23:56:59 25.06.2024
Stiri

Rusia NU își va retrage militarii din Transnistria. Serghei Lavrov spune că apelul lansat de preşedintele ales, Maia Sandu, ar fi „iresponsabil”

Actualitate 02.12.2020 08:00 Vizualizări1760 Autor: Ziarul National
Rusia NU își va retrage militarii din Transnistria. Serghei Lavrov spune că apelul lansat de preşedintele ales, Maia Sandu, ar fi „iresponsabil”


Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a calificat marţi drept „iresponsabil” apelul lansat de Maia Sandu, câştigătoarea proeuropeană a alegerilor prezidenţiale din R. Moldova, de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Este puţin probabil ca acest lucru să ajute la o soluţionare şi să putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile”, a reacţionat Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă.

De la începutul anilor '90, forţele ruse sunt desfăşurate în Transnistria, un teritoriu pro-rus care s-a separat de Moldova după prăbuşirea URSS.

Soldaţii ruşi participă în special la o operaţiune de menţinere a păcii în cadrul unui acord de pace semnat în 1992 şi care a pus capăt unui conflict armat între Chişinău şi Transnistria, conflict care s-a soldat cu 1.000 de morţi.

Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de R. Moldova prin care să fie permisă staţionarea grupului operativ al forţelor ruse (GOTR) în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.

Preşedintele ales a precizat ca poziţia oficială a Chişinăului este şi va fi în continuare că aceste trupe şi muniţia militare trebuie să fie retrase de pe teritoriul R. Moldova. Referitor la statutul pacificatorilor ruşi, Maia Sandu a reiterat poziţia exprimată şi anterior de Chişinău potrivit căreia misiunea de pacificare trebuie să fie transformată în una civilă, sub mandatul OSCE.

Confruntată în acest an cu mişcări de protest în Belarus şi Kârgâzstan, în ceea ce consideră a fi zona sa de influenţă, Rusia l-a susţinut în mod deschis pe rivalul Maiei Sandu, preşedintele în exerciţiu Igor Dodon, notează AFP.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md