18:25:38 23.11.2020
 
Stiri

De ce DA este, de fapt, NU

Opinii 13.05.2015 15:31 Vizualizări3011 Autor: Petru Bogatu
De ce DA este, de fapt, NU


Prezentul continuu

Moto: Nu poţi fi cum vrei tu, nu poţi fi şi da, şi nu (cântec creştin)

În editorialul „DA virgulă NU” de vinerea trecută arătam că Platforma „Dreptate şi Adevăr” (DA) are destule dedesubturi şi unghere întunecoase care, la o analiză pertinentă, se dovedesc a fi altceva decât par la prima vedere. Ultimele evoluţii nu fac decât să mă întărească în această opinie.

De ce DA spune NU unioniştilor

DA spune NU acţiunii programate pentru ziua de 16 mai 2015 în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Această manifestaţie, ce urmează să se desfăşoare sub sloganul „Aducem Dreptatea prin Unire!”, este organizată, precum se ştie, de Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” pentru a consemna 203 ani de la primul rapt al Basarabiei.

Unul din canalele TV, pe a cărui osatură s-a fondat DA, le aplică o lovitură sub centură unioniştilor. Sunt atacate mitingul şi marşul din 16 mai, inducându-se ideea că acestea, prin radicalismul lor, ar diminua sau ar adumbri efectele protestului de la 3 mai.

Mai mult decât atât. Se insinuează cum că unioniştii ar fi plătiţi, chipurile, de Vlad Plahotniuc. Că ei sunt o apă şi un pământ cu filoruşii care ar fi, de asemenea, chipurile, remuneraţi din umbră de acelaşi oligarh. Că „Tinerii Moldovei” s-ar număra printre mişcările de diferite şi chiar opuse culori politice, care sunt manipulate din umbră de actuala putere pe principiul „dezbină şi guvernează”.

Vorbe grele. Însă, după cum le este feleşagul, partizanii Platformei „DA” din cutia televizorului nu se ostenesc să aducă şi nişte argumente mai de Doamne ajută. Din contra. Se comportă ca nişte hipnotizatori sau scamatori de cerc: scuipă în pahar şi te îndeamnă să bei, susţinând că acolo ar fi suc de papaya.

Educatoarea virgină

Astfel, „Tinerii Moldovei”, una dintre cele mai sincere, spontane şi curate mişcări populare de la noi, este acuzată că ar fi o creatură a oligarhilor. Alţii, bănuiesc, decât cei a căror cauză o apără Platforma „DA”.

Scurt pe doi, dacă e să dăm crezare denigratorilor acţiunii de la 16 mai, toţi sunt nişte făcături. Numai Platforma „DA” este educatoarea virgină în şcoala noastră a luptei pentru dreptate şi adevăr. Asta n-o să moară de prea multă modestie. Iar de bun-simţ nici atât.

E la mintea oricui că declaraţiile antiunioniste de deunăzi ale lui Igor Boţan n-au fost întâmplătoare. „Tinerii Moldovei”, care au ajutat, prin solidaritate şi transfer de imagine, să adune lumea la mitingul din 3 mai, acum au ajuns indezirabili pentru Platforma „DA”.

De ce oare? Oare nu pentru că se urmăreşte altceva decât lupta cu oligarhii, corupţia şi justiţia independentă?

Spune DA şi fumează NU

Se creează impresia că Platforma „Dreptate şi Adevăr” îşi umflă muşchii pentru ca, adunând capitalul politic necesar, să se transforme în momentul potrivit într-un partid cu un larg bazin electoral. Şi cum există o prejudecată potrivit căreia unioniştii ar reprezenta un segment îngust al societăţii, acestora li se dă acum cu piciorul.

E treaba Platformei „DA”, bineînţeles, să facă ce vrea. Să-şi aleagă strategiile şi să-şi urmărească scopurile.

Să nu umble cu fofârlica doar. Să nu vorbească una şi să fumeze alta.

