22:18:36 29.05.2023
Stiri

Șase motive pentru ca liberalii să voteze Guvernul Leancă-2

Opinii 09.02.2015 10:07 Vizualizări2821 Autor: Nicolae Negru
Șase motive pentru ca liberalii să voteze Guvernul Leancă-2


Semne diacritice

Modul în care se „negociază” formarea unui Guvern la Chișinău îi compromite nu numai pe liderii partidelor proeuropene, ci și sistemul democratic în general, căci mulți cetățeni îl identifică cu persoanele care îl reprezintă. Este un „cadou” pentru Putin și proiectul său antieuropean. Că unii lideri o fac din prostie, din dependență, nesimțire sau lăcomie patologică, iar alții, poate, își îndeplinesc astfel misiunea secretă, nu mai contează: ei contribuie la consolidarea sentimentelor antidemocratice și antieuropene în Republica Moldova, la creșterea taberei pro-ruse, îl ajută pe Putin să refacă URSS, într-o formă sau alta!

***

Încăpățânarea lui Voronin de a nu vota un Guvern condus de Iurie Leancă nu este motivată serios și poate fi rezultatul unor înțelegeri secrete. Cui prodest? Este în interesul PD să înlăture un concurent din cei mai redutabili, aflat în prima linie a popularității și încrederii, pentru a face loc oamenilor săi, dar încercarea ar putea da greș, dacă postul de premier va fi ocupat de Natalia Gherman. Un eventual eșec al lui Leancă nu este în interesul PLDM, căci dăunează coeziunii și reputației partidului și a liderului său.

Dacă nu are siguranța obținerii voturilor necesare, ar fi de preferat ca Iurie Leancă să renunțe la formarea Guvernului, decât să le dea posibilitate comuniștilor să joace spectacolul „principialității” lor spre satisfacția deplină a „scenaristului” din umbră. Ar fi bine ca el să insiste asupra cooptării PL la guvernare până la votul de marți din Parlament sau să aibă garanția PD că, peste două luni, va ceda liberalilor două portofolii de ministru. Altfel, cooptarea se va face doar pe contul PLDM.

***

Există mai multe motive pentru ca liberalii să voteze Guvernul Leancă-2, chiar dacă PD se împotrivește acestui fapt, refuzând să facă loc PL-ului la masa guvernării:

1. Votul de încredere al deputaților liberali pentru un Guvern Leancă-2 ar demonstra că PL este un partid pentru care funcțiile și portofoliile contează mai puțin decât asigurarea cursului european al Republicii Moldova.

2. Reputația PL și a liderului său, Mihai Ghimpu, ar avea de câștigat enorm și lucrul acesta se va manifesta în alegerile locale, inclusiv în municipiul Chișinău. Șansele lui Dorin Chirtoacă de a câștiga un al treilea mandat de primar al Chișinăului vor crește simțitor.

3. În eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, rezultatele PL vor fi mai bune decât dacă liberalii nu vor sprijini Guvernul Leancă-2. Orice ar spune unii comentatori interesați, PL nu are cum câștiga din poziția de azi, de negociator inflexibil, care se cramponează de Ministerul Transporturilor (sau al Finanțelor, sau al Economiei), refuzându-l pe cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

4. Liberalii vor avea satisfacția de a dejuca eventuala conspirație PD-PCRM (dacă nu cumva participă la aceasta).

5. PL ar demonstra astfel că este independent de PD, că nu există o alianță secretă între liberali și democrați împotriva liberal-democraților.

6. Nu este adevărat că votul de încredere pentru un Guvern implică neapărat participarea la guvernare. A vota un Guvern fără a face parte din acesta, din motive tactice, inclusiv de stabilitate, nu contravine nici spiritului, nici practicii democratice.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md