04:29:51 29.01.2023
Stiri

Nicolae Negru // Cererea de aderare la UE: împotrivirea e inutilă

Actualitate 07.03.2022 09:14 Vizualizări6857 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cererea de aderare la UE: împotrivirea e inutilă


Semne diacritice

Cererea Republicii Moldova de aderare la UE, depusă săptămâna trecută, este evenimentul definitoriu al ultimilor ani, pe care celălalt eveniment major al săptămânii - vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, la Chișinău, în contextul războiului din Ucraina, a crizei refugiaților - nu îl umbrește, ci îl pune în evidență. Actul respectiv salutat imediat de Klaus Iohannis, apoi și de Blinken ar putea fi începutul unei etape noi în istoria Republicii Moldova.

Ar putea, dar nu e o certitudine. Presupunând că în viitorii trei ani și jumătate, cât mai durează mandatul actualului legislativ, PAS nu renunță la integrarea europeană, va depinde și de răspunsul pe care Bruxelles, statele membre ale UE i-l vor da Ucrainei, care, de altfel, a cerut ca dosarul ei să fie examinat aparte de cele ale Georgiei și Republicii Moldova, Kievul nedorind probabil să împartă cu nimeni „bonusul” de solidaritate europeană câștigat în urma invaziei ruse. Comparativ cu georgienii, noi suntem avantajați de geografie. Dacă i se acordă statut de candidat Ucrainei, Republica Moldova se pomenește în interiorul UE și, în mod logic, ar trebui să obțină același statut.

Moscova, concentrată pe război, a fost surprinsă de această mișcare a „trioului asociat”, făcută nu fără implicarea UE. Dar nu a găsit de cuviință să reacționeze, gândindu-se, probabil, că problema se rezolvă cu de la sine putere prin ocuparea rapidă a Ucrainei. Setată pe demonizarea NATO, pentru deschiderea unui nou front de demonizare a UE are nevoie nu numai de altă abordare, ci și de ceva timp. Iar până nu există siguranța controlului asupra teritoriului ucrainean, bombardarea Chișinăului e fără sens, e cum s-ar împușca în propriul picior.

De aceea, Moscova a ales să acționeze prin marionetele sale: liderii separatiști de la Tiraspol, Dodon și liderii socialiști de la Chișinău, zelosul Burgudji de la Comrat. Declarațiile făcute de separatiști și de Dodon cu tovarășii săi par să fi fost redactate de aceeași persoană, de Dmitri Kozak, probabil. Ideea de bază e că, depunând cererea de aderare la UE fără să fi consultat Tiraspolul, Chișinăul pierde Transnistria. E ciudat să auzi aceasta de la separatiștii care timp de treizeci de ani vorbeau despre divorț cu Republica Moldova.

Burgudji pare să fie singurul care și-a scris textul personal, dar l-a scris demultișor, e împotriva Unirii și nu se prea potrivește cu ceea ce întreprinde guvernarea PAS. Politicianul găgăuz nu a făcut un efort de ajustare a textului, considerând probabil că nu merită, că merge și așa. Dar nu mai merge, amenințările sale că Autonomia Găgăuză va ieși din componența Republicii Moldova, dacă guvernarea de la Chișinău alege reunirea cu România, nu au impresionat decât pe unii comentatori care se lasă impresionați de orice. (Însă, de dragul adevărului, nu putem să negăm că între depunerea cererii de aderare la UE și reunirea cu România nu ar exista nicio legătură.)

Marionetele Moscovei s-au cam grăbit. PAS nu renunță nici la raioanele transnitrene, nici la raioanele găgăuze. Și la Chișinău, și la Kiev și la Bruxelles se acționează ca și cum din convingerea că Ucraina își va păstra suveranitatea și independența, că Rusia va suferi înfrângere. Iar dacă „operațiunea militară specială” a lui Putin dă chix, datele problemei se vor schimba cardinal. Cu ușa UE deschisă pentru Ucraina și Republica Moldova, raioanele transnistrene se pomenesc în „oala” integrării europene. De fapt, ele se află deja în această „oală”, exporturile sale mergând preponderent spre vest, nu est, dar Moscova nu admite că începe să piardă în Transnistria și nu ia în calcul o asemenea perspectivă. Ea se poate vedea nevoită să-și revadă poziția, dacă Ucraina rezistă și „statutul special” promis tranistrenilor de Blinken ieri se va deosebi de „statutul special” care va fi promis mâine.

Oricum, atât timp cât mai durează războiul, discuția pe tema transnistreană, începută de socialiști, e ca vopsitul gardurilor în Ucraina.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md