17:59:23 25.04.2019
 
Stiri

Politica urii

Politică 19.10.2018 08:59 Vizualizări3876 Autor: Nicolae Negru
Politica urii

Semne diacritice

Eșecul de joi, când nu s-a adunat numărul necesar de voturi pentru includerea sintagmei „integarea europeană” în Constituția Republicii Moldova este plata PD pentru resentimentele pe care le-a provocat foștilor săi aliați PLDM și PL.

PLDM a văzut în această inițiativă „intenția PD a de a scoate în afara cadrului constituțional pe oricine care se pronunță împotriva integrării europene, drept o manifestare a caracterului său dictatorial profund antieuropean”, o acțiune prin care se confundă „UE cu Uniunea Sovietică”. Chiar așa? Cât de mare trebuie să fie supărarea deputaților liberali-democrați ca să interpreteze lucrurile în acest fel? Faptul că în Constituție s-a fixat că „Forma de guvernământ a statului este republica” nu înseamnă interdicție pentru cei care se pronunță pentru monarhie, ci doar că trecerea la monarhie va necesita amendarea Constituției.

Similar, dacă „integrarea europeană” devenea un obiectiv constituțional, aceasta nu scotea în afara „cadrului constituțional” opțiunea estică, ci doar o condiționa cu obținerea a 2/3 de voturi în Legislativ, asigurându-se astfel o oarecare stabilitate geopolitică. Fiți de acord că aflarea pe două scaune, oscilarea permanentă Vest-Est a devenit cam obositoare și are un impact negativ, distructiv, pe toate planurile, politic, economic, social. Acum Dodon triumfă datorită resentimentelor lui Ghimpu și Deliu față de Plahotniuc. A unor resentimente justificate, trebuie să recunoaștem. Dar care nu îndulcesc pilula eșecului de joi.

Pe de altă parte, mirarea lui Candu că liberalii și liberal-democrații au boicotat inițiativa PD, ba chiar au ieșit din sală (ceea ce, într-adevăr, a fost un exces), e mirarea soțului care nu înțelege de ce soția maltratată de el reacționează supărată la niște propuneri raționale. E ca mirarea lui Putin că „poporul frățesc” ucrainean are o atitudine ostilă față de el, după ocuparea Crimeii.

Resentimentele sunt un factor politic care nu poate fi neglijat. „Iraționalitatea” de azi a PLDM și PL este consecința unor acțiuni „iraționale” de ieri ale liderului PD. (De exemplu, de ce a fost nevoie de arestarea și suspendarea lui Chirtoacă din funcția de primar, dacă nici până azi, la un an și jumătate, justiția nu a acumulat probele necesare pentru a-l judeca? Credea Plahotniuc că Ghimpu nu îi va putea răspunde?)

Nu are rost să speculăm dacă liderul PD a fost sincer, a dorit cu adevărat ca în preambulul Constituției să fie fixat dezideratul respectiv. Contează rezultatul. Contează că la noi prevalează politica resentimentelor, a urii, ca să fim mai expliciți. Și mâine, poimâine, după alegerile parlamentare, ura ne poate duce într-un nou impas, în imposibilitatea de a forma un guvern proeuropean.

Plahotniuc trebuie să-și dea seama că problema nu e în faptul că Ghimpu și Deliu au pus condiții, ci în faptul că el nu îi respectă, eufemistic vorbind. Dacă a hotărât să devină politician, liderul PD trebuie să se comporte ca un politician, adică să practice arta posibilului, a dialogului, nu a dictatului sau șantajului. Republica Moldova nu trebuie transformată într-o oarecare companie din holdingul său.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!T. Varzare 19.10.2018 10:00

corect domnule N. Negru, cu o remarcă: Republica Moldova nu trebuie transformată într-o oarecare aripă a grupării cirminale a lui Plahotniuc.

Polilogu 19.10.2018 14:39

Argumentele sun OK, analiza la fel ! Mirarea mea este insa alta. Diferenta dintre analiza d-lui Negru si cea a d-lui Petru Bogatu asupra starii de fapt .(Cititi-le comparativ !) Candva mergeau in tandem !ACUM ? Constatarea ? IATĂ UNA DINTRE ELE : Statalismul MOLOTOVEAN marchează ÎNCĂ profund, nu doar clasa politică basarabeană,ci intreaga generatie post URSS.Prinaparitia a tot felul de nuante care nu pot să nu răbufnească. Acestei realitati îi sunt susbsumatemcred, toate confuziile, imbâcselile, bâlbâielile,actiunile.PL + GHIMPU a fost determinat pas cu pas si indelung programat să cadă in capcana numită acum ”fundătura tuturor trădărilor ”. A fost /este evident un succes de etapă al artizanilor direct denigratori antiromănesti ,cât și celor mai tulburi . Dincolo la PLDM ? Acolo parcursul a fost cu totul altul si este un câștig net pentru el ! Se pare ca dl NEGRU a reusit sa se desprindă de pluton, de acel pluton unde până nu demult erau personaje ...viguroase, dar care intre timp au ajuns la ...oboseli. Un lucru tocmai reiese cert din toata tărășenia cu ”pachetul legislativ ”. Configuratia de pe scena politică molotoveană va fi cu totul alta ,indiferent daca in fruntea bucatelor vor fi asezati cu ajutor masiv plaho- diacovo - lupulean fatiș, megaliticul PSRM .Majoritatea parlamentară mult râvnită se duce serios la vale.Un BLOC UNIT AL OPOZITIEI se prefigurează deja determinativ si decisiv la orizont,iar capacitatea si forta de asteptare a RO VA FI SI EA IMPLACABIL STIMULATIVĂ

R. Vladescu 19.10.2018 18:09

Urmăresc atent prestația lui N. Negru și paralel- a lui P. Bogatu. Ambii se completează și se copie unul pe altul, chair și la modul cum postează mutrele sale.Tare se mai culcă sub Planotniuc. Referitor la P. Bogatu e clar, osul e gras. Dar, oare de ce o face N. Negru?

Grup-Rom 19.10.2018 17:59

Un articol bunișior, dar prea ”diplomatic”. Regimul Plahotniuc, care a trimis la ani grei de închisoare 7 profesori turci, pentru scopuri dubioase, care metge la orice crimă pentru a anihela opoziția de dreapta (nu și cea a lui Dodon și Șor), care din justiție, procuratură și poliție - a făcut o ghiliotină politică, merită numită altfel decât irațională. Gudurarea lui N. Negru în fața acestui regim, e la fel o crimă.Cu așa prestație, noi nu ajungem niciodată în UE, nici în Patria-Mamă.

LanceaLuiHoriaSus 20.10.2018 10:57

Şi totuşi, dle Negru ? "Dezideratul respectiv" ? Ruşine ! Aşa şi nu l-ai denumit ! Integrare europeană ? Noi şi aşa suntem parte a Europei ! Avem nevoie de INTEGRARE ÎN UNIUNEA EUROPEANA ! Nu basme de ale lui Plahotniuc !

LanceaLuiHoriaSus 20.10.2018 11:02

Şi totuşi, dle Negru? "Dezideratul respectiv" ? Aşa şi nu l-ai denumit! Integrare europeană ? Noi şi aşa suntem în Europa ! Ruşine, dle Negru ! Avem nenoie de INTEGRARE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ ! Nu de basme de a lui Plahotniuc !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md