a oligarhilor. Alţii, bănuiesc, decât cei a căror cauză o apără Platforma „DA”.

Scurt pe doi, dacă e să dăm crezare denigratorilor acţiunii de la 16 mai, toţi sunt nişte făcături. Numai Platforma „DA” este educatoarea virgină în şcoala noastră a luptei pentru dreptate şi adevăr. Asta n-o să moară de prea multă modestie. Iar de bun-simţ nici atât.

E la mintea oricui că declaraţiile antiunioniste de deunăzi ale lui Igor Boţan n-au fost întâmplătoare. „Tinerii Moldovei”, care au ajutat, prin solidaritate şi transfer de imagine, să adune lumea la mitingul din 3 mai, acum au ajuns indezirabili pentru Platforma „DA”.

De ce oare? Oare nu pentru că se urmăreşte altceva decât lupta cu oligarhii, corupţia şi justiţia independentă?

Spune DA şi fumează NU

Se creează impresia că Platforma „Dreptate şi Adevăr” îşi umflă muşchii pentru ca, adunând capitalul politic necesar, să se transforme în momentul potrivit într-un partid cu un larg bazin electoral. Şi cum există o prejudecată potrivit căreia unioniştii ar reprezenta un segment îngust al societăţii, acestora li se dă acum cu piciorul.

E treaba Platformei „DA”, bineînţeles, să facă ce vrea. Să-şi aleagă strategiile şi să-şi urmărească scopurile.

Să nu umble cu fofârlica doar. Să nu vorbească una şi să fumeze alta.

Ca în anti-utopia orwelliană, unde războiul este pace, iar ignoranţa – putere, valorile declarate ale Platformei „Dreptate şi Adevăr” par să fie răsturnate. La o privire mai atentă, se constată că DA este, de fapt, NU. Cel puţin, pentru cauza unionistă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md