22:28:37 14.12.2024
Stiri

Drona Poseidon, „arma apocaliptică“ a Rusiei

Știri 26.01.2019 10:01 Vizualizări4038 Autor: Ziarul National
Drona Poseidon, „arma apocaliptică“ a Rusiei Sursa: romanialibera.ro

Rusia este pregătită să desfășoare în zona Pacificului drone Poseidon, submarine cu tehnologie nucleară, media ruse precizează că SUA este ținta principală a noilor armamente, dar Poseidon poate deveni o problemă și pentru China.

Potrivit TASS Newswire, sistemul de arme este în curs de testare subacvatică. Două submarine ce transportă drona Poseidon vor fi integrate în Flota rusă a Pacificului, alte două urmând să se alăture Flotei de Nord. Președintele rus, Vladimir Putin, a dezvăluit informațiile cu privire la construcția dronei în martie a anului trecut, când a declarat că vehiculele submarine fără echipaj, pot transporta un cap nuclear de două megatone și sunt capabile să distrugă portavioane inamice și infrastructuri.

Deși se știe că rușii obișnuiesc să prezinte cu emfază materialul lor militar de tehnologii „de vârf”, analiștii occidentali sunt divizați în păreri și doresc să afle dacă noua dronă-torpilă constituie o amenințare asimetrică credibilă pentru mijloacele militare americane în Pacific sau în altă parte, scrie Asia Times.

Lyle Goldstein, cercetător la UE Naval War College, susține că acest sistem „reprezintă o amenințare importantă pentru forțele americane, Japonia și alte țări, dar importanța strategică nu trebuie supraestimată”. Goldstein notează că sistemul nu a fost testat în niciun mod și persistă dubiile privind capacitățile sale.

Par să existe riscuri evidente în utilizarea unei drone cu propulsie nucleară și sunt numeroși experți care cred că Rusia nu va merge dincolo de planuri și de negocieri. Cercetătorul american nu vede desfășurarea dronelor Poseidon ca pe un eveniment important și consideră că sistemul a fost pus la punct în principal pentru rezolvarea problemei „apărării antirachetă”, referindu-se la vastul scut antirachetă american. Astfel de „arme apocaliptice” ca această dronă submarină, pot fi aparent ușor contracarate prin alte arme, cum este formidabilul arsenal american de rachete lansate de pe submarine.

Din partea rusă, un expert a declarat că astfel de arme vor deschide calea unei noi curse a înarmării nucleare, adăugând și o nouă dimensiune. „Sistemul intră evident în categoria armelor strategice, dar nu este acoperit de niciun acord existent de control al armamentului, cum este noul tratat START din 2010”. Amplasarea dronei Poseidon va crea serioase dificultăți pentru viitoarele tentative de control al armamentului, în special în ce privește definirea, verificarea etc., ceea ce va slăbi acest tratat și va compromite perspectivele extensiei sale după 2021.

Risc pentru ținte de coastă

Alexei Muraviev, profesor la Universitatea Curtin din Perth, susține că sistemul Poseidon al dronelor submarine ruse este conceput să atace în principal ținte costiere cheie, cum sunt bazele navale și grupurile de luptă. „Devenit operațional, el prezintă un risc ridicat pentru bazele și activele celei de-a 7-a și a 3-a Flotă americană, ca și pentru coasta pacifică americană”.

Muraviev estimează că, în cazul unei confruntări militare deschise cu SUA, marina rusă va transforma probabil în ținte cu prioritate principalele baze navale ca San Diego, Pearl Harbor sau Yokosuka, mai ales dacă în momentul atacului vor dispune de resurse navale cum sunt portavioane, nave amfibii, crucișătoare cu rachete ghidate Aegis și distrugătoare. Într-un astfel de context, „utilizarea torpilelor Poseidon împotriva importantelor resurse navale ar permite atingerea unor rezultate strategice cu o singură lovitură strategică rapidă”.

Dacă Statele Unite sunt îngrijorate de amplasarea dronelor Poseidon în Pacificul de Vest, nici China nu este la adăpost. Beijingul înțelege că aceste arme ar putea acționa în toate direcțiile. China are motive să fie îngrijorată de amplasarea noului vehicul strategic al Rusiei, dar relațiile între cele două mari puteri sunt bune și, ca atare, chinezii nu văd dronele Poseidon ca pe o amenințare imediată. Collin Koh, cercetător la S Rajaratnam School of International Studies din Singapore, declară că Rusia și China pot fi considerate mai curând „amici ciudați” decât adevărați parteneri pe termen lung și dacă „textura relațiilor viitoare dintre SUA și Rusia se va schimba, ar putea antrena riscuri pentru Beijing”. În plus, pe termen lung, China ar putea vedea Rusia devenind un potențial al doilea front „de provocare în domeniul naval, după Statele Unite”. În orice caz, Poseidon va încuraja Beijingul să-și accelereze eforturile în cadrul programelor echivalente.

Sursa: romanialibera.ro

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

09.12.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Și Ilan Șor era pent...

06.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să salvăm România!

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md