23:46:26 15.05.2024
Stiri

Gala Premiilor Cineaștilor 2024: Peliculele realizate în R. Moldova, declarate „Cel mai bun lungmetraj”, „Cel mai bun scurtmetraj” sau „Cel mai bun serial”

Actualitate 06.02.2024 17:59 Vizualizări1226 Autor: Ziarul National
Gala Premiilor Cineaștilor 2024: Peliculele realizate în R. Moldova, declarate „Cel mai bun lungmetraj”, „Cel mai bun scurtmetraj” sau „Cel mai bun serial” Profile


Tragicomedia „Carbon” în regia lui Ion Borș a fost cel mai premiat film în cadrul Galei Premiilor Cineaștilor 2024, desfășurată luni-seară la Chișinău. Pelicula a obținut șase trofee pentru „Cel mai bun lungmetraj”, „Cel mai bun regizor” (Ion Borș), „Cel mai bun scenariu” (Mariana Starciuc), „Cel mai bun montaj” (Sergiu Barajin), „Cea mai bună coloană sonoră” (Roman Bordei) și „Cele mai bune costume” (Lilia Ixari).

Drama „Varvara”, în regia lui Anatol Durbală, a primit două trofee, pentru „Cea mai bună scenografie” (Gabriela Răbuș) și „Cea mai bună muzică originală” (Pavel Malișev), iar „Tunete”, în regia lui Ioane Bobeica, s-a ales cu trei premii - „Cea mai bună imagine” (Nicu Dragan, Ioane Bobeica), „Cel mai bun rol feminin”, oferit Tincuței Josan, și „Cel mai bun rol masculin”, oferit artistului Anatol Mârzenco.

„Am trăit 65 de ani ca să înțeleg că pot face și eu ceva pentru Republica Moldova”, a spus emoționat Anatol Mârzenco.

„Cel mai bun scurtmetraj” a fost desemnată producția „Eu sunt Dorin” în regia lui Valeriu Andriuță, „Oameni gospodari” în regia lui Mircea Bobînă a primit premiul pentru „Cel mai bun serial”, iar „Republica libertății. Eseu.” de Vadim Tristan Belocur a fost desemnat „Cel mai bun film documentar”. Juriul a oferit și o mențiune specială jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco pentru documentarul „Drumul războiului: Irpin”, care a fost filmat la începutul războiului din Ucraina.

Uniunea Cineaștilor din Moldova a oferit și un Premiu pentru performanță remarcabilă în producția cinematografică autohtonă producătorului Sergiu Cumatrenco. Compozitorul Eugen Doga a fost premiat de Centrul Național de Cinematografie pentru contribuția artistică adusă cinematografiei din Republica Moldova și a fost aplaudat în picioare atunci când a urcat pe scenă.

„Vă mulțumesc că v-ați amintit de ceea ce am făcut noi cândva, pentru că am făcut lucruri frumoase alături de nume frumoase precum a fost Emil Loteanu - mare om! În această seară m-am convins că noi avem o continuitate extraordinar de puternică. Felicit acești tineri cineaști care au apărut pe ecranele republicii”, a menționat maestrul Eugen Doga.

Câștigătorii Galei din acest an au fost desemnați de nouă jurați din R. Moldova și din România, inclusiv președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian; regizorul și scenaristul Igor Cobileanski; directoarea Centrului Național de Cinematografie, Valentina Iusuphodjaev, și criticul de teatru și film Larisa Turea.

Gala Premiilor Cineaștilor este la a doua ediție și a fost organizată de Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, USAID și Ambasadele Suediei și Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md