20:46:25 28.09.2020
 
Stiri

Un partid cere mai mulți reprezentanți ai DIASPOREI în Parlamentul R. Moldova

Partide/Comunicate 16.01.2020 15:19 Vizualizări1231 Autor: Ziarul National
Un partid cere mai mulți reprezentanți ai DIASPOREI în Parlamentul R. Moldova Captură


Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) solicită fracțiunilor parlamentare și deputaților neafiliați să facă unele completări la Codul Electoral, care ar asigura reprezentativitatea diasporei în Parlamentul R. Moldova. Despre acest fapt a anunțat azi, într-o conferință de presă, președintele PLDM, Tudor Deliu.

„Am depus azi la Parlament o propunere, prin care solicităm fracțiunilor și deputaților neafiliați să introducă în procedură parlamentară, cu titlu de inițiativă legislativă, completări la Codul Electoral. Aceste completări ar asigura reprezentativitatea diasporei în Parlamentul R. Moldova”, a declarat astăzi președintele PLDM, Tudor Deliu, în cadrul unei conferințe de presă.

Liberal-democratul consideră că articolului 46 din Codul Electoral trebuie completat cu două aliniate noi și anume alineatele (4) și (41), care să fie expuse în următoarea redacție:

„(4) Listele candidaților pentru alegerile parlamentare se întocmesc astfel încât să asigure reprezentarea cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara țării în proporție de cel puțin 20% din numărul candidaților propuși spre înregistrare. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum doi la fiecare zece locuri.

(41) Prin reşedinţă în străinătate se înţelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuinţa secundară, alta decât cea de domiciliu, şi unde posedă un drept legal de şedere mai mare de 90 de zile. Documentele care atestă reşedinţa în străinătate se stabilesc de către Ministerul Afacerilor Externe”.

În opinia președintelui PLDM, această completare a Codului Electoral are drept scop încurajarea cetățenilor din diaspora să participe la viața politică și asigurarea reprezentativității lor în Parlamentul R. Moldova.

Invocând practicile europene, PLDM își argumentează inițiativa prin faptul că unele state europene oferă posibilitate diasporei de a-și reprezenta interesele în parlamentele naționale. „Bunăoară, din 1848, Franța a oferit dreptul diasporei de a alege 12 senatori. Iar din 2012, diaspora franceză a început să fie reprezentată și la nivelul Adunării Naționale. În Italia, reprezentanții diasporei pot alege prin corespondență 12 deputați în parlamentul național și 6 senatori. Experiența pozitivă a Croației, Franței, Italiei, Portugaliei și, în special, a României, unde diaspora este reprezentată de patru deputați și doi senatori, se consideră una reușită și ar putea servi o practică bună, pe care să o urmeze și alte state europene, în particular R. Moldova”, au subliniat Deliu.

Liberal-democrații s-au arătat încrezători că deputații vor da curs propunerii lor, mai ales că aceasta nu necesită niciun fel de cheltuieli. În schimb, diaspora, care întreține acest stat prin remitențe, va putea participa nemijlocit la viața politică din R. Moldova, prin reprezentanții săi în forul legislativ suprem.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md