11:49:08 28.03.2024
Stiri

Hrana REGILOR: De ce e bine să consumi acest aliment care se găsește și în R. Moldova!

Știri 07.04.2017 07:30 Vizualizări1600 Autor: Ziarul National


Hrana REGILOR: De ce e bine să consumi acest aliment care se găsește și în R. Moldova! sursa: csid.ro

Are gust fantastic şi efecte nemaipomenite asupra sănătăţii. Aşa poate fi descris pe scurt sparanghelul, această legumă mai puţin cunoscută şi consumată la noi în ţară, dar atât de adorată de alte civilizaţii şi pe bună dreptate.

Având în vedere că însuşi regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, leguma căpătând astfel titulatura de „hrana regilor”, trebuie să aflăm şi noi de ce este atât de apreciată.

Iată în linii mari beneficiile consumului de sparanghel: detoxifiază, are proprietăţi antiîmbătrânire, este considerat afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale.

Top beneficii sparanghel

Să luăm acum, pe rând, toate aceste efecte benefice şi să descoperim care sunt, de fapt, substanţele miraculoase din compoziţia acestei legume.

Per porţie, sparanghelul conţine aproximativ 288 de miligrame de potasiu, recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grăsimea de pe abdomen, trei grame de fibre care îmbunătăţesc digestia, are doar 40 de calorii, 0 colesterol sau grăsimi, deci poate fi inclus în orice dietă de slăbire. Potrivit specialiştilor americani de la UCLA, sparanghelul este leguma numărul unu în procesele de detoxifiere.

Sparanghelul este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante care protejează celulele de radicalii liberi şi toxine, astfel că ne menţine pielea tânără şi radiantă, ca la 20 de ani.

Folaţii din sparanghel fac ca această legumă să deţină importante proprietăţi anticancerigene. Aceşti compuşi se găsesc în special în vegetalele verzi şi în citrice şi, deşi frecvent se întâmplă ca acidul folic să fie considerat unul şi acelaşi cu folaţii, trebuie să ştiţi că acidul folic este un supliment derivat şi nu are la fel de multe beneficii. Tot folaţii sunt cei care ajută la reducerea inflamaţiilor şi ameliorarea durerilor, dar şi la reducerea riscului de boli de inimă.

Sparanghelul este bogat în vitamina K, care ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase, prevenind astfel osteoporoza şi osteoartrita. De asemenea, vitamina K este esenţială pentru sinteza osteocalcinului, proteină structurală din oase, cu rol de preluare şi depunere a calciului exact acolo unde este nevoie.

O altă substanţă din sparanghel numită inulină este extrem de benefică în dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, făcând astfel digestia un proces mult mai uşor.

Tot sparanghelul poate uşura simptomele mahmurelii, după o noapte de alcool în exces, prin acţiunea protectoare a aminoacizilor şi mineralelor asupra celulelor hepatice. Asparagina, un alt compus din sparanghel are efect diuretic, deci ne ajută să eliminăm toate toxinele şi sarea în exces din organism, creşte rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea normală a ficatului.

Acidul folic şi folaţii din sparanghel sunt extrem de indicaţi în regimul alimentar al viitoarelor mămici deoarece carenţa în aceste substanţe creşte semnificativ riscul de Spina Bifida (afecţiune congenitală a coloanei vertebrale a fătului) şi de anencefalie, malformaţie caracterizată prin absenţa cerebelului şi a encefalului.

De asemenea, sparanghelul are efecte benefice şi asupra tractului urinar, prevenind infecţiile şi apariţia pietrelor la rinichi.

Vreţi un cocteil forte de antioxidanţi şi fibre? Atunci consumaţi sparanghel. Faceţi supe sau garnituri la peşte şi fructe de mare. Vă veţi bucura astfel de preparate speciale, extrem de sănătoase. Sparanghelul este o legumă cu multe beneficii, prea puţin cunoscute la noi.

„Noi nu avem sparanghel în bucătăria românească şi e greu de acceptat. Chiar duc o luptă cu pacienţii şi le spun: până vă obişnuiți cu el, luaţi-l ca pe un medicament pentru că vă aduce plusul de magneziu de care aveţi nevoie. Dacă reuşim să păcălim copiii să consume câte un firicel de sparanghel în fiecare zi, e minunat. Vine cu un plus de magneziu care îi ajuta în fixarea calciului, păstrează o balanţă a mineralelor”, spune dr. Cristina Bălănescu, nutriţionist.

Sparanghelul este perfect în diete şi poate fi consumat ca garnitură lângă carne, fără riscuri. Atenţie însă! Ca să-şi păstreze calităţile nutritive, gătiţi-l fie pe grătar, fie fiert la abur.

„Introdus în apă, îşi pierde din calităţi, inclusiv din magneziu, şi atunci e un zero minerale, doar de decor, dar nici măcar, pentru că fierbându-l, îşi pierde şi culoarea, şi aspectul”, spune dr. Cristina Bălănescu, nutriţionist.

Pe lângă toate astea, sparanghelul este şi un bun diuretic natural, recomandat pentru sănătatea florei intestinale. El este o sursă excelentă de vitamine, fibre, fosfor, potasiu şi proteine.

Sursa: csid.ro


Stiri relevante
26.05.2018 13:00 1792 Cum se prepară CORECT sparanghelul

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md