00:50:01 30.09.2022
Stiri

Franco Frattini vine în R. Moldova: Va trebui să explice de ce solicitarea Chișinăului privind retragerea trupelor ruse este una „desprinsă de realitate”

Politică 16.03.2018 16:20 Vizualizări1715 Autor: Ziarul National
Franco Frattini vine în R. Moldova: Va trebui să explice de ce solicitarea Chișinăului privind retragerea trupelor ruse este una „desprinsă de realitate” RFE/RL


Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, care a afirmat recent că „solicitarea R. Moldova privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre este una desprinsă de realitate”, va veni în R. Moldova în perioada 26 - 28 martie 2018.

În prima sa vizită în calitate de reprezentantul special al OSCE, Frattini va purta discuții cu oficialii de la Chișinău și de la Tiraspol, inclusiv cu ambii reprezentanți politici. De asemenea, el se va întâlni cu ambasadorii rezidenți ai formatului „5+2”.

„Văd sarcina mea, în tandem cu Misiunea OSCE în Moldova și partenerii noștri internaționali în procesul „5+2”, să avem toate cele opt acorduri implementate în acest an”, a spus Frattini.

CITIȚI și Întrebări PERTINENTE pentru reprezentantul OSCE care a catalogat drept „desprinsă de realitate” solicitarea Chișinăului de retragere a trupelor militare rusești: „Știți că CtEDO a stabilit clar că Rusia este stat agresiv în raport cu R. Moldova?”

Vizita lui Frattini se face pe fondul necesității de a încorpora noua dinamică pozitivă în procesul de reglementare finalizând și implementând toate cele opt acorduri. Acestea prevăd inclusiv libertatea de circulație și libera circulație a vehiculelor peste podul Gura Bâcului-Bîcioc, recent deschis, se arată într-un comunicat de presă al OSCE.

Comentând vizita ce urmează, Frattini a apreciat progresul dezvoltat toamna trecută în procesul de reglementare și a lăudat părțile pentru „bordarea lor constructivă” și asumarea responsabilității asupra acestui proces.

„Încrederea dobândită prin acordurile obținute și implementate de părți va fi acel „clei” care va face ca reglementarea să funcționeze. Aceasta este ceea ce va apropia ziua în care va fi posibilă o soluționare finală. Aștept cu nerăbdare să aflu mai mult pe viu în cadrul vizitei mele la sfârșitul lunii martie, precum și să analizez cum aș putea ajuta la atingerea acestui scop”, a concluzionat Reprezentantul special Frattini.

Amintim că liderul PD, Vlad Plahotniuc, l-a taxat dur pe reprezentantul special al OSCE pentru „declarațiile nechibzuite” făcute la un post TV din Rusia.

„Am mai avut în trecut situații când, doar din ambiția unor funcționari internaționali de a marca un succes formal în rezolvarea conflictului, s-a încercat impunerea semnării anumitor documente în dezavantajul suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova. Dar nu înțelegem de ce acum, când înregistrăm pentru prima dată în ultimii 15 ani progrese reale în apropierea ambelor maluri ale Nistrului, eforturile noastre și progresul autentic în negocieri sunt zădărnicite prin declarații conjuncturiste și subversive”, a punctat liderul PD.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce nu renunță Put...

23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md