12:41:50 15.06.2024
Stiri

Președinta Maia Sandu, NEDUMIRITĂ de abordarea șefei Procuraturii Anticorupție: „Cum scăpăm de judecătorii și procurorii corupți din sistem?”. Șefa statului așteaptă REZULTATE în lupta cu marea corupție

Actualitate 27.10.2023 12:12 Vizualizări3097 Autor: Ziarul National
Președinta Maia Sandu, NEDUMIRITĂ de abordarea șefei Procuraturii Anticorupție: „Cum scăpăm de judecătorii și procurorii corupți din sistem?”. Șefa statului așteaptă REZULTATE în lupta cu marea corupție


Președinta Maia Sandu este surprinsă de faptul că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu este de acord ca judecătorii și procurorii să treacă „pre-vettingul” și „vettingul”, astfel încât sistemul de justiție să devină mai curat.

„Cu reforma în justiție suntem încă la etapa de curățare a sistemului. Desigur că lucrurile se întâmplă încet, cu prima comisie de „pre-vetting” a durat mai mult decât ne-am așteptat noi și decât am fi vrut. S-au stabilit niște procese, s-au învățat niște lecții, dar asta este calea. Învățăm din mers, nu există manuale care să ne spună cum se face reforma justiției, pentru că spuneți că a eșuat reforma justiției. Dar care este alternativa?”, a întrebat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la „Vocea Basarabiei”.

Maia Sandu e convinsă că „vetting”-ul va ajuta la curățarea sistemului judecătoresc.

„E foarte ciudat, pentru că, pe de o parte, dna Dragalin (Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție- n.r.) spune că sunt judecători și procurori corupți în sistem, dar, pe de altă parte, spune că nu e nevoie de „vetting” și „pre-vetting”. Întrebarea mea este: cum scăpăm de judecătorii și procurorii corupți din sistem? Dacă aceste instituții s-ar fi autocurățat, era mult mai simplu pentru toți, dacă judecătorii s-ar fi autocurățat prin Consiliul Superior al Magistraturii, dacă procuratura s-ar fi curățat prin Consiliul Superior al Procurorilor, prin organele lor de autoadministrare, dar, din păcate, nu s-a întâmplat nimic din astea, deci avem această evaluare externă extraordinară”, a punctat Maia Sandu.

În alt context, șefa statului nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că decizia lui Iulian Rusu de a demisiona din fruntea Centrului Național Anticorupție ar avea legătură cu disputa pe care a avut-o acum câteva luni cu Veronica Dragalin.

„Disputa a dus la separarea acestor două instituții, ca să nu mai avem această discuție în spațiul public – cine lucrează mai bine și cine lucrează mai puțin bine. Acum fiecare instituție are propriile responsabilități și va fi mult mai ușor pentru noi toți să urmărim și să vedem cine și ce face și cât de bine se descurcă. E treaba dumnealui (a lui Iulian Rusu că a demisionat n.r.) și sunt sigură că el poate să contribuie în altă funcție… Nu am nicio întrebare la integritatea dânsului. Acum sperăm că CNA va putea să demonstreze, repet, mai ales că acum s-au separat apele și nu va mai exista motiv de ceartă între aceste două instituții, au responsabilitățile lor și vrem să vedem rezultate”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta i-a amintit Veronicăi Dragalin că Procuratura Anticorupție este responsabilă de lupta împotriva corupției mari.

„Și aici sunt cele mai mari așteptări, și ale noastre, și ale cetățenilor. Din cauza corupției mari tot cetățenii, toată lumea suferă, dar cumva nu o vede cetățeanul. Când s-a furat miliardul, de exemplu, cetățeanul n-a văzut că s-a furat din buzunarul lui. Sigur că din buzunarul lui s-a furat, pentru că, în loc banii aceștia să se investească în pensii mai mari, în drumuri mai bune, s-au dus în altă parte. Dar sunt și cazuri care vizează direct cetățeanul, care se întâmplă astăzi, acte de corupție… Iată aici CNA trebuie să intervină”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md