11:34:47 22.07.2024
Stiri

O nouă mișcare în R. Moldova. Ce OBIECTIVE își propune

Social 28.01.2017 10:30 Vizualizări4982 Autor: Ziarul National
O nouă mișcare în R. Moldova. Ce OBIECTIVE își propune


Peste 60 de femei cu experiența migrației și-au unit forțele și au creat Mișcarea Femeilor Migrante. Scopul lor este să se implice mai activ în colaborarea cu autoritățile și în dezvoltarea țării, precum și să militeze pentru drepturile lor.

Alisa Zadic a muncit patru ani în Italia și când a rămas însărcinată a decis să se întoarcă în Moldova. „Dacă vrei, dacă lupți, poți trăi bine și aici”, își argumentează decizia Alisa. Mișcarea Femeilor Migrante, în opinia sa, este una care oferă impuls femeilor să lupte pentru drepturile lor, „în viitor, voi continua să mă implic în acțiunile mișcării”.

„Mereu am crezut că femeile au potențial de a schimba lumea, mai ales femeile care vin cu experiență, cunoștințe din afară. Și femeile care se susțin una pe alta ele pot foarte bine conlucra”, spune președinta Mișcării Femeilor Migrante, Nicoleta Apostol.

„Urmează să ne axăm pe cele patru obiective principale pe care le avem și ne dorim să inițiem colaborări cu alte mișcări de femei migrante din afara țării. De exemplu, știu că grupul femeilor din Filipine sunt factori de decizie în luarea hotărârilor de guvern. La final, vrem să devenim și noi o forță în deciziile care se iau la nivel național ce privesc femeile migrante”, a adăugat Nicoleta Apostol.

Printre prioritățile identificate de Mișcarea Femeilor Migrante sunt transferarea pensiilor, recunoașterea diplomelor de studii, integrarea mai ușoară a copiilor reveniți de peste hotare în școlile din Moldova, și altele.

Crearea Mișcării Femeilor Migrante a fost facilitată în cadrul proiectului „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante”, implementat de UN Women în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroul pentru Relații cu Diaspora, și alți parteneri.

„Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante” este un proiect internațional implementat de UN Women și alți parteneri și finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul s-a desfășurat în 3 țări: Mexic, Filipine și Moldova. În Moldova acest proiect a fost implementat de UN Women în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroul pentru Relații cu Diaspora, și alți parteneri.

Conform statisticilor, majoritatea migranților din Moldova sunt femei. Ele contribuie anual cu peste 700 000 de euro, ceea ce reprezintă 10% din Produsul Intern Brut (PIB).Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md