08:25:25 29.02.2020
 
Stiri

Ziua Europei ca „Ziua Victoriei”

Politică 10.05.2019 09:27 Vizualizări4076 Autor: Nicolae Negru
Ziua Europei ca „Ziua Victoriei”


Semne diacritice

Există mai multe sărbători care îi despart pe cetățenii Republicii Moldova, începând cu Crăciunul „pe nou și pe vechi”, dar niciuna nu ne depărtează atât de mult pe unii de alții ca ziua de 9 mai. Nici într-o altă zi nu ne ferim atât de mult să ne întâlnim privirile, nu ni se face mai rușine că împărțim cetățenia aceluiași stat.

În aparență, ambele evenimente, și „Ziua Victoriei” („în marele război pentru apărarea patriei”), și Ziua Europei au ca bază sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa și diferențele dintre ele nu ar trebui să fie esențiale.

Însă Ziua Europei e concepută pentru a celebra umanismul, spiritul de fraternitate și conviețuire pașnică dintre diferite popoare, pe când „Ziua Victoriei” e construită în scopul suscitării „patriotismului” rus, „mândriei” sovietice, spiritului militarist, a recunoștinței față de un regim tiranic, totalitarist și ocupant (sindromul Stockholm).

Unii dintre noi lasă în urmă trecutul care a dezbinat, a învrăjbit Europa, păstrând tăcere, gândindu-se la viitorul european comun, iar alții triumfă, dănțuiesc pe morminte, glorifică una dintre taberele care a început războiul, aclamă un rău biruitor în fața altui rău.

Unii dintre noi îi deplâng pe cei morți, indiferent de armata în care au luptat, iar alții îi „țin minte” și se „mândresc” doar cu ai lor, ignorându-i, disprețuindu-i pe cei care au luptat în tabăra opusă.

Pe 9 mai, o parte dintre noi se pomenește expusă, fără să vrea, unui atac propagandistic, șovin, unei psihoze militariste nemaivăzute din partea Rusiei, care ne sufocă cu simbolurile sale, își marchează în mod agresiv, nerușinat, teritoriul „lumii ruse”.

E ziua în care conștientizezi cât de șubred și relativ este scutul „suveranității și independenței” Republicii Moldova, cât de vulnerabili suntem în fața Rusiei revanșarde. Nici într-o altă zi umilința unora nu pare mai mare, iar triumful altora, care își mai și zângănesc armele ruginite - mai ne la locul său, mai dezgustător, mai jenant.

E jena pe care o simți când cineva își dezgolește cu ostentație o plagă sau un ciot de picior sau de mână, ca să te oblige să-i dai de pomană.

Guvernarea precedentă a făcut un pas în direcția corectă, stabilind că pe 9 mai vom marca și Ziua Europei. Faptul că, deocamdată, UE pare să ignore această sincronizare, menajând sensibilitatea unora și făcând abstracție de sensibilitatea altora, e din cauza că autoritățile Republicii Moldova nu au mers până la capăt.

Deși au introdus schimbarea respectivă în calendarul sărbătorilor din Republica Moldova, liderii PD sărbătoresc Ziua Europei ca pe „Ziua Victoriei”, în stil sovietic, rusesc.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


yoyo 10.05.2019 12:44

EXCEPTIONAL ARTICOL!! un ---FIN-- CUNOSCATOR A SITUATIEI DIN SI IN ---FOSTA--UNIUNE SOVIETICA!! din pacate OAMENI se SCHIMBA greu; traiesc in trecut si isi pun AMPRENTA si pe NOU (TINERETUL DE AZI)!!! SCUFUNDATA BASARABIE , TIE GREU?? TIE BINE??? ROMANIA TE ASTEAPTA ....!!!!!

Foie de turnesol 11.05.2019 14:42

Aceasta data e cu advarat o foia de turnesol care ne arata cât de bolnava sau să zic ”independentă” este așa numita Rexpublica offf (Doamne) MaldaIvania !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.02.2020 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Dodon se arunc...

24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md