08:05:50 22.04.2019
 
Stiri

Să vorbim la Berlin despre reUnire

Politică 14.09.2018 09:20 Vizualizări5609 Autor: Nicolae Negru
Să vorbim la Berlin despre reUnire

Semne diacritice

Ambasadorul american, James Pettit, consideră că reacția Moscovei la extinderea NATO, nefiind justificată, poate fi înțeleasă, iar mișcarea Alianței Nord-Atlantice spre est poate fi interpretată de ruși în mod firesc drept o amenințare la adresa securității Rusiei. (Despre aceasta el a vorbit la TVR Moldova, în emisiunea de miercuri seara, răspunzând la întrebarea cu privire la recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova, dorită de Dodon.) Este un punct de vedere destul de răspândit în Occident, care, în aparență, nu poate fi combătut.

Dar Elțin nu avea nimic împotrivă ca statele fostului „lagăr socialist” să intre în NATO. A spus-o, fiind întrebat de jurnaliști, la Varșovia, în 1993. Ulterior el s-a răzgândit, din cauze interne, a conjuncturii politice, urmărind niște scopuri electorale. Totuși, dacă privim lucrurile dincolo de aparențe, obiectiv, nu securitatea Rusiei are de suferit odată cu aderarea vecinilor săi la NATO, ci orgoliul imperial, planurile de refacere, într-o formă sau alta, a URSS.

Cine sunt vecinii vestici de care se teme Rusia? Care dintre statele limitrofe o pot ataca și prezintă pericol pentru ea? Estonia, Letonia sau Lituania? Polonia sau România? Cehia sau Slovacia? Bulgaria sau Ungaria? Belarus sau Ucraina, sau poate Republica Moldova, de la distanță, cu rachete antigrindină? Un stat membru al NATO care declară război unui alt stat nu poate miza pe sprijinul celorlalți membri ai Alianței, fiindcă NATO este o organizație defensivă și faimosul articol 5 poate fi invocat doar în cazul în care un stat membru este atacat, nu și când atacă.

De fapt, Moscova se opune extinderii NATO nu fiindcă se teme că va fi atacată, ci fiindcă nu va putea ataca și ocupa țările care vor intra sub umbrela Alianței. Dacă Ucraina și Georgia erau membre NATO, ocuparea Osetiei de Sud, a Crimeii și Donbasului erau imposibile.

Pornit să realizeze proiectul „Novorossia”, de separare a sudului Ucrainei, Putin a fost oprit de rezistența ucrainenilor, de perspectiva unor vărsări de sânge mult mai mari decât le prevăzuse, dar mâine-pomâine, dacă el va prinde la „curaj” sau locul său îl va ocupa altcineva mai „curajos”, prezența NATO va putea fi un impediment serios pentru armata rusă. Extinderea NATO în spațiul ex-sovietic face imposibilă restabilirea Uniunii Sovietice sau măcar a „sferei de influență” a Rusiei. Aici e buba.

Angajamentele NATO pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, Georgiei, Republicii Moldova sunt „beletristică”, Moscova s-a convins de aceasta în 2008 și 2014, când a rupt bucăți din Georgia și Ucraina. NATO nu va lupta pentru independența acestor state, iar Rusia va lupta ca să le reocupe nu numai cu mijloace hibride, ci și cu armele ofensive, dacă va fi necesar, altfel pentru ce și-ar întări și și-ar antrena întruna forțele armate? În scopuri pașnice, cum spune Putin? El minte cum respiră. Timpul îl presează, el înțelege că mâine ar putea fi târziu pentru resuscitarea imperiului aflat în comă. De aceea, este important pentru Rusia ca fostele „republici-surori” să rămână „neutre”, adică „abordabile”, în raza „Katiușelor” și MIG-urilor sale.

Cineva crede, naiv, că Republica Moldova este protejată, aflându-se în spatele Ucrainei. Se ia în calcul doar contingentul operativ al trupelor ruse de pe Nistru, dar se scapă din vedere că și armata separatistă, și miliția, și trupele de „grăniceri” etcetera sunt întreținute de Rusia și pot fi mobilizate în interesul ei. Chișinăul poate fi o pradă mult mai ușoară decât Kievul pentru ruși.

