11:03:08 24.07.2019
 
Stiri

O carte INTERZISĂ rusofililor şi rusofobilor. Obligatorie pentru oameni normali la cap

Reportaj 16.09.2016 08:30 Vizualizări1349 Autor: Ziarul National
O carte INTERZISĂ rusofililor şi rusofobilor. Obligatorie pentru oameni normali la cap Sursa: hotnews.ro

„Un tablou cuprinzător al întregii istorii a Rusiei, de la întemeierea primului stat pe pământ rusesc în secolul al IX-lea până în prezent.“ – Choice


E oare imensitatea imperiului de la răsărit o povară psihologică pentru locuitorii săi, care trăiesc cu spaima că pot fi cotropiţi oricând, din orice parte?

Au oare ruşii o bizară — şi unică în felul sau — predispoziţie spre conducerea autocratică?

A fost oare era sovietică doar o punere în practică a proiectului comunist sau centralizarea puterii în mâinile unui grup de oameni este şi o moştenire a perioadei ţariste?

De ce încercările unor conducători ruşi de a face câţiva paşi pe calea reformelor s-au soldat de fiecare dată cu un recul dezastruos?

Acestea sunt întrebările care îl urmăresc pe Martin Sixsmith; cartea sa este o lectură esenţială pentru înţelegerea unei ţări care întreţine cu istoria o relaţie cu totul aparte.


Cu un sfert de secol în urmă, o lovitură de stat militară ameninţă să pună capăt politicii de glasnost’ şi Perestroika inaugurate în Uniunea Sovietică de Mihail Gorbaciov. Puciul a eşuat, anticipând însă dificultăţile pe care schimbarea avea să le întâmpine în viitor.

Nu era pentru prima oară în istoria Rusiei când încercarea de a schimba modelul conducerii ameninţă să sfârşească înainte de a apuca să dea roade. Căci Rusia, o ţară de mare rafinament cultural şi intelectual, a fost întotdeauna cârmuită cu un „pumn de fier“, deplin acceptat de o populaţie gata mereu să jertfească individul pe altarul unei cauze colective primordiale: asigurarea unităţii colosului geografic.


Cartea lui Martin Sixsmith — cunoscător de-o viaţă al culturii, istoriei şi limbii ruse şi martor direct al evenimentelor cruciale de acum 25 de ani — este dedicată tocmai acestui aparent paradox: ea retrasează cei o mie de ani de zbuciumată istorie a Rusiei, evidenţiindu-i pendularea perpetuă între Estul asiatic şi Vestul european, o pendulare care continuă până în zilele noastre.


Cronicile primelor veacuri sau mărturiile directe culese în anii din urmă, reflectarea momentelor istorice în marea literatură rusă ori în cuvintele seci ale discursurilor politice zugrăvesc fundalul pe care se proiectează întreaga relatare a autorului – fost corespondent BBC la Moscova – şi fac din cartea sa o istorie vie.

Martin Sixsmith (n. 1954) a studiat limba şi literatura rusă la Oxford, Harvard, Sorbona şi Leningrad. Între 1980 şi 1997 a fost corespondent BBC la Moscova, apoi la Washington, Bruxelles, Geneva; în anii Solidarităţii a transmis de la Varşovia.

A relatat importantele evenimente petrecute în Rusia în timpul lui Mihail Gorbaciov şi Boris Elţîn, şi a fost un martor direct al loviturii de stat de la Moscova din august 1991 şi al disoluţiei Uniunii Sovietice în lunile care au urmat; această experienţă vastă la baza cărţii sale Moscow Coup: The Death of the Soviet System (1991), un titlu de referinţă în bibliografia subiectului.

În 1997 a devenit director de comunicare în guvernul Blair, apoi a ocupat diverse alte funcţii în departamentele de comunicare ale guvernului britanic. Între lucrările sale se numără volume documentare şi de investigaţie, toate dedicate Rusiei, printre care The Litvinenko File: The True Story of a Death Foretold (2007) şi Putin’s Oil: The Yukos Affair and the Struggle for Russia (2010).

Este de asemenea autorul mai multor romane: Spin (2004), I Heard Lenin Laugh (2005) şi The Lost Child of Philomena Lee (2009), cel din urmă ecranizat în2013.

Este unul dintre cei mai prolifici şi apreciaţi realizatori de seriale documentare pentru Radio BBC – despre literatura şi arta rusă, despre moştenirea KGB-ului în Rusia contemporană sau despre scriitorii şi artiştii evadaţi din blocul sovietic. Serialul documentar în 50 de părţi The Wild East (2011) stă la baza volumului „Rusia. Un mileniu de istorie”.

Sursa: hotnews.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md