00:24:32 13.08.2022
Stiri

Nicolae Negru // Despre sancțiuni

Actualitate 01.07.2022 09:13 Vizualizări2724 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Despre sancțiuni


Semne diacritice

Ne aflăm într-un moment al istoriei când destinul Republicii Moldova depinde în cea mai mare măsură de geopolitică, de rezultatul luptei care se dă azi între Rusia, pe de o parte, și Occident, pe de cealaltă parte.

Deși Putin consideră că războiul din Ucraina este un conflict intern al „lumii ruse”, avertizând statele occidentale să nu se implice, altfel vor avea de suportat consecințe „nemaivăzute”, el nu a fost ascultat. Mai simplu e să numești țările europene care nu se implică și nu ajută Ucraina să reziste Rusiei, decât pe cele care trimit ajutor umanitar și financiar, muniție, armament, de la cășiti și veste antiglonț, mai întâi, până la tunuri, tancuri, rachete și avioane, în ultima vreme.

De ce Occidentului i-a luat mai mult timp până s-a hotărât să sprijine cu toată tăria Ucraina în fața agresiunii ruse, în pofida faptului că Putin a încălcat de la bun început, din 2014, în mod grosolan, toate „liniile roșii” ale unui comportament civilizat e o altă temă de discuție. Dar zarurile au fost aruncate, rubiconul a fost trecut. Deciziile care s-au luat recent la summitul G7 din Elmau, Germania, și summitul NATO din Madrid anunță seisme geopolitice din cele mai puternice, pe care nu le poate ignora nicio guvernare de la Chișinău, indiferent de culoarea ei politică. Vorbim, firește, despre guvernări independente, responsabile, nu vasale, nu marionete, ca cea a socialiștilor și comuniștilor.

Statele G7 au promis să sprijine Ucraina „atât cât va fi nevoie”, să-i acorde ajutorul financiar, umanitar, militar și diplomatic necesar pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială, iar, de cealaltă parte, se vor lua toate măsurile ca povara războiului să devină pentru Rusia din ce în ce mai grea, așa încât să nu o poată duce. Bombardarea cu rachete a unui centru comercial din Kremenciug, în plină zi, când acolo se aflau mulți oameni, reacțiile cinice, mincinoase, contradictorii din partea Moscovei au umplut peste margini paharul deja plin al atrocităților, ororilor, crimelor greu de suportat pentru reprezentanții Occidentului colectiv.

Conform noului concept strategivc adoptat de NATO, Rusia nu mai este „partener strategic”, ci prezintă „cea mai mare și directă amenințare” pentru statele organizației nord-atlantice. NATO își va întări flancul estic, printr-o consolidare a prezenței militare în România, Polonia și Țările Baltice, printr-o sporire a forței de reacție rapidă de la 40 la 300 de mii de militari. Evoluția de mai departe nu numai a Europei, ci și a lumii întregi a fost pusă în legătură cu mersul războiului din Ucraina, cu faptul dacă va rămâne sau nu Ucraina stat suveran și independent. Părăsirea, în mare grabă, a insulei Șerpilor de către armata rusă este prima consecință a schimbării de atitudine, a determinării Occidentului să înfrângă Rusia pe câmpul de luptă, livrându-i-se armatei ucrainene cele mai moderne tipuri de armament.

Ca stat-sandvici între România și Ucraina, Republica Moldova nu are de ales. Se înșală cei care cred că unor forțe politice finanțate de Moscova li se va oferi pe tavă puterea la Chișinău. Rusia luptă în Ucraina pentru „dreptul” de a ocupa teritoriile din perimetrul fostei URSS și e cel puțin ciudat să-i auzi pe Dodon și dodoniștii noștri că trebuie să fim „neutri” în raport cu intențiile imperialismului rus, cu crimele și atrocitățile comise la Bucea, Mariupol, Irpen, Borodeanca, Kramatorsk, Kremenciug și oriunde a călcat ocupantul rus. E ca și cum ar trebui să fim „neutri” nu numai față de niște criminali, ci și față de suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Trebuie să spunem nu războiului și imperialismului rus, să ne alăturăm, fie și simbolic, sancțiunilor și, repetăm, să anunțăm ieșirea din CSI. Așa e corect, e moral, nu e pentru că ni s-a promis să ni se deschidă ușa UE. Da, Moscova ne poate închide gazul, a și amenințat că o va face, dar câte crime mai putem suporta pentru gazele ei, câți oameni trebuie să mai ucidă Putin până vom renunța la gazele rusești, care, oricum, dacă nu mâine, poimâine vor fi oprite?

