05:49:42 24.04.2024
Stiri

Maia Sandu, EDITORIAL pentru The Wall Street Journal: „Asupra viitorului luminos al R. Moldova planează AMENINȚAREA Kremlinului. Comandanții lui Putin vorbesc fățiș despre crearea unui coridor terestru până în R. Moldova. Putin trebuie OPRIT”

Actualitate 01.03.2024 11:50 Vizualizări1403 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, EDITORIAL pentru The Wall Street Journal: „Asupra viitorului luminos al R. Moldova planează AMENINȚAREA Kremlinului. Comandanții lui Putin vorbesc fățiș despre crearea unui coridor terestru până în R. Moldova. Putin trebuie OPRIT”


„Kremlinul este hotărât să ne zdrobească tânăra democrație și să readucă la viață imperiul defunct. Crima noastră, din perspectiva lui Vladimir Putin, e credința în libertate: libertatea de a ne lua propriile decizii și de a ne clădi viitorul european”, este unul dintre mesajele transmise de președinta Maia Sandu prin intermediul unui editorial semnat pentru publicația americană The Wall Street Journal.

Maia Sandu afirmă că a crescut sub „apăsarea imperiului totalitar sovietic, care interzicea moldovenilor folosirea limbii materne și îi reduceau la tăcere pe cei care îndrăzneau să spună ce gândesc”.

„Copilăria mea se afla într-un contrast izbitor cu viitorul liber și pașnic pe care ni-l dorim pentru R. Moldova. Generația mea e liberă să-și construiască acea viață care bunicilor și părinților noștri le-a fost refuzată. Însă, asupra acestui viitor luminos planează amenințarea Kremlinului. Pentru regimul Putin, libertatea e ceva ce trebuie suprimat. E și motivul pentru care Rusia poartă concomitent trei războaie: o invazie cumplită în Ucraina; un război hibrid de interferență și dezinformare împotriva lumii libere și un război de represiune pe propriul teritoriu, simbolizat acum de uciderea lui Aleksei Navalnîi”, a menționat șefa statului.

Potrivit președintei Sandu, înșelăciunea și ipocrizia fac parte din natura regimului de la Kremlin.

CITIȚI și Președinți de Parlament din mai multe state europene, inclusiv R. Moldova, scrisoare pentru Camera Reprezentanților din SUA cu îndemnul să ofere Ucrainei fondurile necesare, astfel încât vecinii noștri să se poată apăra împotriva invaziei ruse

„Amintiți-vă cum a negat Putin că va invada Ucraina. Acum, când afirmă că nu are ambiții teritoriale dincolo de Ucraina, nu poate fi crezut. Cei mai înalți comandanți militari ai lui vorbesc fățiș despre crearea unui coridor terestru până în R. Moldova. Atât timp cât Ucraina își va apăra teritoriul, acel plan nu va fi decât un vis iluzoriu. Rusia caută, în schimb, să-mi controleze statul folosindu-se de o varietate de unelte și interpuși. În arsenalul ei se regăsesc energia, șantajul, campaniile de dezinformare, interferențele în alegeri, ba chiar și, după cum am descoperit noi, tentativa de a orchestra o lovitură de stat. Rusia ne violează cu consecvență statutul de țară neutră, staționând ilegal trupe într-o parte a teritoriului nostru, regiunea Transnistria”, a adăugat Maia Sandu.

Pentru ca Rusia să nu invadeze R. Moldova, dar și alte țări, este nevoie ca SUA să sprijine militar Ucraina și, astfel, să-l oprească pe Putin.

„Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a-i ține piept Rusiei revanșarde. Occidentalii care argumentează că oprirea ajutorului va pune capăt războiului se înșală. Încetarea sprijinului n-ar face decât să-i confere noi puteri lui Putin pentru a captura Kievul și a porni apoi mai departe. El trebuie să fie oprit. Armele americane și europene i-au permis Ucrainei să fie la înălțime și, în consecință, să protejeze și pacea din R. Moldova. Salut angajamentul recent al UE de a-i acorda Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro, precum și seria de acorduri bilaterale de securitate dintre Kiev și unele capitale europene.

Dacă sprijinul pentru Ucraina e costisitor, absența lui va fi chiar mai costisitoare. Ordinea internațională bazată pe reguli va fi în pericol, iar costurile unei victorii a lui Putin, care cu siguranță nu-i va fi îndeajuns, vor exploda. Triumful lui Putin le va da curaj aliaților lui să-și pună în practică propriile planuri expansioniste. Vocea Americii va fi mai slabă, iar interesele ei - periclitate. Succesul Rusiei ar pune în primejdie principiile prețuite de America și aliații ei, precum securitatea colectivă, lanțurile de aprovizionare, piețele globale și prosperitatea.

Acum, mai mult ca niciodată, R. Moldova și alți aliați ai Americii ar vrea să vadă reiterat angajamentul SUA față de rolul de conducător global și de apărător al valorilor democratice. Menținându-și ajutorul pentru Kiev, Washingtonul ar transmite un mesaj limpede: e alături de cei care luptă pentru libertate, dreptate și democrație”, își încheie Maia Sandu editorialul din The Wall Street Journal.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md