15:46:04 07.08.2020
 
Stiri

Gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău va ASIGURA întreg volumul de gaze necesare R. Moldova. Ministrul Gaburici a oferit DETALII despre proiectul care ne va oferi securitate energetică

Economie 31.12.2018 16:00 Vizualizări2494 Autor: Ziarul National
Gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău va ASIGURA întreg volumul de gaze necesare R. Moldova. Ministrul Gaburici a oferit DETALII despre proiectul care ne va oferi securitate energetică


Gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău va fi dat în exploatare până la finele anului 2019, iar la finele lunii februarie 2019 vor începe lucrările propriu-zise la obiectivul strategic menit să asigure securitatea energetică a R. Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei emisiuni de la Canal 2.

Potrivit ministrului, compania românească „Transgaz” efectuează în prezent licitații pentru desemnarea partenerilor care vor efectua lucrările de construcție a gazoductului. „Astfel, lucrările pe porțiunea Ungheni-Chișinău vor demara la finele lunii februarie 2019. Actualmente, pe partea românească sunt schimbate conductele până la punctul de conexiune cu R. Moldova, pentru ca să fie asigurat debitul necesar. Se face acest lucru pentru ca R. Moldova să fie asigurată în totalitate cu gaze prin intermediul acestui gazoduct”, a explicat Gaburici.

Oficialul a adăugat că acest gazoduct nu este construit neapărat pentru ca R. Moldova să renunțe în totalitate la gazele rusești. „Eu prefer să spun că, odată cu construcția acestuia gazoduct, vom avea o alternativă. Să ai alternativă înseamnă să poți negocia un preț mai bun pentru consumatorii finali. Cei de la „Transgaz” vor fi responsabili de conductă, dar noi putem negocia cu mai multe companii din România și din Europa. Vom putea discuta cu toți cei care au acces la rețeaua de gaze din UE. Astfel, vom avea avantajul negocierii unui preț mai bun, dar și să avem o alternativă la gazele rusești. Noi nu putem risca să lăsăm cetățenii fără gaze. E vorba de securitatea energetică a R. Moldova”, a punctat Gaburici.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că și interconectarea energetică a celor două maluri de Prut va fi gata în doi-trei ani. „Inițial, speram că ne vom interconecta la sistemele de energie electrică ale UE prin intermediul Ucrainei. Partea ucraineană urma să se interconecteze cu Polonia. Deja durează prea mult acest proces și noi am decis să realizăm interconexiunea sistemelor de energie electrică dintre R. Moldova şi România. Noi mergem pe calea instalării unei staţii aşa-numite „Back to Back” pentru că sistemele noastre sunt diferite. Pentru aceasta avem nevoie de această staţie, care costă enorm. Vorbim de interconexiunea, de proiectul Isaccea – Vulcăneşti - Chişinău şi avem deja contractaţi banii pentru acest lucru de la Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii”, a punctat Gaburici.

De menționat că „Transgaz” urmează să investească în gazoductul Ungheni – Chișinău circa 93 de milioane de euro. Conducta va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în R. Moldova.

De partea cealaltă, costul total al proiectului de interconectare energetică constituie 270 de milioane de euro. Construcţia staţiei Back to Back din Vulcăneşti va fi cofinanţată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi Uniunea Europeană. Iar Banca Mondială va finanţa extinderea staţiei din Vulcăneşti, modernizarea staţiei din Chişinău şi construcţia liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcăneşti-Chişinău, prin acordarea unui împrumut.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Andrei Bunu 31.12.2018 20:13

Va asigura? Incepand cu ce data? De ce intreb? Fiindca din toamna lui 2019 s-ar putea sa fie tarziu.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md