12:53:54 17.05.2024
Stiri

Istoricul Mariana Țăranu: Nu doar Holodomorul, ci și foametea organizată în Basarabia trebuie condamnată ca fiind un act de genocid

Actualitate 12.12.2022 10:26 Vizualizări1225 Autor: Ziarul National
Istoricul Mariana Țăranu: Nu doar Holodomorul, ci și foametea organizată în Basarabia trebuie condamnată ca fiind un act de genocid


Foametea organizată în anii 1946-1947 de către autoritățile sovietice în fosta RSS Moldovenească trebuie să fie recunoscută drept un act de genocid. Înfometarea și omorârea prin înfometare a fost una din tacticile politicii sovietice utilizate în teritoriile ocupate, susține istoricul Mariana S. Țăranu.

Mariana S. Țăranu a salutat, în cadrul unui interviu realizat de jurnalistul Vitalie Guțu, publicat pe pagina „Foametea organizată”, condamnarea de către Parlamentul de la Chișinău a Holodomorului din Ucraina. Declarația cu privire la condamnarea Marii Înfometări din anii 1932-1933 din Ucraina a fost aprobată de Legislativ la 24 noiembrie curent, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la începutul acestei tragedii a poporului ucrainean. Holodomorul a fost declarat drept un act de genocid și condamnat până în prezent de 64 de țări, transmite IPN.

Mai mulți istorici din Republica Moldova au adresat anterior un apel către Parlamentul, Președinția și Guvernul de la Chișinău privind declararea foametei organizate de autoritățile sovietice drept crimă împotriva umanității, recunoașterea statutului de victime ale regimului totalitar pentru cei care au avut de suferit în urma foametei, reabilitarea memoriei victimelor foametei, edificarea unui complex memorial.

CITIȚI și DOC // Gest de SOLIDARITATE cu poporul ucrainean. Parlamentul a adoptat o declarație prin care CONDAMNĂ Holodomorul din Ucraina: „Aceeași politică CRIMINALĂ a fost aplicată de „eliberatori” și asupra populației Basarabiei”

Mariana S. Țăranu este fondatoarea Muzeului virtual al foametei, autoarea cărții „Un genocid nerecunoscut”, precum și unul din autorii filmului documentar „Omorâți prin înfometare”.

Pentru a extinde spațiul de cercetare, autoarea analizează în prezent problematica foametei organizate din România, unde cel mai mult au avut de suferit județele Iași și Vaslui, dar și zona Fălciu, cea a Bărăganului etc. „Ruperea frontului din Moldova în august 1944 a însemnat extinderea jafului Armatei Roșii la nivelul întregii Românii. Pagubele materiale au fost imense, dar la fel de mult au contat alimentele însușite cu forța armelor. Mai mult decât atât, statul roman a fost impus să aprovizioneze frontul sovietic cu produse alimentare. De altfel, în primii ani după cel de al Doilea Război Mondial, foametea a afectat mai multe state, dar totul a depins de capacitatea autorităților de a o gestiona”, a spus Mariana S. Țăranu.

Ea a precizat că în teritoriile ocupate de sovietici înfometarea a fost folosită ca instrument politic.

Amintim că autoritățile au decis, în acest an, să instituie Ziua comemorării victimelor foametei organizate, marcată în cea de-a treia sâmbătă din aprilie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md