Ca în anti-utopia orwelliană, unde războiul este pace, iar ignoranţa – putere, valorile declarate ale Platformei „Dreptate şi Adevăr” par să fie răsturnate. La o privire mai atentă, se constată că DA este, de fapt, NU. Cel puţin, pentru cauza unionistă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Moș-Martin 13.05.2015 16:45

Liuda-mila Russkaia Vodocika Okupantskaia, cu cât esti platită pentru diversiunile tale anti-românești ?

iolana 13.05.2015 19:59

Platforma NU e o clounadă ca și Antimafia, ambele slujesc țokilor.

gggggg 14.05.2015 11:14

"DA" şi "Nu" toţi din ei foşti deputaţi ai parlamentului din anii trecuţi astăzi dorind iarăşi la putere scot lumea paşnică la proteste, ca "mîine" să-şi transforma organizaţia într-un partid politic pentru a candida în alegerile parlamentare şi primii pe listă nu v-or fi cei de jos, adică cei din stradă dar vor fiei ce la tribună foşti deputaţi Angela Aramă, şi alţii....Unde oare l-au perdut pe Mocanu "Antimafia" consilierul tov.V.Voronin? S-o fi prăbuşit cu helicopterul..............

oleg 14.05.2015 23:53

analiza de 2 bani! adica lumea nu a iesit benevol ci a fost organizata de cineva!? Poporul e nemultumit demult de conducerea "democratica" doar ca e dezorientata in cine sa mai creada. Si cand au iesit platforma DA s-au alaturat multi caci e nevoie de lideri noi,nepatati! Clar ca slujile papusarului sar cu gura sa duca in eroare lumea si sa samene neincredere. Dar nu le va reusi,prea obraznice sunt fardelegile comise si prea multa speranta a pus poporul pe integrarea in UE! Asa ca, napircelor, nu veti reusi sa ne impiedicati sa ne luam Tara inapoi. Fie in spatele acestor proteste cine n-a fi dar daca scopul e capturarea mafiei de la guvernare - o sustin cu ambele miini! Traiasca Moldova libera!

vox populi 15.05.2015 10:22

Privind retrospectiv, platforma DA nu este decat o alta cioara vopsita a politicii basarabene. La un momentdat, Porosenko afirma ca, in serviciile secrete ucrainiene procentul de infiltrare al FSB ului era si de 80 %. Probabil ca aceeasi situatie e si in Moldova. Sunt multe unghere ascunse in ideologia acestei platforme si atunci cand vor ajunge la putere aceste ascunzisuri vor iesi la iveala si nu vor fi deloc placute. Ideea este sa nu girati in vreun fel sau altul astfel de proiecte, pentru ca in final veti fi si d.voastra compromis. In relatia cu rusia trebuie sa te comporti ca si in relatia cu diavolulul. Nu poti face compromisuri, nu poti fi si rau si bun in acelasi timp. Tocmai de aceea relatia cu rusia, cu puterea politica de acolo, trebuie sa fie in cel mai bun caz una de indiferenta. Una peste alta ar trebui creat un ghid de recunoastere al partidelor cu adevarat proeuropene, un ghid care ar trebui sa cuprinda o serie de criterii precum: 1. viziunea de politica externa a entitatii politice (adevaratele partide proeuropene sunt cele proatlantice pt. integrarea in NATO. Povestea cu netutralitatea si relatiile super cu rusia in cd. apartenetei la UE e o gogoasa frumos ambalata). 2. lamurirea identitatii basarabenilor (adevaratele partide proeuropene sunt cele care recunosc identitatea romanasca a basarabenilor. Povestea cu moldovenii e doar pentru prosti). Integrarea in UE inseamna in primul rand acceptarea adeverului si nu transformarea minciunii in adevar. Lucrurile sunt asadar cat se poate de simple, iar entitatile politice care sustin orice altceva in afara celor doua puncte de vedere, sunt clare in cel mai bun caz ciori vopsite de moscova. Suntem alaturi de voi cei care cu inima si sufletul v ati saturat de miciunile moscovei!

Igor 17.05.2015 02:10

domnule Petru, incercati sa ne duceti in eroare, platforma DA este impotriva mafiei, chiar si sa presupunem ca DA este finantata de "Topi", insa cu totii am vazut cum plaha, vorona si filat au inceput sa tremure dindui friu liber factorului rusesc: dodon si usatii. paralel incercati sa ne duceti in eroare sustinind unionistii, ha-ha, toata lumea atenta a observat ca dupa 30 noiembrie dumneavoastra cu Petru Bogatu vati schimbat si apar tot felul de articole stranii

Igor 17.05.2015 02:10

domnule Petru, incercati sa ne duceti in eroare, platforma DA este impotriva mafiei, chiar si sa presupunem ca DA este finantata de "Topi", insa cu totii am vazut cum plaha, vorona si filat au inceput sa tremure dindui friu liber factorului rusesc: dodon si usatii. paralel incercati sa ne duceti in eroare sustinind unionistii, ha-ha, toata lumea atenta a observat ca dupa 30 noiembrie dumneavoastra cu Petru Bogatu vati schimbat si apar tot felul de articole stranii

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

20.11.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // (Auto)amăgire, suspi...

16.11.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a pierdut Dodon,...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md