06:00:17 24.04.2024
Stiri

Maia Sandu cere Parlamentului să grăbească introducerea VOTULUI prin corespondență, pentru a avea o participare mai mare la REFERENDUMUL privind aderarea la UE. „Proeuropeanul” Ion Ceban critică inițiativa: „Un dezastru”

Actualitate 01.03.2024 09:27 Vizualizări926 Autor: Ziarul National
Maia Sandu cere Parlamentului să grăbească introducerea VOTULUI prin corespondență, pentru a avea o participare mai mare la REFERENDUMUL privind aderarea la UE. „Proeuropeanul” Ion Ceban critică inițiativa: „Un dezastru”


Cetățenii R. Moldova din diasporă vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din toamnă, dar și la referendumul privind aderarea republicii noastre la Uniunea Europeană (UE). Deocamdată, această schimbare ar putea fi implementată în țările cu o suprafață mare, a declarat joi-seară președinta Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv.

Potrivit șefei statului, votul prin corespondență va ridica rata de participare la referendumul privind aderarea R. Moldova la UE.

„Pentru că este o decizie tare importantă pentru stat, aderarea R. Moldova la UE, este importantă nu doar pentru ziua de azi, este importantă pentru deceniile care vin, e absolut necesar ca la acest la acest scrutin să participe cât mai multă lume, ca să fie reprezentativă această decizie. De asta a venit ideea cu alegerile în aceeași zi cu referendumul și de aici această idee să se încerce să se reușească cu votul prin corespondență”, a menționat președinta Sandu.

Inițial, votul prin corespondență va fi introdus pentru câteva țări, iar în acest sens președinta a solicitat Parlamentului să grăbească finalizarea proiectului de lege privind modificarea Codului Electoral.

„E în spiritul democrației și asta ne dorim noi – să avem o participare cât mai mare la acest referendum. Știm din experiența altor scrutine că cea mai mare rată de participare a moldovenilor este la alegerile prezidențiale. Vrem să avem o rată mare de participare acasă, dar și în diasporă și cred că Parlamentul trebuie să grăbească finalizarea proiectului de lege cu votul prin corespondență, încât măcar în câteva țări să putem utiliza această modalitate de vot. Cred că ar trebui să se încerce acest vot prin corespondență în special în țările mari, unde este greu de ajuns la secțiile de vot. Astea sunt lucrurile pe care trebuie să le facă acum Guvernul și Parlamentul și înțeleg că există această discuție de ceva timp”, a punctat Maia Sandu.

Citește și: VIDEO // Noi DETALII despre vizita lui Ion Ceban la Moscova, în ziua când Putin a INVADAT Ucraina. „S-a aflat timp de PATRU zile la Moscova... Acum s-au activizat toate conservele Kremlinului, pentru a DESTABILIZA R. Moldova ”

Această inițiativă nu e văzută cu ochi buni de liderul Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban.

„Votul prin corespondență anunțat de doamna care nu e responsabilă de nimic este un dezastru mai mare decât notele de la evaluarea procurorilor. De ce se apucă e dezastru”, a comentat „proeuropeanul” Ceban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md