07:46:36 16.07.2018
 
Stiri

PERFORMANŢĂ ISTORICĂ. Un primar bate RECORDUL: este acuzat de 9 198 de INFRACŢIUNI

Anticorupție 11.08.2017 11:30 Vizualizări1793 Autor: Ziarul National
PERFORMANŢĂ ISTORICĂ. Un primar bate RECORDUL: este acuzat de 9 198 de INFRACŢIUNI

Un nou record la DNA. Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi fostul viceprimar al oraşului, Claudiu Sergiu Maior, au fost puşi sub urmărire penală şi plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzaţia de uzurpare a funcţiei cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată, pentru 9.198 de acte materiale.

Procurorii anticorupţie reţin că primarul din Târgu Mureş „în perioada 9 martie 2016 – 29 iunie 2017, a îndeplinit acte - semnarea a 9198 ordine de plată ale Primăriei mun. Tg. Mureş - ce nu intrau în atribuţiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege. Interdicţia a rezultat din incompatibilitatea stabilită de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi confirmată de instanţă prin decizie definitivă la data de 1 martie 2016. Această împrejurare a avut ca efect pierderea, de către Maior Sergiu Claudiu, a dreptului de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică în următorii 3 ani".

Concret, în calitatea sa de primar al oraşului, Dorin Florea a emis două dispoziţii prin care i-a facilitat viceprimarului „cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicţia anterior menţionată. Prin cele descrise mai sus a fost încălcat şi art. 54 alin. 5 din Legea nr. 273/2006 care stipulează că „...Instrumentele de plată se semnează de către contabil şi şeful compartimentului financiar-contabil”. Mai departe, după ce a demisionat din funcţiile de viceprimar şi consilier local, Maior a fost angajat de primar pe un post de consilier, iar printre atribuţiile primite figura şi aceea de a semna ordinele de plată, atribuţie pe care fostul viceprimar o îndeplinise şi atunci când era numărul doi la Primăria din Târgu Mureş.
Edilul din Târgu Mureş a spulberat, astfel, recordul primarului din Caracal, Gheorghe Anghel, care a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru constituirea unui grup infracţional organizat din care făceau parte mai mulţi funcţionari ai primăriei oraşului, alături de care ar fi comis 1.011 fapte de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
În cazul său, procurorii au arătat că în perioada 2009-2012 fostul edil a fost cel care a coordonat întreaga operaţiune al cărei scop a fost „obţinerea, de către membrii săi şi persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituţiei publice, în condiţii nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operaţiuni comerciale reale". Printre altele, edilul ar fi folosit după bunul plac bugetul local pentru a organiza mese festive şi de protocol, pentru care a cumpărat produse ce nu erau necesare pentru Primărie şi servicii de presă prin care să se promoveze, toate fiind plătite din numerarul casieriei şi prin ordine de plată, semnate chiar de el şi de directorul economic, Maria Tudor. Prejudiciul în această cauză se ridică la 5.009.500 de lei.

gandul.info
Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

06.07.2018 09:19 Nicolae Negru Implacabila rezoluție a Parlamentului...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md