Nu ne putem pretinde creștini ca popor, menținând relații cu un stat-criminal. Ne scutește sărăcia de moralitate? Dacă Putin îi va învinge pe ucraineni, el nu se va opri la Nistru, din recunoștință pentru că moldovenii au fost „neutri”. El crede că teritoriul nostru îi aparține. Luptând, simbolic, alături de Occident și Ucraina, vom avea satisfacția că am contribuit moral la victoria care asigură libertatea și suveranitatea Republicii Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Bravo, dle Nagru! 01.07.2022 09:50

Lucrurile trebuie numite așa cum sunt! N.B. Poziția struțului este dăunătoare chiar pentru struț - este cu fundul dezgolit !

TUN 01.07.2022 12:55

Fricosi, lasi neutri pana la titlul de LINGAI. Ei nu sunt romani; ei striga traiasca Ribentrop si Stalin. Maine va apare statuia lui hitler alaturi de statuia lui nlenin.Ei inca nu stiu ca pentru apararea identitaytzii tale ca roman trebue sa fii gata sa tzi dai viatza.

Elvira 01.07.2022 15:39

Din gura lui Nicusor Popescu a iesit o alta perla zilele trecute. A spus ca, in lista cu cerinte a Comisiei Europene pentru RM nu este nimic mentionat despre sanctiuni si, ca si cum, nu ne obliga nimeni sa aderam la ele. Ce nimicnicie de om e acest Nicusor.

Voila 02.07.2022 07:02

Putem să ieșim din CSI care oricum în viitorul apropiat va fi un cadavru economic. Iar peste un an să introducem regim de vize dacă Rusia în continuare nu dă dovadă de flexibilitate. Din motive evidente gazul nu îl pot opri până când pe malul stâng al Nistrului se află măcar un soldat rus.

Ion 02.07.2022 21:56

Sa dea Domnul sa fie stersi de pe fata pamantului nazistii ucraineni sa va veni PACEA!Moarte nazistilor ucraineni!

Voila 03.07.2022 03:23

Vanea Ceban, Dumnezeu creează națiunile. Le șterge de pe fața pământului alt personaj.

Voila 03.07.2022 03:26

Sau Vanea Chicu.

Voila 03.07.2022 03:32

VC prescurtat.

Matei 04.07.2022 01:43

In ciuda acestor evidente triste, ce-i drept sondajele (toate) dau victoriosi pro rusii ceea ce daca sunt alegeri electorale maine lasa mari semne de intrebare vizavi maturitatea si europenitatea (valorile) dar si rezilienta RM pe drumul european. In RM este cam aceeiasi putere ca in 2019 doar acuma "orfana" de un parinte (Merkel) cu unul inca in viata (Putin). Nu inteleg de ce trebuie reamintit ca "europenii" de azi sunt cam cei care in 2019 bateau palma cu rusii (via Kozak) dupa care le predau puterea cateva luni mai tarziu moscovitilor lamentabil dupa ce le-au bagat bani in visterie din cersit. Ceea ce se intampla acuma la Kisinev pare o farsa europeana in opinia mea de tip iarasi strangere de fonduri (colecta publica internationala) pentru urmatorii la putere ! ... nimeni nu va iesi din CSI cum nici biserica rusa nu va fi deranjata oricate crime orcile fasciste ar face si oricat de mult Europa ar sanctiona Rusia ! Apa trece pietrele raman - asta-i moto-ul de la Kisinev de 30 de ani - zicem ca ei facem ca noi - incarcam sacii in caruta cum putem si mai vedem ! ...!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md