10:54:26 18.05.2024
Stiri

Activitatea Partidului „Șansă”, afiliat fugarului Șor, ar putea fi suspendată pe un termen de șase luni: Ministerul Justiției a sesizat instanța

Actualitate 15.05.2024 15:00 Vizualizări1011 Autor: Ziarul National
Activitatea Partidului „Șansă”, afiliat fugarului Șor, ar putea fi suspendată pe un termen de șase luni: Ministerul Justiției a sesizat instanța


Partidul „Șansă”, afiliat fugarului condamnat Ilan Șor și apărut în scurt timp după scoaterea în afara legii a Partidului „Șor”, ar putea fi suspendat din viața politică pentru jumătate de an. Mai exact, partidului i se pot interzice organizarea întrunirilor publice, promovarea politică și participarea la alegeri.

Ministerul Justiției a anunțat miercuri, 15 mai, că a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care solicită aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activității Partidului Politic „Şansă” pentru un termen de 6 luni.

„Anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiției, informând că, în cadrul controlului complex efectuat în privința Partidului Politic „Șansă”, organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat datele complete, urmând a fi aplicate corespunzător prevederile Legii cu privire la partidele politice. Conform prevederilor legale, Ministerul Justiției a solicitat Partidului Politic „Șansă” prezentarea actelor către Comisia Electorală Centrală în conformitate cu cerințele actului de control, ulterior fiind informat că informația remisă nu este conformă pentru efectuarea controlului, fapt care a determinat înregistrarea acțiunii în instanță”, explică ministerul condus de Veronica Mihailov-Moraru.

Partidul, parte a blocului „Pobeda”, lansat recent de către Ilan Șor la Moscova, și implicat în cazuri de confiscare de către oamenii legii a unor sume mari de bani aduse de la Moscova pentru a destabiliza situația din R. Moldova, nu a comentat deocamdată această acțiune a Ministerului Justiției.

Amintim că, în februarie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a sesizat Ministerul de Justiţiei pentru a obliga partidul să prezinte informaţiile necesare privind finanţarea campaniei electorale din noiembrie 2023. Sesizarea a fost depusă după ce reprezentanţii Partidului „Șansă” nu au permis autorităților să intre în sediul formaţiunii politice pentru a verifica registrele contabile. Controlul s-a limitat doar la rapoartele financiare prezentate.

„Am constatat un şir de abateri, fiind pornite 70 de porcese contravenţionale pe faptul donaţiilor care nu corespund riforilor legale. În cazul în care partidul nu îşi va onora obligaţia de a prezenta actele solicitate de Comisia Electorală Centrală, Ministerul Justiţiei va iniţia, dacă va considera necesar, o procedură în instanţa de judecată de limitare a activităţii partidului politic”, a declarat atunci vicepreședintele CEC, Pavel Postică.

Liderul Partidului „Şansă”, Alexei Lungu, a catologat acţiunea ca fiind „un abuz” și „atacuri fără precedent” la adresa opoziției.

„Nu am cooperat cu CEC nu pentru că am ascunde ceva, ci doar pentru că nu avem încredere în acest organism politizat, care s-a discreditat atât de mult, încât s-a transformat într-o banală miliție electorală, al cărei singur scop este să lupte împotriva opoziției, imputându-i tot felul de nereguli”, afirma Lungu în februarie.

Amintim că același partid a fost exclus, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 3 noiembrie 2023, din cursa electorală pentru alegerile locale. Decizia a fost luată în urma unui raport prezentat de Serviciul de Informații și Securitate privind atacurile asupra R. Moldova, finanţarea ilegală a campaniei electorale a Partidului „Şansă” şi implicarea Federației Ruse în alegerile din R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md