21:01:49 25.04.2024
Stiri

Întrebări PERTINENTE pentru reprezentantul OSCE care a catalogat drept „desprinsă de realitate” solicitarea Chișinăului de retragere a trupelor militare rusești: „Știți că CtEDO a stabilit clar că Rusia este stat agresiv în raport cu R. Moldova?”

Politică 07.03.2018 14:30 Vizualizări3305 Autor: Ziarul National
Întrebări PERTINENTE pentru reprezentantul OSCE care a catalogat drept „desprinsă de realitate” solicitarea Chișinăului de retragere a trupelor militare rusești: „Știți că CtEDO a stabilit clar că Rusia este stat agresiv în raport cu R. Moldova?” Sputnik
Franco Frattini și Serghei Lavrov


Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, a declarat că cererea Chişinăului de retragere a trupelor militare ruse din Transnistria „e desprinsă de realitate”.

Frattini a făcut această declarație recent, la un post de televiziune din Federația Rusă, după ce a ținut o prelegere la Academia Diplomatică de la Moscova și s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

„Aceste abordări sunt rupte de realitate. Nu e justificat în niciun fel să discutăm acum despre prezența militară rusă, până când nu vom soluționa pachetul de probleme, care include și alte momente importante. (...) Eu cred că Președinția OSCE deținută de Italia și-a trasat obiective mai importante în care să obținem rezultate concrete. (...) O să aduc câteva exemple: suntem foarte aproape să ajungem la un acord privind oferirea numerelor neutre pentru vehiculele transnistrene, ca mijloacele de transport să aibă acces în traficul rutier internațional”, a spus Frattini la „Rossya Today”.

Drept răspuns, președintele Asociației de Politică Externă (APE) de la Chișinău, Victor Chirilă, i-a trimis reprezentantului special al OSCE pentru Transnistria o scrisoare publică, în care îi adresează mai multe întrebări oficialului european vizavi situația din regiune.

Astfel, Franco Frattini este întrebat dacă știe că CtEDO a declarat Federația Rusă drept stat agresor în raport cu R. Moldova, că în timp ce separatiștii se plimbă liber pe malul drept al Nistrului, oficialii de la Chișinău sunt interziși în Transnistria, că în regiunea transnistreană sunt încălcate drepturile omului, că agenții economici din stânga Nistrului, înregistrați la Chișinău, efectuează comerț cu UE etc.

„Domnule Frattini, problema transnistreană este politizată nu de moldoveni, ci de Rusia, care a creat și susține prin toate mijloacele acest conflict ca pârghie asupra țării noastre. De aceea, Moldova are nevoie, mai mult ca niciodată, de mediatori imparțiali și echitabili”, îi transmite Chirilă lui Frattini.

Ministrul Justiției de la Chișinău, Alexandru Tănase, a apreciat scrisoarea lui Victor Chirilă adresată lui Franco Frattini: „Bine punctat. Somnul raţiunii produce monştri. Dacă în urmă cu două decenii comunitatea internaţională ar fi fost fermă şi ar fi răspuns în mod adecvat la agresiunea militară a Rusiei împotriva Republicii Moldova, sunt sigur că agresiunea împotriva Georgiei şi Ucrainei nu s-ar fi întâmplat”.

Vedeți mai jos scrisoarea pe care președintele APE, Victor Chirilă, i-a adresat-o reprezentantului special al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini:

„Dragă domnule Frattini, cunoașteți asta?

Stimate domnule Franco Frattini, știți că, în conformitate cu Summitul OSCE de la Istanbul (1999), Federația Rusă trebuie să-și retragă trupele din R. Moldova într-o manieră timpurie, ordonată și completă, fără condiții prealabile politice? Din câte știm, aceasta continuă să fie poziția oficială a Uniunii Europene și a Italiei. Sau poate că Italia și-a schimbat poziția?

Știți că numai Federația Rusă consideră că retragerea trupelor sale de pe teritoriul Republicii Moldova este IREALISTĂ și face tot posibilul pentru a condiționa retragerea de soluționarea politica a chestiunii transnistrene?

Știți că așa-numita „bunăstare a transnistrenilor” finanțată de Federația Rusă, în special prin consumul de gaz natural livrat gratuit regiunii, costă Republica Moldova peste 6 miliarde de dolari în datorii la „Gazprom”? Sunt sigur că știți că 6 miliarde de dolari sunt echivalente cu două bugete anuale ale Republicii Moldova.

Știți că așa-numitele simboluri ale statului transnistrean pe care Rusia și OSCE încearcă să le legalizeze prin recunoașterea de către R. Moldova a plăcuțelor de înmatriculare a mașinilor transnistrene reprezintă ocupația sovietică a Republicii Moldova, foametea din (1946 - 1947), deportările în Siberia a sute de mii de moldoveni/români, anihilarea elitei culturale și politice a moldovenilor/romanilor în anii 1940 și 1950, politica de deznaționalizare a moldovenilor/romanilor?

