09:02:33 18.09.2019
 
Stiri

Independența nu e a lui Plahotniuc, dar nici a lui Năstase nu e

Politică 24.08.2018 09:32 Vizualizări7584 Autor: Nicolae Negru
Independența nu e a lui Plahotniuc, dar nici a lui Năstase nu e

Semne diacritice

Imaginați-vă o familie de țărani deportată în Siberia, ea la vârsta de 30 de ani, el – de 29, cu trei copii, de 4 ani, 2 ani și 1 lună. De la stația Asino, regiunea Tomsk, unde au ajuns cu trenul, se știe în ce fel de vagoane, au mai parcurs vreo 70 de kilometri spre nord, împreună cu alte familii de basarabeni condamnate „na vecinoe poselenie” („la surghiun veșnic”), într-o sanie trasă de un tractor, până la cătunul Volînka, o insuliță de așezare umană, numărând vreo duzină de izbe, în oceanul taigalei.

Claustrofobia siberiană

Provenind dintr-un sat situat pe o coastă de deal de pe valea Răutului, cu deschideri largi, de mulți kilometri, spre satele din jur, basarabenilor despre care vă povestesc le părea sufocant în cătunul strâmt, înconjurat din toate părțile de zidul înalt până la cer al unei păduri sumbre.

Puținii localnici, tăietori de pădure și familiile lor, observau că în zilele senine una dintre femeile deportate urca în cel mai înalt cedru din împrejurimi și privea intens în direcția opusă răsăritului de soare. Ce vezi tu acolo? – o întrebau curioși. Ce vezi tu acolo, de ce te urci în copac? o întreba soțul și băiatul mai mare. Mă înăbuș, mă sui să văd unde-i Basarabia, răspundea ea rușinată. Era mama mea. După moartea lui Stalin, când se va zvoni că familiile cu patru copii vor fi libere să plece acasă, ea va mai naște un băiat.

Ce ne-a dat independența?

Când cineva se întreabă azi ce ne-a dat independența, de ce ar trebui să sărbătorim pe 27 august, dacă statul e capturat, dacă avem armată rusă pe teritoriul nostru, dacă suntem cei mai săraci din Europa și satele noastre se depopulează văzând cu ochii…- este evident că persoana respectivă încurcă merele cu perele.

27 august 1991 e ziua când s-a prăbușit „închisoarea popoarelor”– URSS. Și am devenit liberi. Liberi să dispunem cum dorim de soarta noastră, să ne întoarcem acasă, să scăpăm de „claustrofobia” siberiană. Nu e acesta un eveniment extraordinar, o valoare în sine? Că nu am fost capabili să ne folosim cum se cuvine de libertatea noastră e altă poveste. Unii s-au pomenit imitându-l pe Vasile Porojan, alții blestemă Ziua Independenței, de parcă independența, nu incapacitatea noastră, ne-a adus în halul în care ne aflăm. Cel care s-a născut în cușcă are impresia că a zbura este o boală, spunea cineva.

Independența nu a fost un cadou

Libertatea nu a fost un cadou, cum spun unii foști nomenclaturiști, pentru libertate s-a plătit cu multă suferință, cu mult sânge, cu sute de morți, în războiul din 1992 de pe Nistru, provocat de Rusia, pentru că ne-am proclamat independența față de ea, nu și față de România.

În declarația de independență, votată la 27 august 1991, va fi fixată denumirea corectă a limbii noastre - „limba română” - și se va face un pas spre reunirea cu România: „REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT ȘI DEMOCRATIC, LIBER SĂ-ȘI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ȘI VIITORUL FĂRĂ NICI UN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ȘI NĂZUINȚELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAȚIUL ISTORIC ȘI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAȚIONALE”.

Cine a dat foc Declarației de Independență

Ca să placă Moscovei, Voronin a șters Ziua Independenței din calendarul sărbătorilor oficiale, rebotezând-o în „Ziua Republicii”, pentru a camufla sensul acestei sărbători – ieșirea din cușca Imperiului Rus. Originalul Declarației de Independență a fost ars pe 7 aprilie 2009, deși se păstra într-un safeu din Parlament? Cui putea să nu-i placă ce scrie în Declarație?

