00:52:59 19.06.2019
 
Stiri

Între Iași și Chișinău

Politică 27.08.2018 09:30 Vizualizări5353 Autor: Ziarul National
Între Iași și Chișinău

Semne diacritice

În timp ce Chișinăul era în așteptarea unui nou „protest de amploare” anunțat de opoziție, la Iași, adevărata „inimă a Moldovei”, s-a discutat ce e de făcut pentru a grăbi procesul firesc, legitim, inevitabil al reunirii Republicii Moldova cu România. Concepute ca niște „conferințe pentru reîntregirea neamului”, la care au contribuit organizațional Primăria Iași, Acțiunea 2012 și Centenar Iași, discuțiile au fost plasate în contextul politic, economic, social din ambele state românești, dar și în cel geopolitic, regional și european.

Participarea unui număr mare de primari ai localităților din stânga și dreapta Prutului a imprimat discuțiilor un caracter cât se poate de pragmatic și concret. Tonul discuției l-a dat primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, vorbind despre cele mai importante proiecte care să conecteze Republica Moldova la sistemul energetic, la rețeaua de transport, la spațiul economic și cultural al României.

Realizarea acestor obiective, ca și crearea spațiilor comune pe plan informațional, cultural, educațional, economic, comercial, a căror viteză lasă de dorit, depinde în ultima instanță de voința politicienilor de la București și Chișinău, în egală măsură. Iar politicienii reacționează de obicei când se văd amenințați cu pierderea voturilor sau, dimpotrivă, li se arată șansa câștigării unor voturi suplimentare. De aici importanța informării și convingerii cetățenilor de beneficiile reunirii cu România, incluzând minoritățile etnice.

Concluzia e că acțiunile idealiste (cum ar fi Marșul Centenar) și cele pragmatice se împletesc, se completează reciproc într-un efort rațional, calculat, sistemic.

Unii participanți la conferințele despre reîntregirea neamului au reușit să ajungă la timp și la protestul de la Chișinău (de exemplu, primarul de Capaclia, Alexei Busuioc, a luat cuvântul la ambele manifestări), ceea ce demonstrează că unionionismul și lupta antioligarhică nu se exclud neapărat, chiar dacă unii unioniști sunt sceptici în privința reușitei celei din urmă. Și rezultatele celor 27 de ani de „independență” a Republicii Moldova justifică cu prisosință acest scepticism.

Manifestațiile de duminică pot fi considerate un succes pentru PPDA-PAS-PLDM, deși nu e meritul lor în acest caz, „marea de oameni” care a răspuns apelului de a veni la protest a fost vizibil mai redusă ca data trecută. Efectul electoral scontat i-a asigurat implicarea lui Șor, ocuparea Pieții Marii Adunări Naționale de iubitorii de mititei gratuiți și modul în care Maia Sandu a reușit să evite confruntarea cu acești oameni „sărmani”.

S-ar putea ca pe 27 august numărul protestatarilor să fie completat de cetățenii revoltați de aceste procedee ticăloase, „mizerabile”, împotriva opoziției „antioligarhice”, „autentic proeuropene”. Însă este evident că sintagma „miting de amploare” trebuie înlocuită cu alta mai potrivită realității. Încercarea de torpilare a protestului nu asigură în mod automat voturi suplimentare PD, ci se pot întoarce ca un bumerang împotriva partidului de guvernământ.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Grup-Rom 27.08.2018 13:36

Articolașe de așa gen nu informează oamnii pe bune și nu ajută la nimic. Adevărul e că guvernanții de ieri se conduceau de mofturi, șmecherii și ambiții denaturate. Iar acei de azi,indiferent de faptul sunt oligarhi sau neoligarhi, se conduc după ”ПОНЯТИЙ”-le lumii criminale, dar nu după un sistem de adevărate valori. Nu merită lăudat nici A. Năstase, chair dacă e mai potrivit decât Plahotniuc. Unicul politician care azi în oarecare măsură este cu adevărat valoros, e Doamna M. Sandu. De aceea, prin orice scenarii murdare, se încearcă ca ea să fie compromisă. Asta ar trebui să o înțeleagă acei care prtind că pot influența gândirea oamenilor.

Andrei Călugăreanu, 27.08.2018 14:44

Deași nu sunt amator de a fi la mitunguri, am fost și subsemantul între MAREA DE OAMENI, pe care N. Negru a pus0o între ghilimele. Nu știu dacă el a fost acolo, dar modul cum el tratează opoziția pro-europeană (pe care el la fel o ia între ghilimele), fu-i face față. Fie pe conștiința lui (dacă o are). Dar, în situația social-politică de astăzi, pentru o opoziție încolțită din toate părțile de șacalii de la guvernare și de armata lor de troli și scule cumpărate, să organizezi o manifestație de 5, 7, 10 și mai multe mii, doar servind acești oameni cu apa plată procurată de dispora din Marea Britanie, este un mare succes și o semnificativă manifestare democratică.

Jantovan 28.08.2018 11:22

Dacă N. Negru nu toarnă voalat apă la moara cordonatorului, atunci scrie și el să nu tacă, pentru că există teme care țipă, dar sunt ocolote. Spre exemplu, la aniversarea a 27-ea a independenței RM, țara (de fapt teritoriul numit Republica Moldova) a ajuns într-o stare dezastruoasă și criminalizată din care fug și acei care au câștiguri normale, fiindcă atmosfera social-politică este insuportbilă. Iar N. Negru numără oamenii care au venit la miting și-i caută bube în nas Maiei Sandu, de parcă ea ar fi la guvernare și e vinovată că trăim într-un tirb cu un VOJDI bolnav paranoic.

Alba Iulia 28.08.2018 16:48

Tinerii români de peste Prut și câțiva din RM, care vin în marșul idealist din Alba -Iulia, deja 2 zile nu sunt lăsați să intre în Republica Moldova, deși românii le-au permis să treacă Prutul. Domnule-tovarăș N.Negru, practic deja ești unit pentru că stai mai mult la Iași și de acolo o faci pe obsevatorul ”obiectiv”. În așa condiții, de ce nu reacționezi, omule, ori marșul nu e de amploare? Ori nu ai de ce te agăța ca să o atingi cumva și pe M. Sandu ori O. Țîcu? Momentul adevărului cu greu, dar stăbate la iveală. Iar ȚARA încet, dar clar, își va cunoaște ”eroii”.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md