În aceste condiții, nu numai neutralitatea, ci și „statalitatea” e o iluzie primejdioasă, dacă e iluzie și nu trădare, nu complicitate cu Rusia care pândește o ocazie potrivită pentru a ne reanexa. Soluția noastră - deloc simplă, e adevărat; partea cea mai ușoară fiind convingerea cetățenilor - este reunirea cu România. De aceea, e de salutat faptul că PLDM a introdus reUnirea în programul său. Toate partidele proeuropene ar trebui să procedeze la fel. Paradoxal, perspectiva reUnirii îi poate stimula pe nemți și pe alți europeni, care fac aici jocul Rusiei, să deschidă pentru Republica Moldova ușa UE. De aceea, dacă vor sincer să se integreze mai repede în UE, proeuropenii trebuie să îmbrățișeze ideea unionistă și să vorbească la Berlin despre reUnire.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Andrei Bunu 15.09.2018 13:58

Hm, materialul expune niste considerente logice si pertinente. Nu stim, insa, daca Berlinul va accepta aceata logica, mai ales ca este angajat (prin proiecte finantate in RM, proecte desfasurate de cetateni alde A. Popov&Ko) in cearea unei noi natiuni sau, ceea ce dste acelasi lucru, resuscitarea unei natiuni inventate de comunisti-natiunea moldoveneasca.

Polilogu 15.09.2018 18:30

Judecăti corecte si implacabil argumentate ! Singurul regret pe care-l am, si nu mi-l pot reprima , este ca această luciditate dincolo de orice indoială nu s-a ”materializat ” cu câteva ceasuri mai devreme. Erau semne suficiente si cu 10 ani mai înainte , de când îl așteptam( nu sunt singurul , nu vă faceti ”griji”) Dacă nu veneau direct de la partide, puteau veni f f bine si insistent de la analisti, comentatori , oameni de cultură,juristi... N-a fost, să fie ? Acum ? Păi, acum lucrurile s-au complicat mult si tare mi-e frică sa nu se ia decizii pe repede inainte. DE CE ? 1) Protocolul Berlin s-a tesut pe nestiute si cu pasi mici ”neobservati” 2) Dezmeticeala din SUA incă nu s-a încheiat Chiar daca 1) Brexit-ul bate la usă 2) unele tări sunt amenintate serios cu sanctiuni in UE 3) aparitia unor probleme interne cu imnpact major în UE 4 ) ”alianța” PD + PSRM e ca si realizată ( DOAMNE, CÂT ERA DE PREVIZIBILĂ !)

Polilogu 15.09.2018 19:33

Domnule Andrei, Până în urmă cu cativa ani UE (citeste Germany) tergiversa cat putea mai mult ”infiltrarea ” economică a RO in RM fie indirect prin ...politici, (vezi Kalman Mizsey , instructorul vostru de bine ) fie direct prin drămuirea cu miligramul a banilor din sacul UE. Acum insă se grabeste cu Kaufland-ul, cu DrexelMayer etc in cârdîsie cu ...GOVERNUL neo molotovean , respingand DEDEMAN , etc , dar înainând cu Gazul romanesc de la Marea Neagră si conducta aferentă, doar, doar va fi chiar ea ”stăpâna” si salvatoarea cu încălzirea... a Ukrainei si Bulgariei. Tot asa si cu natiunea civică moldovenească...Nu de la Germany citire a ”îmbrățoșat” PAS -DA si alte ipochimene mai cizelate evropenește ? BA, DA ! DE LA UE and Germany !Multe ar fi de spus ! Ma rezum la atât ! ROMANIA nu are memorie scurtă ! CI FF LUNGĂ ! De aceea ne si numim de vreo 2000 de ani români si avem o limba unica, spre deosebire de multi , multi altii - LIMBA ROMÂNĂ ! Du=te in Germania si daca nu vorbesti limba invatată la scoală nu te poti intelege cu nimeni ! Romanii, indiferent ca sunt basarabeni- moldoveni, ardeleni , banateni,olteni etc se pot intelege fără probleme ! Romania nu va uita in vecii vecilor experinta celor două razboaie mondiale. De aceea și peste incă 75 de ani DEVESELU va fi tot acolo unde e , iar cele trei baze militare SUA la fel. Cu TRUMP SAU FĂRĂ TRUMP la comnada supremă! Sa stii insă ca imi place/ne place de nemti. Altfel nici nu am avea presedinte neamt ! Am mai avut nemti care ne-au condus si inca f f româneste !Dacă e cazul vom mai si avea ! Nu ne place politica nemtească, cea a arogantei si a ...uber alles, că a fost si asa ceva !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md