11:50:59 22.07.2024
Stiri

STUDIU // Moldovenii de la Nord preferă să meargă la muncă în Franţa, cei din Centru - în Portugalia, iar cei de la Sud - în Anglia

Moldovenii în lume 04.05.2014 17:43 Vizualizări4133 Autor: Polina Cupcea


STUDIU // Moldovenii de la Nord preferă să meargă la muncă în Franţa, cei din Centru - în Portugalia, iar cei de la Sud - în Anglia trm.md

Cele mai tinere contingente de migranți moldoveni sunt în Marea Britanie (52,0% au vârsta de 18-30 de ani) și Franța (49,1% au vârsta de 18-30 ani), arată un studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii, după ce au fost analizate patru țări din Uniunea Europeană - Franța, Marea Britanie, Portugalia și Italia. În ultimele două state se constată un număr mai mare al migranților moldoveni cu vârsta de peste 41 de ani.

Datele cercetării relevă că, dintre țările analizate, prima țară pe care o aleg moldovenii ca destinație este Portugalia, unde 62% dintre migranții moldoveni dețin deja cetățenia portugheză și doar 7% - cetățenia României. Reprezentantul Înaltului Comisariat pentru Imigranți și Dialog Intercultural (ACIDI ) din această țară a relatat că peste 6 000 de migranți moldoveni au primit cetățenia Portugaliei în anii 2009-2011.

Franța, Portugalia și Marea Britanie oferă mai multe posibilități moldovenilor migranți de a avea o carieră de succes, de a găsi un loc de muncă interesant sau de a se stabili cu traiul în această țară, în comparație cu Italia.

Analiza migranților, prin prisma domeniilor economice în care au activat în R. Moldova, relevă că pe primele trei poziții se situează moldovenii care au plecat din sistemul educațional – 19%, domeniul comerțului – 14% și a sistemului de ocrotire a sănătății și serviciilor sociale – 11%. Aceasta relevă gradul înalt de calificare al migranților moldoveni. Activează însă moldovenii peste hotare în alte domenii, cele în care este solicitată forța de muncă – serviciile comunitare, sociale și personale – 33%, construcții – 20%, servicii de administrare a gospodăriilor casnice – 13 la sută.

Portugalia și Marea Britanie indică realizarea celor mai multe dintre așteptările avute de către migranți în ceea ce privește bunăstarea familiei, cunoașterea noii culturi, organizarea vieții personale (realizarea totală sau parțială a așteptărilor). Aproximativ o treime dintre respondenți au avut posibilitatea să-și procure imobil în Moldova.

Datele colectate au permis identificarea unor localități din care migranții pleacă exclusiv spre anumite destinații. Spre exemplu, locuitorii din s. Mereni, raionul Anenii Noi, s. Cărpineni și s. Boghiceni, raionul Hâncești, s. Abaclia, raionul Basarabeasca, or. Strășeni, or. Cimișlia au imigrat în Italia; din s. Logănești, raionul Hâncești, s. Copăceni, raionul Sângerei, orașul Ungheni - spre Portugalia; din s. Corjeuți, raionul Briceni, s. Caracușenii Vechi, raionul Briceni, s. Gordinești, raionul Edineț, s. Trinca, raionul Edineț - spre Franța; din s. Costești, raionul Ialoveni, s. Colibași, raionul Cahul, orașul Cahul - spre Regatul Unit al Marii Britanii.Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md