19:38:31 16.01.2021
 
Stiri

OPINIE // Motivul pentru care Putin vrea RECUNOAȘTEREA cetățeniei ruse pentru străinii născuți în URSS

Politică 14.03.2017 14:00 Vizualizări6913 Autor: Ziarul National
OPINIE // Motivul pentru care Putin vrea RECUNOAȘTEREA cetățeniei ruse pentru străinii născuți în URSS


Analistul politic Petru Bogatu a încercat să explice de ce Moscova, după 25 ani de la prăbușirea Uniuni Sovietice, vrea să recunoască cetățenia Federației Ruse tuturor străinilor născuți în URSS. Sursa citată este de acord că Vladimir Putin și-ar dori prin această măsură să controleze populația din republicile ex-sovietice prin instrumente de pașaportizare, așa cum a declarat drectorul de la IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, dar zice că, de fapt, scopul ar fi cu totul altul.

„Răspunsul aparent e la suprafață și se vede de la o poștă. Kremlinul dorește să controleze populația din republicile ex-sovietice. Unii comentatori s-au grăbit chiar să-și asume exclusiv această interpretare a evenimentului. Și până la un punct, ei au dreptate. Moscova va căuta, de bună seamă, să profite de creșterea numărului de cetățeni ruși în republicile ex-sovietice. Nu cred însă că dividendele geopolitice de pe urma acestui fapt vor fi substanțiale”, a scris Bogatu pe blogul său.

Acesta a încercat să explice de ce Putin nu ar avea dividende geopolitice. „Țările Baltice nu permit cetățenilor săi să aibă un pașaport al Federației Ruse sau al altor republici ex-sovietice. Ucrainenii cu dublă cetățenie nu pot deține vreo funcție în instituțiile publice. Cetățenia dublă este interzisă în Azerbaidjan și unele state din Asia Centrală. Multipla cetățenie este posibilă în Georgia și R. Moldova. Dar și în aceste două state cei care și-au dorit cu adevărat un pașaport rusesc deja l-au obținut. Și pe urmă, este puțin probabil că Moscova a decis să acorde pașapoarte ruse străinilor doar de dragul Georgiei și R. Moldova”.

Potrivit lui Bogatu, motivele adevărate pentru care Moscova a întors macazul și a hotărât să le ofere pașapoarte tuturor celor născuți în URSS sunt mai curând electorale.

„Îndărătul acestei decizii se ascunde interesul personal al lui Vladimir Putin de a fi ales președinte în 2018. Liderul de la Kremlin dorește ca cel de-al patrulea său mandat prezidențial să aibă legitimitate socială. Să nu ridice semne de întrebare nici în țară, nici peste hotare. De aceea, de data aceasta Kremlinul va permite intrarea în cursa electorală a unor candidați incomozi, iar experiența Brexit-ului și alegerii lui Trump în SUA arată că surprizele votului popular sunt astăzi mai reale ca oricând. În această situație, Putin are nevoie de câteva milioane de votanți suplimentari ale căror opțiuni nu se pretează verificărilor”, a subliniat Bogatu.

În contextul celor spuse, analistul crede că cetățenii ruși din fostele republici sovietice vor putea să participe la alegerile prezidențiale sub o formă sau alta, iar numărul lor va fi greu de estimat, ceea ce va da posibilitate să se măsluiască rezultatele scrutinului în favoarea lui Putin.

„Sufragiile de dincolo de hotarele Federației Ruse vor putea fi atribuite fără probleme candidatului puterii. Acest lucru, de altfel, s-a făcut în ultimele alegeri parlamentare când șapte reprezentanți ai partidului de guvernământ au intrat în Duma de Stat cu o majoritate covârșitoare de voturi obținute în stânga Nistrului. Adesea suntem tentați să credem că în spatele unor gesturi sau acțiuni politice se află niște calcule subtile și mari interese de stat. În realitate însă, motivația acestora de multe ori este mai prozaică și nu ascunde nimic altceva decât frica de a pierde puterea”, a conchis sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md