Miile de moldoveni care muncesc ilegal în Rusia ar putea fi „AMNISTIAȚI”
Autoritățile Federației Ruse intenționează să introducă, începând cu 1 ianuarie 2015, o perioadă de „amnistie” pentru migranții care muncesc ilegal. Aceștia vor fi scutiți de pedepse și vor putea rămâne în țară timp de trei luni, având obligația să-și perfecteze actele necesare pentru activitate și să-și cumpere patente de muncă.
Congresului Diasporelor Moldoveneşti din Rusia a salutat inițiativa Serviciului federal pentru migrație (FMS), dar a precizat că termenul de trei luni este prea scurt și nu va fi posibil ca toți migranții ilegali să-și perfecteze acte.
„Este încă o posibilitate de a scoate muncitorii ilegali din businessul informal, dar acest „răgaz” ar trebui să fie de șase luni, altfel colaboratorii FMS nu se vor descurca cu sarcina stabilită. De la 1 ianuarie 2014, un număr mare de cetăţeni străini au mers la oficiile FMS ca să-şi perfecteze patente. Atunci, instituția nu s-a descurcat cu valul mare de migranţi. Serviciul fiscal nu reuşea să perfecteze numerele de identificare ale plătitorilor de impozite. O astfel de situaţie va apărea şi după Anul Nou, când cetăţenii străini vor dori să se folosească de perioada de amnistiere. În aceste condiţii, trebuie să fie majorat numărul de colaboratori ai FMS, ceea ce este ireal de făcut astăzi, sau să se mărească termenul de „amnistiere” pentru cel puţin jumătate de an”, explică preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti, Alexandr Kalinin.
Potrivit datelor Serviciului federal pentru migrație din Federația Rusă, pe teritoriul țării se află ilegal circa 4,3 milioane de migranţi. Numărul moldovenilor care muncesc în Rusia ar fi de 528 de mii.
Reprezentanții Congresului Diasporelor Moldoveneşti afirmă că 220 de mii de moldoveni ar fi încălcat legislaţia migraţională. Aceste persoane riscă oricând să primească interdicția de a mai intra în Rusia.
R. Moldova a urcat 10 poziții în clasamentul mondial al puterii militare: Ce țări sunt cele mai puternice din lume
Oameni mai puțini în R. Moldova decât acum zece ani! Rezultatele finale ale Recensământului populației și locuințelor 2024, făcute publice până la finele anului 2025: „Sunt proceduri care durează”
Optsprezece instituții de învățământ, inclusiv 10 din Zona de Securitate, afectate de criza energetică din Transnistria: Opt școli funcționează în regim online. Soluțiile MEC