Îmi va lipsi reflexia

Da, independența nu e a lui Plahotniuc, dar nici a lui Năstase nu este, ca să o calce în picioare, să o terfelească în lupte politice, electorale, spre bucuria celora care consideră că dezintegrarea „imperiului răului” e cea mai mare catastrofă a secolului XX. Noi, în familia noastră, considerăm că e un miracol, e o zi unică, specială, care ne luminează viitorul, a cărei importanță abia urmează să o conștientizăm. Nu, nu îmi vor lipsi solemnitățile, manifestațiile pompoase, cântecele și dansurile din Piața Marii Adunări Naționale. Îmi va lipsi tăcerea, reculegerea, reflexia, gândul la cei care s-au pierdut până la independență. E ziua ieșirii noastre din „Egipt” și avem la ce reflecta, milioane nu au ajuns să vadă libertatea, au pierit împușcați, schingiuiți în beciurile NKVD, de foamete organizată, de „claustrofobie” în pădurile din Siberia.

Nesimțire sau diversiune?

Nu e pentru prima dată când Năstase țintește cu protestele în Ziua Independenței. O face din nesimțire, din înclinația spre fanfaronadă, fărâma de succes să-l fi orbit sau această atitudine ține de rolul său de marionetă, provine din relațiile sale dubioase, din comunicarea cu unii agenți FSB? Care e rolul celorlalți membri ai Comitetului de Rezistență? Sunt ei niște statiști, yesmeni? Dacă sentimentul protestatar a putut fi ținut pe „hold” aproape două luni de zile, dacă s-a umblat cu piatra în sân (rucsac sau poșetă) până acum, nu se mai putea face la fel câteva zile în plus sau în minus? De ce să ne ascundem după deget? De ce să ne comportăm de parcă Plahotniuc nu ne-ar aparține, e corp străin, parașutat de undeva, de parcă nu am făcut afaceri împreună cu el, nu ne-am aflat cu el la guvernare din 2009 și îl descoperim abia acum? Fățărnicia, fariseismul, jocul politic trebuie să aibă o limită.

Iohannis e politicos

Se întreabă Octavian Țâcu, ideologul mai recent al „rezistenței”, de ce Bucureștiul, în special președintele Iohannis, nu reacționează la evenimentele din Chișinău, cum o face Bruxellesul și Washingtonul (din punctul nostru de vedere, pozițiile Bucureștiului și Washingtonului nu diferă prea mult). Concluzia pe care o trage e de pe poziții de mentor, de pretinsă superioritate morală, cu o bună doză de automăgulire. Răspunsul însă ar putea fi altul: că președintele României este pur și simplu mai bine informat decât dl Țâcu, că nu are încredere în calitatea și integritatea, în independența liderilor PPDA și (în ultima vreme) PAS. Doar că (presupunem), spre deosebire de „curajosul” istoric, care nu cruță pe nimeni, reciclând, cu o dexteritate surprinzătoare pentru un „unionist” ca el, și unele produse ale propagandei sovietice (cum ar fi cea despre „jandarmul român”), Iohannis e bine educat, nu-și poate permite să fie nepoliticos.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Andrei 24.08.2018 09:47

Independenta e a oamenilor, dar pacat ca oamenii nu sunt capabili sa respecte aceata independenta si sa se bucure de ea, pentru ca atata timp cat il vor sustine pe Nastase, nu vor ajunge nicaieri.. Si vor sta captivi si saraci, dar alaturi de Nastase.

Spencer 24.08.2018 11:02

Independența este a MOLDOVENILOR și doar noi trebui să luptăm pentru ea, și nu conduși de lideri compromiși ca Sandu și Năstase cu apucături dictatoriale!

Marcel 24.08.2018 11:46

una e protestul, altul e sarbatoarea nationala Ziua Independentei. De ce astea profaneaza cu protestele lor sarbatoarea celor care au luptat pentru obtinerea acestei independente? Da-l naibii deja de prostia Nastaso-Maiasa... Regret ca Maia este dusa de nas de Andrei, care nu are niciun interes in dezvoltarea acestei tari.

