22:02:30 28.10.2020
 
Stiri

PAS propune un proiect de decizie prin care să fie impus un moratoriu pentru construcțiile ilegale din Centrul Istoric al Chișinăului

Partide/Comunicate 26.06.2020 14:11 Vizualizări1156 Autor: Ziarul National
PAS propune un proiect de decizie prin care să fie impus un moratoriu pentru construcțiile ilegale din Centrul Istoric al Chișinăului


Consilierii fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită instituirea unui moratoriu pentru construcțiile ilegale din nucleul istoric al orașului și elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru protejarea patrimoniului cultural imobil.

Deputatul fracțiunii parlamentare PAS, Vladimir Bolea, și consilierii fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru, Zinaida Popa, împreună cu reprezentantul societății civile în CMC, Sergiu Tofilat, au declarat, astăzi, într-o conferință de presă că, în ultimii ani, nucleul istoric al orașului continuă să degradeze și este distrus în mod criminal de către companiile imobiliare care obțin ușor actele permisive pentru construire, oferind exemplele complexului din strada Mihai Eminescu, complexul din strada Avram Iancu, complexul din strada Vlaicu Pârcălab, dar și cazul cafenelei Guguță.

„Centrul istoric al orașului este lasat să degradeze. Această problemă a fost semnalată de mai multe ori de către activiștii societații civile. Ne dorim sa protejam Centrul Istoric al capitalei și să avem o dezvoltare urbanistică armonioasă. Pe moment nu avem nicio documentație privind dezvoltarea urbanistică, de aceea este nevoie de un moratoriu ca astfel de clădiri să nu apară”, a declarat Sergiu Tofilat.

„Încă în anul trecut am venit cu un astfel de proiect de lege, care urma să fie aprobat în plenul Parlamentului. Însă, în urma evaluării proiectului de lege de către organele abilitate, inclusiv CNA, s-a constat că este indicat că un astfel de moratoriu trebuie să fie aprobat printr-o decizie a forului local decizional – în cazul nostru Consiliul Municipal Chișinău. Colegii mei din Consiliu vin cu un astfel de proiect pentru ca Centru Istoric al capitalei să nu fie invadat de construcții. Moratoriul este singura soluție de a stopa contracțiile ilegale”, a spus deputatul PAS Vladimir Bolea.

„Aceste încălcări sunt rezultatul conlucrării criminale a unor reprezentanți ai Primăriei Chișinău cu unii dezvoltatori imobiliari de rea-credință. Executivul creează grupuri de lucru și intenționează să elaboreze Planuri Urbanistice Zonale pentru alte zone industriale, cum sunt cele din perimetrul străzilor Calea Moșilor, Tudor Vladimirescu și Petricani, iar pentru zona istorică a orașului zic că nu sunt resurse financiare. Deci, constatăm că există și posibilitatea tehnică și financiară pentru a realiza un astfel de Plan și pentru Centrul Istoric, însă nu se dorește. Probabil există anumite interese obscure care prevalează promisiunile făcute în campania electorală”, a punctat consiliera PAS în CMC, Zinaida Popa.

Potrivit lui Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii PAS în CMC, în condițiile în care Centrul Istoric al orașului este permanent supus unor atacuri ale dezvoltatorilor de rea-credință, iar elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal poate dura un an, este imperios stabilirea unui moratoriu asupra eliberării oricăror acte permisive pentru construcții, dar și asupra construcțiilor care nu au toate actele permisive ajustate la prevederile legale.

Consilierii municipali vor supune dezbaterilor publice, pe 1 iulie curent, un proiect de decizie care să prevadă elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal care va stabili normele urbanistice clare pentru zona Nucleului istoric, aflat în perimetrul str. Alexei Mateevici – str. Mihai Viteazul – str. Ivan Zaikin – str. Albişoara – str. Cheiului – str. Ismail – bl. Ştefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea, dar și instituirea unui moratoriu prin care să fie sistate pe o perioadă maximă de un an toate procedurile de construcție și demolare în perimetrul Centrului Istoric al Chișinăului, cu excepția celor care sunt deja în derulare, cu acte în regulă, sau pentru care s-au obținut deja acte permisive legale.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

23.10.2020 09:09 Ziarul National Nicolae Negru // De ce se implică Put...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md