03:53:09 21.06.2021
 
Stiri

Cine se teme de raportul „Kroll”?

Opinii 17.04.2015 10:20 Vizualizări3410 Autor: Nicolae Negru
Cine se teme de raportul „Kroll”?


Semne diacritice

Călătorind de Paști spre satul Ciutulești, am dat de un segment de drum, cam de un kilometru, brăzdat pe o parte a carosabilului. „Aici a început, înainte de alegerile parlamentare, reconstrucția drumului Florești-Ștefănești. Și tot aici s-a terminat, fiindcă nu mai sunt bani, trebuie să acopere miliardul de euro furat de la Banca de Economii”, mi-a explicat un consătean. „Așa o să rămână. Nouă ne dau pensii cu țârâita, da’ ei fură cu sacul!”, se revoltă el.

Se pare că guvernanții actuali nu sunt informați de rezonanța jafului de la BEM. Satul vuiește, uluit de mărimea sumei furate și de nesimțirea celor din fruntea statului. Scânteile mâniei se sting deocamdată în lehamite și dezgust. Însă, orice răbdare are o limită. Barometrul de Opinie Publică, lansat joi de IPP, confirmă că „vuiește” toată R. Moldova.

În legătură cu BEM este pusă și perspectiva reabilitării drumului Chișinău-Ungheni. Urmele unui început de lucrări se văd între Chișinău și Vatra. Drumarii s-au retras cu tot cu tehnică, după alegeri. Ar trebui să revină înainte de alegerile locale, dar, iarăși, mi-a explicat un șofer, Ministerul Transporturilor nu mai are bani nici măcar pentru o simulare a reluării lucrărilor, trebuie să acopere miliardul de euro furat. Zvonurile, din cele mai neverosimile, nu vor înceta până oamenii nu se vor convinge de contrariul.

Chiar și fără imaginație, cu un pic de cunoștințe în ale bugetului poți înțelege că dispariția din buzunarul statului a 10 miliarde de lei, confirmată prin publicarea hotărârii secrete a Guvernului Leancă din noiembrie 2014, prin care se garantează un împrumut către Banca de Economii, Banca Socială, Unibank, face nu o gaură, ci năruie un „perete” al Bugetului de stat cu 34 de miliarde de lei cheltuieli în 2015 și un deficit de 4 miliarde de lei. Și se mai spune că mai există o hotărâre similară secretă a Guvernului Gaburici.

Cum va recupera statul acești bani, dacă nu luându-i din buzunarul cetățenilor sărăciți? L-a mirat pe cineva faptul că agricultorii care au blocat miercurea trecută drumurile naționale s-au plâns că Guvernul preferă să salveze niște bănci furate, decât să-i ajute pe ei? De altfel, nici BNM, nici Guvernul nu au anunțat măsuri care să preîntâmpine situații similare, ceea ce iarăși pare ciudat.

Oamenii au nevoie de informații și explicații. Dacă nu sunt diversioniști, niște „cai troieni” ai Rusiei, dacă nu s-o fi molipsit de sindromul Putin (care, în opinia Angelei Merkel, a pierdut simțul realității), liderii APME trebuie să ia măsuri urgente pentru a salva ce se mai poate salva din bruma „statalității” și a propriilor partide.

Transparența e prima și cea mai eficientă dintre acțiuni. Dacă nu se știe cine a furat, se crede că au furat Filat și Plahotniuc, cu concursul lui Lupu și al lui Voronin. Și al majorității deputaților.

Ce rost mai are secretizarea raportului realizat de Compania „Kroll”, după încheierea primei etape a investigațiilor în cazul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank? Să prevină panica deponenților la aceste bănci? Este ridicol să se creadă aceasta după ședința Parlamentului din 23 martie și după atâta tam-tam mediatic în chestiunea băncilor respective. Societatea trebuie să știe cum s-a furat, cine a furat, unde sunt și cum vor fi recuperați banii furați. Va continua Compania „Kroll” investigațiile sau nu?

Gestul ministrului Educației, Maia Sandu, care a cerut, în ședința Guvernului, să i se dea raportul „Kroll” este de salutat ca un act principial. Cine nu se teme de acest raport, înseamnă că nu a furat și nu protejează hoții. Se opun desecretizării tâlharii și protectorii lor.

Dacă nu vor să se numere printre aceștia, Filat și Lupu trebuie să manifeste transparență, cât timp PLDM și PD se mai țin pe linia de plutire și mai pot fi salvate. Prăbușirea partidelor APME ar fi o alternativă mult mai rea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Basbără 17.04.2015 11:20

Conule N. Negru, cât nu ai ocoli gropile, ele totuna nu vor dispare. Este evident că Lupu şi ŞĂFU Filat nu se vor mai pute spăla de murdărie. Nici dumneata nu o să mai poi să asunzi cât de mult ţi-au degradat "analizele". Apropo, e straniu că dumneata de data aceasta nu l-ai atins şi pe M. Ghimpu şi PL. Oare ţi-a venit la cap vreo просветление

Cosmin 17.04.2015 11:51

Cel mai tare cred ca tre sa tremure Greceanii si sotul el care inca de prin anii 2000 au furatii primele sute de milioane de la BEM cu Fabrica de Vin din Cojușna care asa spontan a falimentat. Sunt sigur ca acestea o sa se regaseasca printe fruntasii din raportul Kroll

Raul 17.04.2015 11:53

în anul 2008 Fabrica de Vin din Cojușna, în consiliul de directori al căreia figura soțul prim-ministrului de atunci Zinaida Greceanîi -Alexei Greceanîi, a luat un credit de la BEM în valoare de 1,63 mln euro și încă 500 mii dolari. În 2010 fabrica își declara falimentul. În 2011 “Alsvit- print” SRL, al cărei fondator era o companie off-shore “Handows Trading”, cu proprietar-beneficiar tot același Alexei Greceanîi, răscumpăra bunul gajat al Fabricii Cojușna, luînd pentru asta un credit tot de la BEM, în valoare de 40 mln lei. Creditul nu a fost reîntors Băncii de Economii, care a rămas doar cu un gaj, care astăzi poate fi evaluat la maximum 5 milione de lei. Paguba băncii în acest dosar de credit constituie 58 mln lei, se arată în scrisoarea respectivă.

Cetatean 17.04.2015 11:55

Se tem numai cei de la guvernare si calaii care ii deservesc, numai ca mai este un NO in aceste barometru si anume ca prea seamna a fi la comnada in ce nici nu ma indoesc dupa ce am mai vazut ca la aceste sondaj nu au participat 2 partide, conduse de catre Leanca si Usatii. De ce oare ?

Dadu 20.04.2015 11:41

Domnule Negru, nu ţi-e ruşine să dai întrebări la care răspunsul e la suprafaţă? Ori ţi-e interzis să dai şi răspunsuri, în condiţia când ştii din treuca cui papi?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

11.06.2021 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc s-a întor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md