Veteran 24.08.2018 14:07

Despre semificația Zilei Independenți N. Negru a scris corect. Și faptul că A. Năstase vrea să tragă ponoase politice din această zi, este unul foarte regretabil. În rest, artuicolul lui N. Negru mai mult decât discutabil, fiindcă: 1. Independența nu e o noțiune de pronunțat cu patos, ci o valoare, care are diferite aspecte. Într-o țară independentă pe bune, cetățenii trebuie să se bucure de independența Țării. Altfel,nu e mare deosebire dintre faptul că un regim criminal duce oamenii nevinavați în Siberia, iar alt regim criminal duce oameni nevinovați în închsorile propriei țări. 2. N. Negru spune despre durerea prin care au trecut părinții lui în impriul răului. Cunaoștem tragedia poporuui nostru. Dar, el vociferează și despre patrioții căzuți în 1992, în luptă cu același imperiu al răului. Însă, în 1992 N. Negru (și alți intelectuali cu ritorică de patrioți), care era un bărbast în flaorea vârstei, nu s-au repezit să plece voluntar și să lupte cu imperiul răului care i-a oprimat pe părinții lui. În așa condiții, ce-l recomandă să abordeze cu aer de guru tema prețului independenței? Referitor la O.Țîcu, acest om comite și erori. Dar nu slujește nimănui și nu linge fuduri așa cum se pare că o face voalt - N. Negru,pPentru că la finele articolului el a procedat ca în bancul cu păduchii. Nu a rezistat ispitei să utilizeze noțiunea ”FSB” evident, într-un anumit scop, să o atingă cu critici și pe M. Sandu, etc. Așa și se cere să rostim: ”Iartă-l Doamne, că nu-și dă seama ce face”. Iar dacă își dă seama - atunci cine este el în fața predecesorilor care atât de mult au suferit din cauza unui regim crimnal. Or, ”noțiunea” regim criminal de al nostru” nu-l sperie, pentru că vezi - trăim într-un stat indepedent?

Alexandru 24.08.2018 14:40

Bravo!

Ilie Garaz 25.08.2018 16:05

Domane, păzește-ne de prieteni (de teapa lui Negru), că de dușmani ne vom păzi cumva singuri.

Cantemir 26.08.2018 00:20

Rusia (prin FSB urmas al KGB si NKVD) cunoaste bine cum sa manipuleze (la nivel mondial). Practic prin ucraineanca din Crimeea si expulzata recent din Polonia (fiind dovedita clar agent FSB) a compromis toata asa zisa opozitie din Ucraina si RM. Nu mai exista nimeni ca sa bareze calea rusofonilor in RM (in Ucraina este relativ ok tinind cont de resentimentele istorice ale ucraineenilor contra rusilor). RM va pierde statutul de asociat la UE in mod clar la anul. Toata aceasta saga statalista (ca nu poata fi denumita altfel) a dus sublim si fara eforturi din nou inapoi la 1989 sau chiar mai rau (adica la Rusia). Cu o populatie neinformata si in saracie lucie prin RM si fara practic opozitie (deja si mai compromisa acum) RM a incetat sa existe ca stat recent (desi de facto era mai demult in letargie (si chiar de jure daca ne gindim la Transnistria)). Un multumesc mare la toti statalistii de duzina tip 3 surcele gen Morari, Ticu (nu Tacu ca nu-i roman) , prea ferictii Albot si Bolocan nu in ultimul rind Popov (asa zis diplomat (in mizerie)). Toti nu au inteles nimic si in frunte ca asa zisi lideri (Sandu si Nastase) care desi relativ bine intentionati au facut rahatul prastie (sau mai bine zis au facut jocul Moscovei). In nenumarate rinduri inclusiv pentru creierele acestora de mai de sus si de 3 surcele s-a zis ca locul RM este in RO daca se vrea Europa si nimic, repet nimic altceva. Statalitatea este definita ca: popor , limba si traditii - toate sunt romanesti la RM deci locul trebuia inapoi in RO in linsite si pace. Nu initiative de marketing statalist mafioid si esuat tip RM. Succes acum in procesul de neevitat de re rsuificare si taiganizare (/siberizare) de prin CSI. Din pacate se vede ca nu numai populatia este schizofrenica prin RM (alegind unul ca Dodon) dar se pare si elitele (!!!). Succes in Gulag !

Octavian Plata 26.08.2018 10:58

Când ortacii CORDONATORULUI nu au argumente, ei inventeză motive de a ataca opoziția extraparlamentară precum că ea este a FSB-lui sau că nu e prea unionistă. Dar, nu vociferează despre mizeria economică și morală care a pus stăpânire pe Republica Moldova, sau despre milardul furat din care nu este întors niucinun ban, deși nimeni nu încurcă guvernării să întoarcă măcar ceva, nu vociferează despre cel mai mare patriot al Moldovei - I.Șor, și nu vociferează nimic despre faptul că pe ȘEFU lor - Plahotniuc, deja și în occident nu-l crirică doar leneșii. Nu ar fi de mirare dacă ortacii CORDONATORULUI ar lătra că pe M. Sandu au văzut-o la volanul unui tanc rusesc, iar pe tanc câțiva sirieni din numărul celor 30000. Pentru așa ceva lor ”minte” le ajunge.

Eugenia 03.09.2018 23:21

Multe evenimente din istorie dupa cum vedem au fost ascunse , falsificate.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md