22:45:23 17.06.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu, RECUNOASCĂTOARE României, Franței și Germaniei, pentru CLACA organizată în sprijinul R. Moldova: „Șantajul energetic al Rusiei a EȘUAT. Vom fi ATACAȚI și la alegerile de luna viitoare, dar vom RIPOSTA”

Actualitate 17.10.2023 17:17 Vizualizări1396 Autor: Vitalie Hadei
VIDEO // Maia Sandu, RECUNOASCĂTOARE României, Franței și Germaniei, pentru CLACA organizată în sprijinul R. Moldova: „Șantajul energetic al Rusiei a EȘUAT. Vom fi ATACAȚI și la alegerile de luna viitoare, dar vom RIPOSTA”


R. Moldova nu ar fi reușit să depășească șantajul energetic al Moscovei, dar și de provocările create de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dacă alături nu erau partenerii occidentali, a recunoscut astăzi Maia Sandu, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, în cadrul căreia au fost mobilizat un nou ajutor financiar de circa 400 de milioane de euro. În speță, șefa statului a mulțumit României, Franței și Germaniei, pentru că au inițiat această „clacă” de sprijinire a R. Moldova.

„Este o mare plăcere să vă văd atât de mulți astăzi la Chișinău. Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru ca R. Moldova să continue și să devină mai puternică. Provocările nu bat în retragere, deși acum suntem mult mai pregătiți să le facem față. R. Moldova apreciază sprijinul dumneavoastră. Moldovenii apreciază sprijinul dumneavoastră. Ajutorul pe care ni-l oferiți îl considerăm drept cea mai profundă demonstrație a solidarității voastre și o dovada că facem parte dintr-o singură familie europeană. Sentimentul că ne sunteți alături este la fel de important ca și banii sau asistența tehnică. În special, aș dori să aduc mulțumirile mele, în numele tuturor moldovenilor, României, Germaniei și Franței, pentru că au susținut Platforma de Sprijin pentru R. Moldova în urma agresiunii Rusiei în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața celor 57 de delegații din 30 de state.

Potrivit șefei statului, Rusia a încercat să pună în genunchi R. Moldova, dar grație partenerilor occidentali, cetățenii au lumină și căldură în case.

„Această platformă a reunit prietenii R. Moldova când aveam cel mai mult nevoie. Ne-a ajutat să menținem pacea, stabilitatea și coeziunea socială, în timp ce războiul dădea năvală. Ne-a ajutat să abordăm criza umanitară, pe măsură ce au sosit sute de mii de refugiați ucraineni. Ne-a ajutat să trecem printr-o iarnă grea, să păstrăm lumina și căldura în case. Am reușit să-i ajutăm pe cei mai vulnerabili cetățeni să facă față prețurilor mari la energie, atunci când Rusia a folosit gazul ca armă împotriva noastră”, a precizat Maia Sandu.

În opinia președintei, Platforma de Sprijin pentru R. Moldova este o mare clacă.

„Avem un cuvânt în română – clacă. Este o tradiție veche la noi - atunci când vecinii sau prietenii se unesc, pentru a se ajuta unul pe altul în sarcini care necesită multă muncă, cum ar fi recoltarea sau construirea unei case. Modul în care v-ați reunit pentru noi a fost exact așa – clacă. În cadrul reuniunii de astăzi ați auzit despre planurile noastre de redresare a economiei, atenuarea impactului negativ al războiului de alături și pregătirea pentru aderarea la UE.

De asemenea, vreau să vă spun că, deși provocările rămân serioase, rezistența noastră continuă să se consolideze. În multe privințe, suntem într-o poziție mai bună decât atunci când ne-am întâlnit la Paris, acum aproape un an.

Suntem mai pregătiți pentru această iarnă. Șantajul energetic al Rusiei a eșuat. Infrastructura noastră este echipată pentru a primi gaze din diverse surse, avem rezerve de gaze și un sistem pentru a ușura povara prețurilor ridicate la energie pentru cei vulnerabili. Construim noi linii de electricitate cu România și stabilim obiective ambițioase de investiții în surse regenerabile”, a adăugat Maia Sandu.

Sursa citată s-a referit la reformarea sistemului de justiție, lupta împotriva corupției, dar și la cum Rusia stă la pândă, prin intermediul unor partide politice din R. Moldova, pentru a opri republica noastră din drumul european.

„R. Moldova își întărește și rezistența democratică și socială. Continuăm să reformăm sistemul de justiție și să facem eforturi pentru a învinge corupția. O parte din acest efort ne-a permis să reducem interferența malignă a oligarhilor – mulți dintre ei controlați de ruși. Dar nu suntem mulțumiți de aceste câștiguri. Știm că vor fi atacați din nou la alegerile locale de luna viitoare. Prin diverși intermediari, Rusia introduce ilegal bani în R. Moldova. Cu acești bani sunt cumpărate voturile, sunt mituiți cetățenii, încearcă să corupă democrația noastră. Dar noi vom riposta. Noi ripostam”.

Totodată, președinta Maia Sandu a reiterat că R. Moldova va face tot posibilul pentru ca în 2030 să devină membră cu drepturi depline a UE.

„În ultimul an și jumătate, în calitate de țară candidată la aderarea la UE, am muncit din greu pentru a implementa reformele prezentate de Comisia Europeană. În decembrie, la Bruxelles, sperăm că membrii Consiliului European vor decide să deschidă negocierile de aderare a R. Moldova la UE. Ne propunem să fim pregătiți să aderăm la UE până în 2030. Sperăm că și UE va fi pregătită să ne ureze bun venit. Aderarea R. Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura modalitate de a ne proteja libertatea, pacea și democrația. Dar este și o investiție în securitatea colectivă a Europei”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md