10:43:44 18.05.2024
Stiri

Spicherul ceh, Miloš Vystrčil, la Chișinău: „În următoarea perioadă, ar trebui să acceptăm în Uniunea Europeană mai multe țări și una dintre acestea este Republica Moldova”

Actualitate 15.05.2024 16:56 Vizualizări656 Autor: Ziarul National
Spicherul ceh, Miloš Vystrčil, la Chișinău: „În următoarea perioadă, ar trebui să acceptăm în Uniunea Europeană mai multe țări și una dintre acestea este Republica Moldova”


Cehia susține aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil, este de părere că Uniunea Europeană trebuie să se extindă, iar printre țările acceptate în marea familie europeană să se numere și R. Moldova.

„Acum 20 de ani, țările membre ale Uniunii Europene de atunci au luat o hotărâre foarte curajoasă. Într-o singură zi, numărul țărilor membre ale blocului comunitar s-a mărit practic dublu, de la 15 la 25. Personal, sunt convins că, în următoarea perioadă, ar trebui să fim în stare să adoptăm încă o asemenea hotărâre curajoasă ca să acceptăm în Uniunea Europeană mai multe țări și una dintre acestea, în opinia mea, este Republica Moldova”, a menționat astăzi Miloš Vystrčil la Chișinău, unde întreprinde o vizită oficială.

Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a afirmat că a primit asigurări din partea omologului său că Cehia va ajuta Legislativul de la Chișinău în procesul de pregătire către lansarea negocierilor de aderare la UE.

„În ultimii trei ani, ne bucurăm de o atenție sporită din partea prietenilor cehi și astăzi am primit din nou asigurări de sprijinul deplin pentru a fi parte din marea familie europeană. Doar în 2023, în țară noastră sunt în derulare proiecte de peste 5 milioane de euro”, a subliniat Igor Grosu.

Printre subiectele abordate de cei doi șefi de parlament s-au mai numărat securitatea regională și acțiunile privind consolidarea eficienței energetice. „După mai bine de 30 de ani, putem spune că am devenit mai puternici instituțional și independenți energetic. Mai avem mult de muncit să dezvoltăm aceste sectoare, dar cu eforturi comune, le vom reuși”, a remarcat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a evidențiat, de asemenea, că este nevoie de conjugarea eforturilor pentru a lupta cu propaganda și grupările criminale, care acționează pentru a dezbina cetățenii, pentru a corupe politicienii și alegătorii.

„Anul 2024 este un an important pentru parcursul european al republicii noastre și orice experiență din partea țărilor care au izbutit ne va fi de mare ajutor, iar Cehia se află printre ele”, a mai spus Igor Grosu.

Amintim că președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil, efectuează, în perioada 15 - 16 mai curent, o vizită în Republica Moldova, fiind însoțit și de membri ai Comisiei pentru afaceri ale Uniunii Europene, ai Comisiei pentru educație, cultură, drepturi ale omului și petiții și ai Comisiei pentru afaceri externe, apărare și securitate din legislativul ceh.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md