OPINIE // Decretul lui Ghimpu ar putea fi restabilit


Analistul politic Dan Dungaciu consideră periculoasă sesizarea cu privire la posibilitatea echivalării sintagmei de „limbă moldovenească în baza grafiei latine” din Constituție cu sintagma de „limba română”, depusă la Curtea Constituțională de către deputata Ana Guțu.
Într-un comentariu acordat portalului ziare.com, comentatorul politic de la București remarcă faptul că echivalarea înseamnă deschiderea Cutiei Pandorei privind discuția identitară pe terenul adversarului.
„Simpla idee de a echivala un adevăr cu o minciună ar trebui să ne pună în gardă, pentru că generează precedente periculoase. Dacă „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” ar fi echivalentă cu „limba română”, ce facem cu „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei chirilice”? Ea nu este limba română? Și dacă nu este, atunci sovieticii au avut dreptate?”, se întreabă Dungaciu, precizând că o eventuală decizie a Curții Constituționale de echivalare nu schimbă Constituția republicii.
În schimb, analistul remarcă efectul pe care l-ar putea avea sesizarea depusă la Curte de deputații liberali, în frunte cu Mihai Ghimpu, care i-a cerut să se pronunțe dacă „Declarația de Independență a Republicii Moldova face sau nu corp comun cu Constituția”.
„Strict din această perspectivă, se pune întrebarea legată de denumirea corectă a limbii de stat și anume: „limba română” (așa cum apare în Declarația de Independență) sau „limba moldovenească funcționând pe baza grafiei latine” (Constitutia RM)? În acest caz, problema echivalării nici măcar nu există, căci Curtea Costituțională este invitată să dea un răspuns tranșant, odată pentru totdeauna, unei întrebări precise”, susține fostul consilier al lui Mihai Ghimpu, precizând că în cazul acestei sesizări la Curte avem de-a face, indirect, cu un veritabil proiect politic.
Dungaciu mai opinează că, în cazul în care va fi acceptată de Curte, sesizarea liberalilor va face lumină și în problema ocupației sovietice și a prezenței ilegale a trupelor rusești pe teritoriul statului nostru.
„Declarația de Independență stipulează clar că Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herta sunt teritorii „ocupate prin forță la 28 iunie 1940”, respectiv se precizează, indubitabil, că este vorba de „ocupație". Adică, exact ceea ce stipula și Decretul președintelui Mihai Ghimpu din 24 iunie 2010, prin care se declara ziua de 28 iunie drept „Ziua ocupației sovietice”. Decret care a fost declarat anterior neconstituțional de către Curtea Costituțională”, explică directorul Institutului de Știinte Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, sugerând că, astfel, constituționalitatea decretului lui Ghimpu ar putea fi revăzută.









































































