05:19:26 08.03.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Dilema Curții Constituționale

Actualitate 15.02.2021 09:15 Vizualizări2811 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Dilema Curții Constituționale


Semne diacritice

De verdictul Curții Constituționale (CC) va depinde cine va fi persoana care va forma în continuare Guvernul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, desemnată de Maia Sandu pentru a doua oară candidat la funcția de prim-ministru, sau Mariana Durleșteanu, propusă de majoritatea Dodon-Șor-Plahotniuc (+Platon?). Și cei care au aplaudat, și cei care au fluierat înțeleg că mișcarea Maiei Sandu e discutabilă din punct de vedere constituțional, de aceea Curtea a fost abordată, concomitent, și de PAS (Oazu Nantoi), și de majoritatea parlamentară „situativă”. PAS și-ar dori revizuirea în sens opus a deciziei CC care spune că președintele Republicii Moldova nu poate ignora candidatul majorității parlamentare, iar „șordoniștii” – anularea decretului prezidențial privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița.

Experții constituționali (Alexandru Arseni, Nicolae Osmochescu) care afirmă că Maia Sandu a procedat legal nu neagă faptul că președintele este obligat să țină cont de propunerea majorității parlamentare, doar că, din punctul lor de vedere, „nu avem nicio majoritate parlamentară”, „nu este nimic mai mult decât o colectare de semnături”. Din cauza că nu s-au respectat niște rigori procedurale, consideră ei, președinta a fost în drept să nu țină cont de majoritatea parlamentară sus-numită. Dar dacă se respectau?

Maia Sandu a respins candidatura Marianei Durleșteanu nu pentru că în spatele ei nu ar exista o majoritate oficializată, președinta nu invocă modul de constituire a acesteia, ci calitatea celor 54 de deputați care au semnat demersul pentru Mariana Durleșteanu, deși Constituția nu îi împarte pe deputați în răi sau buni, decât în cazul în care se pronunță instanța. E și o contradicție să nu le recunoști deputaților „necalitativi” dreptul de a propune un candidat la funcția de prim-ministru, dar să le ceri aprobarea candidatului selectat de tine, adică să-i lași să decidă dacă dizolvă sau nu Parlamentul.

Pasul respectiv al Maiei Sandu are un efect impresionant asupra publicului și magistraților Curții Constituționale nu le va fi simplu să ia o decizie pur juridică, fiindcă nici ei nu sunt imuni la dispoziția mulțimii, la rezultatele alegerilor din 15 noiembrie. Pentru a formula o decizie obiectivă, pe termen lung, neinfluențată de presiunea momentului, de fenomenul Maia Sandu, magistrații trebuie să răspundă la două întrebări: 1) modul în care este ales îi oferă sau nu președintelui un drept nelimitat de a ignora vrerea majorității parlamentare la selectarea potențialului cap executiv? (A consulta fracțiunile parlamentare, înainte de desemnarea candidatului, după cum scrie în Constituție, ce ar însemna? Discuții despre starea vremii sau clarificarea dacă există sau nu o majoritate și care este propunerea ei de candidat la funcția de prim-ministru?); 2) dacă președinte era Dodon, care ar fi fost verdictul CC?

În esență, dilema magistraților CC e următoarea: să mențină relațiile dintre președinte și Parlament conforme sistemului de republică parlamentară sau să decidă transformarea de facto a Republicii Moldova din republică parlamentară în una semiprezidențială, în virtutea faptului că președintele nu mai este ales în Parlament, ci prin vot general.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Anticriminal 15.02.2021 10:23

Criminalii adevarati ai acestei situatii sunt nu doar gruparile mafiote locale,care au ruinat destine si un popor,dar si acei care in trecut ca si in présent sunt managerii de investitii à banilor acestor criminali,din care au si ei bun profit !!!Sa le crape capul lor si familiilor lor!

Ciobanu 15.02.2021 12:01

D-le Negru,regimurile se schimbă, profitorii nu. Exemplu : voronin, dodon, plahotniuc, șor și cățălanii acestora. Să nu mai vorbesc de cei din istorie, începând cu Cain. Alta e tragedia - cei care-i aleg, viața cărora se reduce la muncă și hrană, cunotințele cărora nu se ridică mai sus de blidul de mâncare dinaintea nasului. Cu ei profitorii fac ce vor. În primul rând - SĂ GÂNDEASCĂ ÎN LOCUL LOR...

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md