04:27:48 24.02.2020
 
Stiri

O tonă de CHIHLIMBAR, în valoare de aproape 10 milioane de lei, a DISPĂRUT, după ce a fost cedată de PROCURORI unui contrabandist, pe motiv că statul NU are condiții să păstreze captura

Economie 20.01.2020 14:41 Vizualizări2699 Autor: Ziarul National
O tonă de CHIHLIMBAR, în valoare de aproape 10 milioane de lei, a DISPĂRUT, după ce a fost cedată de PROCURORI unui contrabandist, pe motiv că statul NU are condiții să păstreze captura


Au instrumentat un dosar de contrabandă cu 900 de kilograme de chihlimbar în valoare de zece milioane de lei, dar au cedat captura valoaroasă... contrabandistului, pe motiv că Centrul Național Anticorupție (CNA) nu ar avea condiții pentru a o păstra.

Timp de mai bine de doi ani pietrele prețioase au dispărut, dar cei vizați în acest dosar, inclusiv cinci vameși, au scăpat de acuzații.

Acest caz privind acțiunile procurorilor anticorupție a fost prezentat astăzi de către procurorul general Alexandr Stoianoglo.

CITIȚI și Procurorii caută probe cu privire la schemele de contrabandă cu CHIHLIMBAR, ANABOLIZANTE, TUTUN și ALCOOL etilic: Percheziții la Vamă și la „Poșta Moldovei”

„Studiul acestui dosar a scos în evidenţă faptul că, în cadrul urmăririi penale, contrar cerinţelor legale, procurorul de caz, fiind susţinut de către procurorul-şef, la cererea învinuitului/infractorului, pe motiv că CNA nu are condiţii de păstrare a chihlimbarului, a transmis acestuia spre păstrare pietrele preţioase, deşi acestea urmau a fi păstrate la organele competente ale statului. În prezenta cauză au fost reținuți și arestați cinci angajați ai Serviciului Vamal, inclusiv administratorul și șoferul firmei din numele căreia au fost întocmite documentele false de însoțire a mărfii, ca în final doar ultimii și persoana juridică să fie inculpate, iar instanța de judecată, la propunerea procurorului, să le stabilească pedepse fie cu suspendarea condiționată a executării, fie în formă de amendă”, a spus procurorul general într-o conferință de presă.

Stoianoglo a calificat drept „inexplicabile” soluțiile date în privința celorlalte persoane care au figurat în această cauză.

CITIȚI și VIDEO // Exemple concrete: Procurorul general își cere SCUZE de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ILEGAL în ultimii ani de către procurori. MIMAREA combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă

„Urmează ca în cadrul unui proces penal să stabilim din ce cauză sentinţa pronunţată pe acest caz acum doi ani a fost executată doar în partea ce ţine de pedeapsa faţă de inculpaţi, iar în partea ce ţine de chihlibarul ce urma a fi confiscat în favoarea statului a fost lăsată fără executare. Intuim că cineva şi-a dorit ca acest dosar să nu fie verificat vreodată şi ca chihlimbarul să nu ajungă la stat, dar acestea, ca şi legalitatea acţiunilor persoanelor publice şi cu funcţii de demnitate publică implicate, vor fi clarificate cu aprecierea juridică corespunzătoare în cadrul unui proces penal distinct, în curs de iniţiere”, a anunțat șeful Procuraturii Generale.

Mai mult, Stoianoglo acuză procurorii că dispuneau de informaţii concrete şi bănuiau făptuitorii că ar fi implicați şi în alte episoade de contrabandă cu peste patru tone de chihlimbar, dar aceștia nu au extins investigaţiile, nu au pornit şi nu au realizat urmărirea penală prin prisma infracţiunii de spălare a banilor, mai ales că fusese sechestrate mijloace băneşti ale făptuitorilor în valoare de câteva milioane de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md