FURAU banii oamenilor din bănci! Rețeaua a fost prinsă de ofițerii de la „Crimă Organizată”
Mafioți români și italieni furau banii oamenilor din bănci! Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și procurorii DIICOT, în colaborare cu polițiștii italieni și EUROPOL, au pus la pământ o rețea infracțională formată din români și italieni, care ar fi cauzat prejudicii în valoare de 1.000.000 de euro, prin infracțiuni informatice.
Miercuri dimineață, ofițerii de la „Crimă Organizată” au făcut 15 percheziții domiciliare în București și în 12 județe din România. De asemenea, concomitent, în Italia, sunt efectuate 20 percheziţii la adresele membrilor grupării.
120 de polițiști români au făcut percheziții
O echipă de polițiști români participă la activităţile desfăşurate în Italia, iar o echipă de polițiști italieni este implicată în operațiunile realizate în România. În total, acționează 120 de polițiști români, precum și 15 echipaje de jandarmi de la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.
În urma perchezițiilor, până în prezent, au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar și peste 50 de grame de cocaină. Vor fi puse în executare 38 de mandate de aducere emise pe numele membrilor rețelei.
Din cercetări a reieșit că gruparea infracțională era specializată în comiterea unor infracțiuni informatice și de spălare a banilor, respectiv lansarea de atacuri de tip phishing împotriva unor bănci comerciale.
Până acum sunt 200 de victime
În urma activității infracționale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, cetăţeni ai Uniunii Europene, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 1.000.000 de euro.
În luna aprilie a anului 2016, polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti au iniţiat Operaţiunea BRUNO, iar la scurt timp după declanşarea investigaţiilor, a fost demarat un schimb de informaţii cu autorităţile din Italia (Poliţia Poştală din Milano), prin intermediul EUROJUST.
Investigația a durat doi ani
Operațiunea a atras suportul EUROPOL, care a facilitat o întâlnire operaţională a poliţiștilor români cu omologii lor italieni, în vederea demarării unei anchete simultane în Italia și coordonării pe viitor a activităţilor speciale.
Având în vedere amploarea și caracterul transfrontalier al activității infracționale, au fost puse bazele unei echipe comune de anchetă (Joint Investigation Team), în scopul realizării investigaţiei concomitent în ambele state, sub coordonarea procurorilor din România și din Italia.
Astfel, poliţiștii specializați în combaterea criminalității organizate din România și Italia au lucrat împreună o perioadă de doi ani, pentru a strânge probe și a identifica toți membrii rețelei infracționale.
Doi români și doi italieni coordonau rețeaua mafiotă
Aceasta avea o structură piramidală, întreaga activitate fiind condusă de doi italieni și doi români, aflați în București și Milano. Aceștia ar fi coordonat mai multe celule, alcătuite din aproximativ 50 de membri, fiecare cu roluri bine determinate.
Totodată, în cadrul activității infracționale, ar fi fost atrase și recrutate alte aproximativ 100 de persoane (money mules), folosite în scopul pierderii urmei banilor obținuți ilegal și a îngreunării tragerii la răspundere a membrilor grupării. Acestea ar fi realizat tranzacții succesive prin conturi bancare și servicii rapide de transfer monetar, pentru ca banii să ajungă în final în posesia liderilor grupării.
Rețeaua infracțională ar fi recrutat mai mulți tineri, cetățeni români, în vederea lansării unor atacuri phishing împotriva clienților a două bănci comerciale din Italia.
În fapt, aceștia ar fi obținut, în mod neautorizat, datele de contact ale victimelor și le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanților băncilor, prin care le solicitau datele confidențiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar.
Foloseau o pagină falsă de internet a băncii
Totodată, victimele ar fi fost îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conținea o clonă a paginii de internet a băncii.
În urma accesării link-ului, victimele erau redirecționate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum și datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi.
Ulterior, sumele de bani erau transferate în conturile unor intermediari recrutați special pentru această activitate, în Italia (money mules – nivelul 1), apoi erau redirecționate prin servicii de transfer monetar către intermediari din România (money mules – nivelul 2), care la rândul lor le predau recrutătorilor, iar aceștia, în final, liderilor grupării.
Italienii, din gruparea mafiota ‘Ndrangheta din Calabria, stăteau în România sub identități false, dovadă fiind și faptul că la ei s-au găsit mai multe rânduri de acte de identitate false.
Sursa: libertatea.ro
Guvernul României susține Mitropolia Basarabiei: ,,Alocarea anuală a 2 milioane de euro de către Guvernul României a facilitat construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Basarabia"
Janina Sitaru, secretar de stat al MAE de la București: ,,În anul trecut, 68% asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost pentru R. Moldova. Locul R. Moldova e în Uniunea Europeană și România este un puternic susținător"
Filmul de pe Netflix care a depășit toate așteptările. Joacă Ryan Reynolds în el și a ajuns în topuri pe tot globul