Știți că acceptarea acestor simboluri transnistrene ar fi împotriva principiilor Declarației de independență a Republicii Moldova?

Știți că legalizarea acestor simboluri transnistrene ar fi o ofensă de neiertat pentru toți moldovenii/românii care au pledat, luptat și murit pentru independența Moldovei?

Știți că, inlcusiv, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Consiliului Europei a stabilit clar și fără echivoc că Federația Rusă este stat agresor în raport cu Republica Moldova?

Știți că CtEDO a stabilit că Federația Rusă a contribuit atât din punct de vedere militar, cât și politic la crearea unui regim separatist în Transnistria, care face parte din teritoriul Republicii Moldova?

Ați văzut oare „Cazul Ilașcu și alții contra Moldovei”, care are o valoare enormă din perspectiva consecințelor pe care le produce în dreptul internațional?

Știți că drepturile omului ale cetățenilor moldoveni care trăiesc în regiunea transnistreană sunt încălcate sistematic de către separatiștii transnistreni, protejați de Rusia?

Știți că CtEDO de la Strasbourg a recunoscut responsabilitatea Rusiei pentru acele încălcări ale drepturilor omului? De altfel, din nefericire, OSCE acordă o atenție insuficientă încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Știți că majoritatea persoanelor care trăiesc în regiunea transnistreană, peste 315 mii de persoane, inclusiv așa-zișii oficiali de acolo, au pașapoarte moldovenești și, evident, se pot mișca liber oriunde doresc?

Știți că peste o mie de întreprinderi transnistrene înregistrate oficial de către autoritățile constituționale moldovenești tranzacționează liber cu Uniunea Europeană?

Știți că pe malul stâng și drept ale râului Nistru trăiesc aceiași moldoveni, ruși și ucraineni și, prin urmare, este ridicol să vorbim despre o identitate unică transnistreană? Apropo, numărul total de ucraineni și ruși care trăiesc pe teritoriul controlat de autoritățile moldovenești este mai mare decât cel al ucrainenilor și rușilor care trăiesc în regiunea transnistreană controlată de separatiști.

Știți că separatiștii transnistreni se pot mișca liber pe teritoriul Moldovei, în timp ce ei au interzis oficialilor și politicienilor moldoveni să intre liber în regiunea transnistreană? Este această chestiune inclusă pe agenda dvs. ca reprezentant special al Președinției OSCE?

Știți că mii de tineri din Transnistria studiază în universități și colegii din Republica Moldova și, prin urmare, își pot continua studiile în țările UE, dacă doresc și au aptitudinile necesare?

După cum vedem, regiunea transnistreană este departe de a fi o regiune închisă de Republica Moldova, după cum Rusia a convins unii oficiali europeni și, probabil, pe dumneavoastră.

Știți că, în 2005, R. Moldova a oferit regiunii transnistrene o mare autonomie cu simbolurile sale, parlamentul său, guvernul său, sistemul său juridic local, cu dreptul de a dezvolta nestingherit relații economice externe și legături culturale și umanitare etc. Da, Republica Moldova a pus în mod legitim o condiție-cheie care nu le place deloc Rusiei și separatiștilor: regiunea transnistreană trebuie demilitarizată și democratizată, altfel statul Republica Moldova și politicile sale de democratizare și integrare europeană vor fi victime ale autoritarismului și politicii revizioniste ruse.

Probabil credeți că moldovenii sunt prea obsedați de geopolitică. Știți că același lucru ni-l spun și oficialii ruși, dar și mulți experți și analiști care vin de la Moscova pentru a ne învăța cum să fim „constructivi” ... Nu voi polemiza cu Dvs. și chiar mai puțin cu politicienii și experții ruși vizavi de această chestiune. Am doar o întrebare simplă pentru dvs.: Spuneți-ne, vă rugăm, trebuie sau nu să fim îngrijorați de politica revizionistă a Rusiei după ce ne-a atacat în 1992, a invadat Georgia în 2008, a invadat Ucraina și a anexat Crimeea în 2014 și a ocupat regiunile Donbas și Lugansk?

Problema transnistreană este o problemă de supraviețuire pentru fragilul stat R. Moldova. Scopul nostru major nu este doar recuperarea teritoriul pierdut, ci, mai presus de toate, vrem să ne recuperăm viitorul, dreptul nostru de a ne alege liber destinul, dreptul nostru de a construi un stat democratic și european. Și, în final, domnule Frattini, problema transnistreană este politizată nu de moldoveni, ci de Rusia, care a creat și susține prin toate mijloacele acest conflict ca pârghie asupra țării noastre. De aceea, Moldova are nevoie, mai mult ca niciodată, de mediatori imparțiali și corecți”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md