23:40:22 01.03.2024
Stiri

Încă o LOVITURĂ pentru Vlad Filat: Curtea Constituțională a declarat inadmisibila sesizarea deputatilor PLDM

Politică 20.12.2016 19:58 Vizualizări7493 Autor: Ziarul National
Încă o LOVITURĂ pentru Vlad Filat: Curtea Constituțională a declarat inadmisibila sesizarea deputatilor PLDM


Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților Partidului Liberal Democrat din Moldova privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 273. din 15 decembrie 2016, prin care s-a constatat încetarea de drept a calității de deputat a lui Vladimir Filat.

Tot astăzi, Curtea a validat mandatele de deputat al Irinei Mizdrenco și al lui Simion Grișciuc. Aceștia vor lua locurile socialistului Igor Dodon, care a renunțat la mandatul de deputat după ce a fost ales președinte al R. Moldova, și liberal-democratului Vlad Filat, care a fost privat de mandat după ce Parlamentul a luat o hotărâre în acest sens, făcând referire la condamnarea acestuia de către instanța de judecată.

Curtea a menționat că, la 9 decembrie 2014, prin Hotărârea nr. 29, Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor pentru Parlamentul R. Moldova din 30 noiembrie 2014, cu validarea mandatelor deputaţilor aleşi, și a confirmat listele candidaților supleanți la funcția de deputat. Astfel, Irina Mizdrenco se regăsește pe lista candidaţilor supleanţi la funcţia de deputat din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova, iar Simion Grișciuc - pe lista candidaţilor supleanţi la funcţia de deputat din partea PLDM.

De asemenea, la validarea mandatului de deputat în Parlament s-a ținut cont de declarația candidatei supleante pe lista PLDM, Loretta Handrabura, prin care a refuzat atribuirea mandatului de deputat.

Curtea a constatat că Irina Mizdrenco și Simion Grișciuc au prezentat Comisiei Electorale Centrale declaraţiile, prin care au acceptat mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova, asumându-şi obligaţia de a înlătura incompatibilităţile în termenele prevăzute de lege, iar în şedinţa plenară a Curții nu au fost stabilite circumstanţe de natură să împiedice validarea mandatului.

Amintim că liderul fracțiunii PLDM în Parlament, Tudor Deliu, susține că s-a admis un abuz prin faptul că Vlad Filat a fost lipsit de mandatul de deputat.

„Proiectul de hotărâre privind lipsirea domnului Filat de mandatul de deputat a fost înregistrat la 9 decembrie, iar decizia motivată a Curții de Apel în privința acestuia a fost emisă mai târziu. Decizia CA poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în 30 de zile. Deci, hotărârea nu este irevocabilă, ci doar executorie. Nu se încalcă dreptul la un proces echitabil și la apărare? Și Curtea Constituțională a reținut anterior, în cazul deputatului Valeriu Guma, că deciziile trebuie să fie executorii și irevocabile. Dosarul lui Vlad Filat este unul politic, iar ceea ce faceți acum demonstrează acest lucru”, a argumentat Deliu pe 15 decembrie, atunci când Parlamentul l-a lipsit pe Filat de mandatul de deputat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md