07:45:43 30.05.2020
 
Stiri

Marea Britanie nu mai bagă gunoiul sub preș. Oligarhii lui Putin, alungați din Londra

Știri 02.04.2018 10:40 Vizualizări2243 Autor: Ziarul National


Marea Britanie nu mai bagă gunoiul sub preș. Oligarhii lui Putin, alungați din Londra sursa: google.ro

Guvernul Marii Britanii a anunțat că de săptămâna viitoare va începe analizarea vizelor a peste 700 de cetățeni ruși care au obținut dreptul de a locui în Regatul Unit în urma investițiilor de milioane de euro în economia locală.

Asupra executivului britanic s-au făcut presiuni ani la rând din partea organizațiilor civile care luptă cu corupția pentru a acționa împotriva oligarhilor ruși. Aceștia sunt deținătorii unor averi imense făcute în Rusia din privatizări dubioase, evaziune fiscală și alte fapte de corupție. S-au stabilit în Marea Britanie, investind sume imense în proprietăți imobiliare, dar și în afaceri locale, cum ar fi achiziționarea de cluburi de fotbal, companii de construcții, presă, agenții de publicitate.

„Marea Britanie are una dintre cele mai permisive legislații din Europa în ce privește plasarea banilor străini în sistemul bancar și în corporații fără a dezvălui proprietarii - legislație care, spun grupurile civile anticorupție, a atras sute de miliarde de dolari în bani negri și gri, investiți pe piețele financiare și imobiliare”, scrie New York Times.

Cel mai cunoscut oligarh susținător al lui Putin din Marea Britanie este Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea. Averea sa este estimată la 10,8 miliarde dolari americani de către publicația Forbes.

Uciderea lui Litvinenko cu Poloniu radioactiv, o crimă care a îngrozit lumea

Autoritățile britanice n-au reacționat la aceste solicitări, păstrând legislația care acorda drept de rezidență în condițiile în care solicitantul demonstrează că a investit o sumă importantă în proprietăți și afaceri locale. Ani la rând, guvernele Marii Britanii au ales banii, închizând ochii la crimele politice, atacurile și reglările de conturi din interiorul comunității ruse.

În anul 2006, otrăvirea cu Poloniu, o substanță radioactivă, a lui Alexandr Litvinenko, un fost spion KGB, devenit un critic important al lui Vladimir Putin, într-un restaurant din inima Londrei, a provocat panică și iritare printre autoritățile britanice.

Atunci s-a cerut în mod public, pentru prima dată, luarea unor măsuri împotriva oligarhilor ruși stabiliți la Londra, dar Tony Blair, premierul de atunci, a evitat orice decizie în acest sens.

De atunci, a urmat un șir nesfârșit de atacuri, sinucideri inexplicabile, crime, culminând cu tentativa de eliminare a lui Serghei Skipral, un fost spion GRU care a trecut de partea britanicilor la sfârșitul anilor '90, folosindu-se un nerv-agent, substanță chimică de proveniență militară.

Iulia Skipral, fiica spionului, victimă și ea a atacului din Salisbury a devenit conștientă, iar starea de sănătate i s-a îmbunătățit semnificativ, conform ultimului raport medical făcut public. Tatăl ei se află în continuare într-o „stare critică, dar stabilă”, se mai arată în raport.

Theresa May, un răspuns fără precedent la agresivitatea lui Putin

Mai mulți reprezentanți ai societății civile britanice sunt sceptici că Theresa May va merge până la capăt în ce privește politica prin care Londra renunță la statutul de rai al oligarhilor lui Putin. Dar, de această dată, contextul e diferit față de 2006.

La nivel internațional, premierul Marii Britanii a creat o alianță anti-Putin și peste 140 de „diplomați ruși” din SUA și din Uniunea Europeană au fost expulzați în urma atacului chimic din Salisbury.

Theresa May, în discursul din parlamentul britanic, a făcut referire la mai multe măsuri de pedepsire a acțiunilor violente desfășurate de reprezentanții Rusiei pe teritoriul Regatului Unit.

„Primul ministru Theresa May a promis, de asemenea, măsuri de pedepsire a lui Putin și a cercului său financiar. Ea a oferit puține detalii, dar a spus că ar putea decide să înghețe bunuri rusești din Marea Britanie și adoptarea unei versiuni a Actului Magnitsky, legea americană care interzice mai multor cetățeni ruși să intre în Statele Unite sau să folosească sistemul bancar”, scrie New York Times.

Londra, raiul corupților din întreagă lume

Dar politica laxă în ce privește statutul celor foarte bogați a atras la Londra corupți din întreaga lume. Aici și-au găsit adăpost și multimilionari din fostele state sovietice, dar și din Europa de Est.

Din România, multimilionarii Alexander Adamescu și Puiu Popoviciu s-au refugiat la Londra pentru a lupta împotriva cererilor de extrădare trimise de România pentru ca aceștia să apară în fața judecătorilor sau să-și ispășească pedeapsa cu închisoarea. Alexander Adamescu a fost arestat la Londra sub acuzația de fals, conform unor surse din sistemul juridic. Cei doi au susținut mai multe campanii de comunicare publică prin care încercau să compromită Justiția din România.

Schimbarea de legislație din Marea Britanie e o veste bună nu numai pentru statele din Europa ce se simt amenințate de politica agresivă a lui Vladimir Putin, dar este și un început în ce privește crearea unui sistem de limitare a corupției la nivel comunitar.

Sursa: ziare.com

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md