19:00:42 21.11.2018
 
Stiri

Statalismul și patriotismul chior: Cârcotașii de azi au tăcut mâlc atunci când Rusia a ocupat un spațiu enorm pe bulevardul Ștefan cel Mare

Politică 31.05.2018 09:00 Vizualizări4083 Autor: Ziarul National
Statalismul și patriotismul chior: Cârcotașii de azi au tăcut mâlc atunci când Rusia a ocupat un spațiu enorm pe bulevardul Ștefan cel Mare

Semne diacritice

În mod ciudat, statalismul și patriotismul unora e chior, cu un singur ochi, reacționează foarte sensibil la orice se întâmplă la Vest și e orb, surd la pericolele estice. Nu-i vei auzi, de exemplu, să-i neliniștească prezența trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova, folosirea de către Rusia a armei economice și comerciale împotriva scumpei „statalități”, încurajarea și sprijinirea separatismului etc. Dar se inflamează momentan, vociferează, protestează cu orice ocazie împotriva SUA, UE, fără măcar să-și poată explica gestul.

Un exemplu proaspăt e reacția la știrea că SUA ar dori să construiască un nou sediu pentru Ambasada sa pe ruinele fostului „stadion republican”, demolat pe timpul guvernării comuniste. De ce i-ar nemulțumi lucrul acesta? Le pare rău de stadion? De ce nu au protestat atunci când a fost demolat? Mai trebuie să treacă ceva timp pentru construirea unui nou stadion din bani publici, dacă are rost. Cât timp să mai așteptăm? Nu e mai rațional să obținem niște bani pentru acest teren și să construim în altă parte, când se va aduna suma necesară, peste zece sau douăzeci de ani?

Dacă e vorba de memorie, de imaginea Chișinăului de odinioară… Cârcotașii de azi au tăcut mâlc atunci când Rusia a ocupat un spațiu enorm pe bulevardul Ștefan cel Mare. Nu erau și acolo clădiri care să trezească nostalgia cuiva?

Explicația „patriotismului” chior, unilateral e simplă: antioccidentalismul și, în special, antiamericanismul reflexiv, reminiscent și cultivat din nou de mass-media rusă, dar și „profesat” în mod conștient de persoane stimulate să vegheze ca „tancurile NATO să nu ajungă la Breansk”.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.11.2018 09:11 Nicolae Negru Mai ușor cu pianul trădării de patrie...

16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md